Βακάκης (Jumbo): Το πλάνο ανάπτυξης, η διαδοχή, και το… κουνούπι που θα γίνει ελέφαντας
Διαβάζεται σε 6'
O Aπόστολος Βακάκης αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό από διεθνείς αλυσίδες, αλλά και στη θέση της Jumbo μέσα στο τεράστιο μέγεθος της αγοράς λιανεμπορίου.
- 05 Φεβρουαρίου 2026 08:53
Με τη φράση «το κουνούπι θα γίνει ελέφαντας; Ας γίνει πρώτα και βλέπουμε» απάντησε ο Απόστολος Βακάκης στις απορίες των μετόχων σχετικά με τον ανταγωνισμό από την ολλανδική αλυσίδα Action, η οποία επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες για την υποβάθμιση της Jumbo από τη Citi και τη μείωση της τιμής-στόχου της.
«Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς με αυτά. Οκτώ καταστήματα, πολύ μικρότερα από εκείνα της Jumbo, σε μια αγορά 20 εκατ. καταναλωτών», σχολίασε ο επικεφαλής της εισηγμένης στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση έκτακτου μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα παρουσίασε και τη συνολική εικόνα του λιανεμπορίου: «Πρόκειται για μια παγκόσμια αγορά 32 τρισ. δολαρίων που πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 5-6% ετησίως. Νέες μορφές λιανεμπορίου, όπως JYSK, Sinsay, Pepco, Action, Temu κ.ά., ενσωματώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές και δημιουργούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και δυναμικό τοπίο. Η Jumbo δεν ανταγωνίζεται μικρά καταστήματα· δραστηριοποιείται σε διαφορετική κατηγορία».
Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό από διεθνείς αλυσίδες, αλλά και στη θέση της Jumbo μέσα στο τεράστιο μέγεθος της αγοράς λιανεμπορίου, χρησιμοποίησε σκωπτική έκφραση και και πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει απόψεις, αλλά μόνο αριθμούς.
Η στρατηγική στη Ρουμανία
Πέρα από τις γνωστές ατάκες του, ο κ. Βακάκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους μετόχους για τον διεθνή ανταγωνισμό, παρουσιάζοντας αναλυτικά την επενδυτική στρατηγική της Jumbo.
Στη Ρουμανία, τόνισε ότι η στρατηγική για διπλασιασμό του δικτύου —που σήμερα αριθμεί 22 καταστήματα— παραμένει ενεργή. Δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι η επέκταση θα γίνει όταν τα ακίνητα προσφέρονται στις κατάλληλες τιμές. «Στη Ρουμανία έχουμε πετύχει, είμαστε η πρώτη δύναμη στη χώρα», δήλωσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προκλήσεις αυτές θα ξεπεραστούν, χαρακτηρίζοντας τη χώρα σοβαρή και με προοπτικές.
Το μοντέλο επενδύσεων και οι «ιαπωνικές πρακτικές»
Σε ό,τι αφορά τη συνολική επενδυτική στρατηγική, επανέλαβε ότι η Jumbo ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο, διαφορετικό από τον ανταγωνισμό, που αποδίδει. «Δεν θέλουμε να λειτουργούμε σαν πύραυλος — οι πύραυλοι συχνά εκρήγνυνται. Ακολουθούμε ιαπωνικές πρακτικές και δείκτες: το ένα τρίτο των κερδών επανεπενδύεται, το ένα τρίτο διανέμεται ως μέρισμα και το υπόλοιπο κατευθύνεται σε φόρους και ταμειακά διαθέσιμα».
Εξήγησε ότι σε χρονιές με μεγάλες επενδύσεις μπορεί να μην διανεμηθεί μέρισμα, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση. «Ο κανόνας είναι η διανομή. Είμαστε μια αποταμιευτική εταιρεία, με σαφή πολιτική για τα μερίσματα και σταθερά αποτελέσματα. Διατηρούμε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει το αύριο. Η εταιρεία λειτουργεί οργανωμένα ως προς αυτές τις επιλογές και τη στρατηγική», σημείωσε. «Θα παραδώσω ένα μοντέλο ιαπωνικού τύπου: ισχυρό ταμείο, μέρισμα, χωρίς δανεισμό», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για πιθανή αγορά ιδίων μετοχών, απάντησε ότι αυτή θα εξεταστεί μόνο αν δεν υπάρξουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζοντας πως η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να «αγοράζει τζίρο».
