Μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου στο 13% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Διαβάζεται σε 2'
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ο ΦΠΑ σε σερβιέτες, ταμπόν κλπ θα μειωθεί από το 24% στο 13% από 1/1/2027, ενώ θα εξεταστούν προγράμματα παροχής δωρεάν προϊόντων περιόδου σε σχολεία
- 03 Νοεμβρίου 2026 10:49
Ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου θα μειωθεί από το 24% στο 13% από 1/1/2027 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παραδέχθηκε ειδικότερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ότι υπάρχει μία στρέβλωση στα προϊόντα περιόδου με τον ΦΠΑ στο 24% και ότι υπάρχουν κορίτσια που δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
“Θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13%. είναι κίνηση κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης”, προανήγγειλε στη συνέχεια. Το μέτρο θα έχει ισχύ από 01/01/2027.
Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο στο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογών του 2027 θα περιλαμβάνονται στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ για το 2028.
Υποστήριξε πάντως ότι: “Μεγαλύτερες μείωσες στο ΦΠΑ θα δημιουργούσαν τρύπα στα δημοσιονομικά”, αλλά πρόσθεσε “έχουμε κάνει μειώσεις και θέλουμε να προχωρήσουμε κι άλλες”.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι έχει ζητήσει να εξεταστούν προγράμματα παροχής δωρεάν προϊόντων περιόδου σε σχολεία για κορίτσια σε υποβαθμισμένες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται μετά από σχετική πανελλαδική έρευνα των It’s Just Period, Deon Policy Institute & WHEN με την επιστημονική συνεργασία της MRB Hellas και τη χρηματοδότηση της Lidl Ελλάς και του Mediterranean Women’s Fund, σύμφωνα με την οποία 1 στις 8 γυναίκες (12,5%) δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεν μπόρεσε τουλάχιστον μία φορά να αγοράσει προϊόντα περιόδου λόγω οικονομικής αδυναμίας.