Πολυτεχνείο: Έκλεισαν οι πύλες – Σε λίγη ώρα η πορεία
Διαβάζεται σε 11'
Πλήθος κόσμου στο Πολυτεχνείο για την 52η επέτειο. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.000 αστυνομικούς επί ποδός.
- 17 Νοεμβρίου 2025 08:54
Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικές οργανώσεις κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου επι της Πατησίων, με σκοπό να αφήσουν ένα λουλούδι και να τιμήσουν την 17η Νοεμβρίου.
Με σύνθημα το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» σχολεία κατέθεσαν στεφάνια, ενώ κατά την κατάθεση στεφανιού από την Παλαιστίνιακη Παροικία Ελλάδος αντήχησε στον χώρο το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Ήδη από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα ήταν ανοιχτό για να μπορέσουν πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις να αφήσουν λουλούδια και στεφάνια.
Το πρωί της 17ης Νοεμβρίου στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Λίγο μετά τις 13:00 ο χώρος του πολυτεχνείου, άρχισε να αδειάζει, οι πύλες έκλεισαν και οι φοιτητικές παράταξεις μετέβησαν στα μπλοκ τους και ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα.
Οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε τουλάχιστον 11 προληπτικές προσαγωγές.
Από το πρωί η Αθήνα έχει μετατραπεί σε “φρούριο” καθώς επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.500 αστυνομικοί από πλήθος Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. όπως Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας.
Μέτρα έχουν ληφθεί περίξ του Πολυτεχνείου και όταν ξεκινήσει η πορεία μπροστά από τις πύλες του ιδρύματος θα τοποθετηθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθεί η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πέριξ των δρόμων και της πλατείας Εξαρχείων θα αναπτυχθούν επίσης διμοιρίες και δυνάμεις της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ όπου κρίνεται απαραίτητο.
Μέτρα θα ληφθούν και στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και φέτος μπορεί κάποιες ομάδες να θελήσουν να καταλήξουν στην ισραηλινή Πρεσβεία, όπως επίσης μέτρα θα ληφθούν και σε άλλες Πρεσβείες και πέριξ Συντάγματος και Βουλής.
Drone και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ από την πορεία και την περιοχή των Εξαρχείων για τυχόν άτομα που θα θελήσουν να ανέβουν σε ταράτσες, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκονται και εισαγγελείς για άμεση λήψη αποφάσεων εφόσον χρειαστεί.
Σε νευραλγικά σημεία θα αναπτυχθούν και τα υδροβόλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας θα βρίσκονται ανεπτυγμένες ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και βεβαίως της Ασφάλειας για προληπτικές προσαγωγές κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων.
Μέτρα με παρουσία της Αστυνομίας λαμβάνονταν και το Σαββατοκύριακο ενώ βεβαίως θα κορυφωθούν την Δευτέρα.
Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Οι μεταβολές έχουν τεθεί σε ισχύ, από το Σάββατο (15/11), αναφορικά με τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 52ης επετείου του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την Τρίτη 18/11/2025 και ώρα 06:00.
Ειδικότερα, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ, έως την Τρίτη 18/11/2025 και ώρα 06:00.
Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 17/11/2025, με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια (Γραμμές 1 & 2) θα κλείσουν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν με νεότερη εντολή της ΕΛΑΣ. Τυχόν πρόσθετες μεταβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερωθεί από το πληροφοριακό κέντρο 11185, καθώς και από την εφαρμογή Τηλεματικής ΟΑΣΑ.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 17/11/2025, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΕΧΑΚΗ.
Αναλυτικά οι αλλαγές σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Τροποποιήσεις-52ης-επετείου-του-ΠολυτεχνείουΣε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Παράλληλα, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 52η Επέτειο Εορτασμού του Πολυτεχνείου, σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα διαρκέσουν έως την Τρίτη (18/11) στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα:
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, από την 06.00΄ ώρα του Σαββάτου 15-11-2025 έως την 06.00΄ ώρα της Τρίτης 18-11-2025, ως εξής:
- Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Εξαρχείων και της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου.
- 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Πεζόδρομος Τοσίτσα.
- Πεζόδρομος Πολυτεχνείου.
- Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Στουρνάρη και της Λ. Αλεξάνδρας.
- Τζωρτζ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.
- Μπόταση, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.
- Κάνιγγος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Χαλκοκονδύλη.
- Σολωμού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Εξαρχείων.
- Καποδιστρίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπόταση και Γ΄ Σεπτεμβρίου.
- Πλατεία Εξαρχείων.
- Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
- Αβέρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Μάρνης.
- Βερανζέρου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κάνιγγος και Μάρνης.
- Σπ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της Πλ. Εξαρχείων.
- Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Πατούσα.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, τη Δευτέρα 17-11-2025 από ώρα 06.00΄καθώς και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από μεσημβρινές ώρες μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Πλατεία Ομονοίας.
- Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Πλατεία Συντάγματος.
- Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
- Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας.
- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
- Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
- Τσόχα, σε όλο το μήκος της.
- Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
- Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
- Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
- Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου.
- Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Χατζηγιάννη Μέξη στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
- Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
- Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Σεμιτέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
- Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
- Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
- Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
- Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Συγκέντρωση, πορεία και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη
Με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κόμματα, σωματεία, συνδικάτα, αυτοδιοικητικές, φοιτητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, οργανώσεις και σύλλογοι τιμούν από το πρωί την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 10.30 το πρωί, στεφάνι κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους. «Κάθε τέτοια μέρα συναντιόμαστε με την Ιστορία, αναμετριόμαστε με τη λήθη, που δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο κ. Αγγελούδης και πρόσθεσε: «Τα μηνύματα, είναι μηνύματα για περισσότερη και συνεχή δημοκρατία, για περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».
Στις 12 το μεσημέρι στεφάνι κατέθεσε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, κατέθεσε στεφάνι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στεφάνι κατέθεσε, επίσης, η Νέα Αριστερά, σύλλογοι φοιτητών και αποφοίτων.
Στις 12 το μεσημέρι κατέθεσε στεφάνι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ).
Χθες κατέθεσαν στεφάνι το ΚΚΕ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ 1967-74).
Απλοί πολίτες έπσευσαν στο μνημείο και εναπόθεσαν λίγα λουλούδια, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της άφιξης μικρών μαθητών με τους γονείς τους, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων του 34ου δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά άφησαν από ένα κόκκινο γαρύφαλλο ανάμεσα στα στεφάνια.
Μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή φοιτητικές παρατάξεις έχουν τοποθετήσει τραπεζάκια με συνθήματα και βιβλία για τον αγώνα του Πολυτεχνείου, και διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια της εποχής και της μεταπολίτευσης, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Στις 06:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.