Επενδυτικά σχέδια και οικονομία
Υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Το franchise θα παραμείνει συμπληρωματικό και δεν αναμένεται να επεκταθεί ιδιαίτερα. Δεν απέκλεισε μελλοντική είσοδο σε νέες αγορές, ακόμη και εκτός ΕΕ —κάτι που στο παρελθόν απέφευγε— επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου μοντέλου αστικών καταστημάτων.
Για την οικονομία, εκτίμησε ότι οδηγούμαστε σε φάση αποπληθωρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι». Ανέφερε πως η Jumbo μειώνει τιμές σε 90 από τα 100 προϊόντα της λόγω χαμηλότερου κόστους μεταφοράς και ενέργειας.
Guidance και προοπτικές
Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, η περίοδος είναι κατάλληλη για ανάπτυξη: «Είναι εποχή να ανοίξουμε το γκάζι, εφόσον επεκτείνουμε το δίκτυο — όχι όμως αγοράζοντάς το ακριβά».
Για το guidance του 2026, που προβλέπει αύξηση πωλήσεων 5% και καθαρά κέρδη 310-320 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι βασίζεται στα σημερινά δεδομένα και δεν είναι ούτε υπερβολικά συντηρητικό ούτε απαισιόδοξο. «Οι συνθήκες είναι μάλλον υπέρ μας, αν και όλα μπορούν να αλλάξουν. Ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο. Τα νέα είναι ελαφρώς καλύτερα από πριν», είπε, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία: «Δεν έχει κριθεί ακόμη το αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση, αλλά θεωρώ πως υπάρχει 51% πιθανότητα να πάμε καλύτερα από την πρόβλεψη».
Για τα κέρδη του 2025 δήλωσε ότι θα κινηθούν εντός των εκτιμήσεων και τόνισε: «Όταν μια εταιρεία εμφανίζει 300 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μετά φόρων, αυτό είναι που μετρά — όχι οι δείκτες ή το EBITDA».
Ανταγωνισμός από ασιατικές πλατφόρμες
Σε σχέση με τις πλατφόρμες Temu και Shein, εκτίμησε ότι τα κράτη και η ΕΕ θα βρουν τρόπο να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των κανόνων. Επανέλαβε ότι ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός όταν είναι υγιής, όχι όταν είναι αθέμιτος. «Ο ανταγωνισμός μάς κάνει καλύτερους. Ο χειρότερος ανταγωνιστής είναι ο εαυτός μας», σημείωσε.
Διαδοχή
Στο περιθώριο της συνέλευσης, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «τον χοντρό που χτυπά το ταμπούρλο και αλλάζει τον ρυθμό στη γαλέρα», εξηγώντας ότι επηρεάζει τις τάσεις τιμών. Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλος «ταμπούρλο», έδειξε την COO της εταιρείας, Αναστασία Ζάντε.
Τον Οκτώβριο του 2024 είχε τοποθετήσει την τότε 25χρονη Αναστασία Ζάντε στη θέση της COO, με βασική αποστολή τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα και τους προμηθευτές, γεγονός που την υποχρεώνει να περνά μεγάλο μέρος του χρόνου εκεί. Είναι απόφοιτος με διάκριση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση συμμετείχαν 948 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 99,6 εκατ. μετοχές και δικαιώματα ψήφου (74,17% του συνόλου). Εγκρίθηκε η καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής για το 2026 ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 67,1 εκατ. ευρώ) από μη διανεμηθέντα κέρδη των χρήσεων 2022-2023, καθώς και η προσθήκη δραστηριοτήτων στο καταστατικό. Από τη Δευτέρα 23.03.2026 η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στη διανομή, ενώ η πληρωμή στους δικαιούχους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 30.03.2026.