Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν οι απολογίες των μελών της “Εθνικιστικής Νεολαίας”
Διαβάζεται σε 2'
Ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης θα βρεθούν μέλη της εγκληματικής ομάδας “Εθνικιστική Νεολαία”. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
- 10 Μαΐου 2025 11:16
Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των 28 συλληφθέντων για την υπόθεση της εγκληματικής ομάδας, η οποία φέρεται να δρούσε υπό τον μανδύα ακροδεξιάς συλλογικότητας, με την ονομασία «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης».
Ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται τη δικογραφία, θα βρεθούν σήμερα για να δώσουν εξηγήσεις οι 13 ανήλικοι συλληφθέντες. Οι υπόλοιποι 15 (ενήλικοι) είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν αύριο, Κυριακή.
Σύμφωνα με τη δίωξη που τους απήγγειλε η εισαγγελέας, κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για συνολικά 13 πράξεις.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής: εμπορία ανθρώπων με στρατολόγηση ανήλικων προς τέλεση εγκληματικών πράξεων, εγκληματική οργάνωση (συμμορία), διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών με ρατσιστικά κίνητρα, προτροπή σε πράξεις βίας ή μίσους μέσω διαδικτύου, ληστεία κατά συρροή και ηθική αυτουργία στη συγκεκριμένη πράξη, αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικής εκδηλώσεις, επικίνδυνη σωματική βλάβη και ηθική αυτουργία κατά συρροή, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση περί νόμων, φωτοβολίδων και ναρκωτικών.
Θεσσαλονίκη: Από το 2019 δρούσε η “Εθνικιστική Νεολαία”
Τα μέλη της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης δρούσε από το 2019, όταν στρατολογήθηκαν αρχικά κάποια μέλη της από πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής και δρούσαν πλέον με τον μανδύα της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης.
Σταδιακά σίγησε η δραστηριότητα τους και επανήλθαν πιο δυναμικά από το 2024 και μετά.
Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης εμπλέκονται σε κλοπές, ληστείες, βιαιοπραγίες σε βάρος αριστερών ακόμα και μελών του ΚΚΕ και σε φθορές, όπως αναγραφή συνθημάτων σε σχολεία, ενώ πρόσφατα είχαν έρθει σε συμπλοκή με αντιεξουσιαστές έξω από τον Σταθμό του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη, στην μεγάλη πορεία για τα Τέμπη, τον περασμένο Φεβρουάριο.