Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, εκτός αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός
Διαβάζεται σε 3'
Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος το επόμενο διάστημα, εκτός αν το Ισραήλ “τερματίσει την απαράδεκτη κατάσταση στη Γάζα”.
- 29 Ιουλίου 2025 19:11
Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UNGA), δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ σήμερα, Τρίτη (29/07), προσδιορίζοντας, ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.
Σύμφωνα με σημείωμα που διανεμήθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, ο Στάρμερ ανέφερε ότι η αναγνώριση θα γίνει “εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την απαράδεκτη κατάσταση στη Γάζα, καταλήξει σε εκεχειρία, διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση στη Δυτική Όχθη και δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία ειρήνης που θα οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών”.
Επανέλαβε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ότι οι απαιτήσεις της Βρετανίας από τη Χαμάς παραμένουν – να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους, να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, να αποδεχθούν ότι δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Γάζας και να αφοπλιστούν.
Ο Στάρμερ δεσμεύτηκε να κάνει μια εκτίμηση πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το πόσο έχουν τηρηθεί αυτά τα βήματα από τα μέρη, προτού λάβει την τελική απόφαση, διασφαλίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα έχει βέτο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η δεύτερη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7), μετά τη Γαλλία, που θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, η Γαλλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, μια κίνηση που θα επικυρωθεί επίσημα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία επιδιώκει να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Μακρόν σε επιστολή του προς τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η ανακοίνωση του Μακρόν έρχεται εν μέσω παγκόσμιας οργής για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τις συνθήκες λιμού που επιβάλλει το Ισραήλ, το οποίο όπως καταγγέλλουν δεκάδες οργανώσεις έχει αποκλείσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Το Παρίσι χαιρετίζει την πρόθεση του Λονδίνου για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος – εφόσον το Ισραήλ δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και δεν εκπληρώσει άλλους όρους – χαιρετίστηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος σχολίασε πως «μαζί (…) σταματάμε τον ατέρμονο κύκλο της βίας και δημιουργούμε ξανά προοπτική ειρήνης» στην περιοχή.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει σήμερα στη δυναμική που δημιούργησε η Γαλλία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Η ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ έγινε λίγες ημέρες αφότου ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε την απόφασή του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.