Taste Atlas: Πέντε περιοχές της Ελλάδας στο Top10 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Διαβάζεται σε 3'
Taste Atlas: Πέντε περιοχές της Ελλάδας στο Top10 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως
ISTOCK

Η ελληνική κουζίνα, τα προϊόντα και τα ιδιαίτερα πιάτα της διακρίθηκαν για ακόμη μια φορά από το Taste Atlas. Oι περιοχές με το καλύτερο φαγητό.

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas, κατακτώντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων περιοχών για φαγητό στον κόσμο. Μια εκπληκτική διάκριση που επιβεβαιώνει την ποικιλία και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.

Στην κορυφή της λίστας κυριαρχούν οι ιταλικές περιοχές Καμπανία και Εμίλια-Ρομάνια με 4,47 και 4,45 στα πέντε αστεράκια, γνωστές για τις πίτσες, τα λαζάνια, τα τορτελίνια και τις μακαρονάδες μπολονέζ.

Tate Atlas: Συνολικά 9 περιοχές της Ελλάδας στους 100 καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο

Στην τρίτη θέση, όμως, ξεχωρίζει η Κρήτη με βαθμολογία 4,42, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική νησιωτική κουζίνα συναγωνίζεται μερικές από τις πιο διάσημες περιοχές της Ιταλίας. Στη λίστα των δημοφιλέστερων πιάτων της Κρήτης βρίσκουμε τον ντάκο, την πορτοκαλόπιτα, τη στάκα με αυγά, τα καλτσούνια και το αντικριστό.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Σικελία με τα διάσημα καννόλι, μελιτζάνες με παρμεζάνα, μακαρονάδα αλά Νόρμα και γρανίτα, ενώ η Μακεδονία έρχεται πέμπτη, με τα τοπικά της εδέσματα να περιλαμβάνουν μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος, μανιταρόπιτα και ακανές Σερρών.

Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν την έκτη θέση, προσφέροντας ντοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τυρένια Κιμώλου και μελόπιτα Σίφνου, ενώ η Τοσκάνη της Ιταλίας παίρνει την έβδομη θέση.

Στην όγδοη θέση συναντάμε ξανά ελληνική περιοχή, την Πελοπόννησο, με δημοφιλέστερες γεύσεις τη γουρουνοπούλα Καλαμάτας, το κουνουπίδι καπαμά, την τσουχτή Μάνης και τις πέτουλες Μεσσηνίας.

Η ένατη θέση ανήκει στην Αλεντέζου της Πορτογαλίας, ενώ η δεκάδα κλείνει με το Βόρειο Αιγαίο, όπου ξεχωρίζουν τα μαμούλια Χίου, οι σαμσάδες Λήμνου, το σουφικό Ικαρίας, τα μασουράκια Χίου και τα βενιζελικά Λήμνου.

Η ελληνική παρουσία στις 100 καλύτερες περιοχές δεν περιορίζεται στην πρώτη δεκάδα. Στην 15η θέση φιγουράρει η Θεσσαλία, με πιάτα όπως το κασέρι, το μανούρι, το κουνέλι στιφάδο, η αστακομακαρονάδα και το γαλοτύρι.

Στην 37η θέση βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, με παστιτσάδα Κέρκυρας, μαντολάτο, σοφρίτο, μπουρδέτο Κέρκυρας και τη ζακυνθινή «φρυγανιά».

Οι Σποράδες βρίσκονται στην 68η θέση, με στιφάδο Σκιάθου, αστακομακαρονάδα Σκύρου, σκοπελίτικη τυρόπιτα, τόνο Αλοννήσου και φουσκάκια Αλοννήσου.

Τέλος, η Λακωνία καταλαμβάνει την 93η θέση και ξεχωρίζει για το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το σύγκλινο της περιοχής.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα