Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην οικογένεια Μαδούρο – Στο στόχαστρο έξι πετρελαιοφόρα
Διαβάζεται σε 3'
Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε ανίψια της συζύγου του Μαδούρο και έξι πετρελαιοφόρα που συνδέονται με αυτούς. Σε λιμάνι των ΗΠΑ το κατασχεμένο πετρελαιοφόρο.
- 11 Δεκεμβρίου 2025 23:50
Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο μετά την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας την Τετάρτη (10/12).
Συνεχίζοντας την τακτική κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις που στοχεύουν τη Βενεζουέλα, επιβάλλοντας περιορισμούς σε τρεις ανιψιούς της συζύγου του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς και σε έξι δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και ναυτιλιακές εταιρείες που συνδέονται με αυτά.
Η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση δυνάμεων στη νότια Καραϊβική, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία απομάκρυνσης του Μαδούρο.
Κυρώσεις σε έξι ανίψια της συζύγου του Μαδούρο
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις σε έξι ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας, καθώς και σε έξι δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που συνδέονται με αυτές.
Τέσσερα από τα δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένου του H. Constance, κατασκευής 2002, και του Lattafa, κατασκευής 2003, φέρουν σημαία Παναμά, ενώ τα άλλα δύο φέρουν σημαία των Νήσων Κουκ και του Χονγκ Κονγκ.
Τα στοχευμένα πλοία είναι υπερδεξαμενόπλοια που φόρτωσαν πρόσφατα αργό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα αποστολής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.
Οι Φράνκι Φλόρες και Εφρέιν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες, ανιψιοί της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας, Σίλια Φλόρες, δέχτηκαν επίσης κυρώσεις. Σύμφωνα με το Reuters, χαρακτηρίστηκαν ως «ανιψιοί των ναρκωτικών» μετά τη σύλληψή τους στην Αϊτή το 2015 σε επιχείρηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.
Καταδικάστηκαν το 2016 με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία κοκαΐνης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι σε ανταλλαγή φυλακών με τη Βενεζουέλα το 2022.
Σε λιμάνι των ΗΠΑ κατευθύνεται το κατασχεμένο πετρελαιοφόρο
Το δεξαμενόπλοιο που κατασχέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας πρόκειται να πλεύσει προς λιμάνι των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Συγκεκριμένα, η Καρολάιν Λέβιτ είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κατάσχουν το πετρέλαιο, ωστόσο υπάρχει μια νομική διαδικασία για την κατάσχεση αυτού του πετρελαίου και αυτή η νομική διαδικασία θα ακολουθηθεί».
Η Λέβιτ επιβεβαίωσε ότι το πλοίο, το οποίο κατασχέθηκε χθες από τις ΗΠΑ, θα πλεύσει σε λιμάνι των ΗΠΑ όπου θα λάβει χώρα επίσημη νομική διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται έρευνα για το πλοίο όπως αναφέρει το BBC, κατά την οποία μια ομάδα βρίσκεται επί τόπου και παίρνει συνεντεύξεις από το πλήρωμα.
Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στον Μαδούρο
Η κατάσχεση της Τετάρτης ήταν η πρώτη φορτίου πετρελαίου της Βενεζουέλας εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ που ισχύουν από το 2019.
Είναι η πρώτη γνωστή ενέργεια της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον δεξαμενόπλοιου που σχετίζεται με τη Βενεζουέλα από τότε που προχώρησε σε μαζική στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεών της στην περιοχή.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της πιθανότητας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας την ότι στέλνει ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 επιθέσεις εναντίον ύποπτων πλοίων μεταφοράς ναρκωτικών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των νομοθετών και των νομικών εμπειρογνωμόνων.