Αττική: Πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα – “Καμπανάκι” για μεγάλα ύψη βροχής και πλημμύρες
Διαβάζεται σε 7'
Πώς θα επηρεαστεί η Αττική από τα έντονα φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ώρες. “Συναγερμός” από μετεωρολόγους για πλημμυρικά επεισόδια.
- 20 Ιανουαρίου 2026 14:07
Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό εισέρχεται σήμερα στη χώρα μας από τα δυτικά, κινούμενο ανατολικά έως αύριο, Τετάρτη (21/01), οπότε και θα επηρεάσει και την Αττική.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, χαρακτηριστικά στοιχεία του κύματος αυτού θα είναι το κρύο, οι βροχές και οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χιονοπτώσεις.
Για το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας, εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Φαινομένων η ΕΜΥ, ενημερώνοντας ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, καθώς και ότι τα φαινόμενα αυτά θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (22/01).
Αξίζει να σημειωθεί δε, πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μη λειτουργίας των σχολείων στο Λεκανοπέδιο, απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων λεπτών.
Τι ισχύει για την Αττική – Πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
Στην Αττική, το τσουχτερό κρύο, η συννεφιά και οι άνεμοι είναι ήδη αισθητά, ωστόσο, η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί περαιτέρω κυρίως την Τετάρτη (21/01), με βροχές και καταιγίδες, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.
Ειδικότερα, από αύριο το πρωί, η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικά και θα πλήξει μεταξύ άλλων και την Αττική με σφοδρές καταιγίδες. Όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν, επίσης, στο ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα, γι’ αυτό εφιστούν την προσοχή των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως «Σήμερα στην Αττική, είχαμε κάποιες χιονονιφάδες, προς το Διόνυσο και το Καπανδρίτι, στην Πάρνηθα και τον Άγιο Στέφανο. Ο καιρός θα παραμείνει έτσι μέχρι το μεσημέρι με χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα και θα ξεκινήσουν και οι βροχές στα πιο χαμηλά υψόμετρα καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα και το βράδυ. Αύριο στον νομό Αττικής, κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα, περιμένουμε πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά πλημμυρικά επεισόδια».
Επίσης, ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για μεγάλα ύψη βροχής αύριο, από τις 10:00 και μετά.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του:
“Να ενημερώσω ότι τα σημαντικότερα προγνωστικά κέντρα συγκλίνουν για μεγάλα ύψη βροχής σε λίγες ώρες (περίπου το νερό του μήνα και περισσότερο ) αύριο στην Αττική. Επίμαχο διάστημα εκτιμώ μετά τις 10.00 π.μ”.
Προηγουμένως έκανε λόγο για ανέμους έως 10 μποφόρ και κίνδυνο πλημμυρών.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media:
“Παράλληλα με το τσουκτερό κρύο που θα αρχίσει να αποχωρεί από αύριο στη χώρα μας, ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Τυνησίας θα επηρεάσει το επόμενο τριήμερο τη χώρα μας με δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα. Συγκεκριμένα:
Τρίτη – Τετάρτη
Τοπικές θύελλες (ανατολικοί-Ν/Α άνεμοι 9-10 μποφόρ) σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, κεντρική-δυτική Στερεά, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Τετάρτη – Πέμπτη
Ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια σε δυτική κ’ νότια Ελλάδα, ανατολικό Αιγαίο, Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη.
Τετάρτη – Πέμπτη
Πυκνές χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες-χιονοκαταιγίδες σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά (κεντροβόρεια) και σε πόλεις της Μακεδονίας. Η πρόγνωση θα γίνει πιο συγκεκριμένη αύριο με την δημιουργία του χαμηλού”.
Σημειώνεται πως και ο Σάκης Αρναούτογλου υπογραμμίζει πως απαιτείται μεγάλη προσοχή την Τετάρτη (21/01), προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική.
«Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στην Αττική, τη νοτιοανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη νότια Κρήτη», δηλώνει και τονίζει πως «θέλει προσοχή η Αττική».
Τι αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων
Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:
Α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το πρωί, αύριο, σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας και από το απόγευμα στο Αιγαίο,
Β. τοπικά έντονες χιονοπτώσεις αύριο στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο και
Γ. κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στην Πελοπόννησο (κυρίως σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία) αύριο μέχρι το απόγευμα
β. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια αύριο από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ
γ. στην Αττική αύριο το μεσημέρι – απόγευμα
δ. στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες αύριο το απόγευμα
ε. στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από αργά αύριο το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης
στ. στα Δωδεκάνησα την Πέμπτη μέχρι τις μεσημβρινές ώρες
Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται αύριο
α. μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά – ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Κορινθίας)
β. μέχρι το απόγευμα στα ορεινά – ημιορεινά Ηπείρου και δυτικής και κεντρικής Στερεάς
γ. στη Θεσσαλία στα ορεινά – ημιορεινά και κατά τόπους μέχρι το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές
δ. στη δυτική Μακεδονία μέχρι το απόγευμα
ε. στην κεντρική Μακεδονία το μεσημέρι – απόγευμα
στ. στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και στα ορεινά της Θράκης το απόγευμα – βράδυ.
Επισημαίνεται πως οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Ευρυτανίας.
Γ. Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ) θα πνέουν μέχρι αύριο το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και μέχρι το πρωί της Πέμπτης στο νότιο και το κεντρικό Αιγαίο.
LIVE η πορεία της κακοκαιρίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό
Ο καιρός την Τετάρτη (21/01)
Επιδείνωση του καιρού με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές σε όλη τη χώρα.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής, της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες αναμένονται εντονότερες στα κεντρικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Στα ανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο από το απόγευμα πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια, όμως παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Πέμπτη (22/01)
Στα δυτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, ενώ τις πρωινές ώρες θα επικρατούν στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 6 με 8 με γρήγορη εξασθένηση και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα κεντρικά ηπειρωτικά.
Ο καιρός την Παρασκευή (23/01)
Στα δυτικά, το νότιο και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Ο καιρός το Σάββατο (24/01)
Στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά τμήματα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το βράδυ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.