Euractiv: Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στο 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Διαβάζεται σε 3'
“Στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η ΕΕ στοχεύει να υιοθετήσει το 20ό πακέτο κυρώσεων. Η Ουγγαρία θα το μπλοκάρει”, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών
- 22 Φεβρουαρίου 2026 14:07
Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, απειλώντας να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα ενόψει της τέταρτης επετείου από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η ΕΕ στοχεύει να υιοθετήσει το 20ό πακέτο κυρώσεων. Η Ουγγαρία θα το μπλοκάρει», έγραψε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Ο Σιγιάρτο πρόσθεσε ότι η Βουδαπέστη «δεν θα επιτρέψει να προχωρήσουν αποφάσεις σημαντικές για το Κίεβο» έως ότου ο αγωγός Druzhba, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία αλλά έχει υποστεί ζημιές από πρόσφατες σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, επαναλάβει τις παραδόσεις πετρελαίου προς τις δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Οι Βρυξέλλες στόχευαν το πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει προτεινόμενη απαγόρευση παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα, να συμφωνηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα – μία ημέρα πριν από την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει επανειλημμένα απειλήσει να μπλοκάρει προηγούμενα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά τελικά πάντα υποχωρούσε.
Η ανακοίνωση του Σιγιάρτο έρχεται εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουκρανία ότι στηρίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης Tisza του Πέτερ Μαγυάρ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου – κατηγορία που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά.
Την Παρασκευή, η Βουδαπέστη δήλωσε επίσης ότι θα μπλοκάρει δάνειο της ΕΕ ύψους 90 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, το οποίο είχε συμφωνηθεί πολιτικά από τους ηγέτες του μπλοκ τον Δεκέμβριο. Τα χρήματα αποτελούν ζωτικής σημασίας οικονομική ανάσα για την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να ξεμείνει από πόρους τον Απρίλιο και αντιμετωπίζει ολοένα και σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές και πολιτικές της υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Druzhba. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί 217 πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από την αρχή του έτους.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ένας ακόμη ηγέτης με φιλορωσικές θέσεις, δήλωσε το Σάββατο ότι η Μπρατισλάβα θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Κίεβο τη Δευτέρα, εκτός εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλάβει τις προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba.
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει μια «επείγουσα επίλυση» της διαφοράς με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με σημείωμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είδε το Euractiv.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.