Ανδρουλάκης για Καστανίδη: Τον διέγραψε ο Παπανδρέου, τον απέπεμψε ο Σημίτης… είναι συνεπής
Διαβάζεται σε 3'
Με αιχμές τοποθετήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ.
- 04 Μαΐου 2026 21:17
Εσωκομματική αναμπουμπούλα έφερε στο ΠΑΣΟΚ η παραίτηση του Χάρη Καστανίδη και μάλιστα, με αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος. Για την εν λόγω εξέλιξη τοποθετήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για τις αιχμές που άφησε κατά του ιδίου ο κ. Καστανίδης, λέγοντας τα εξής: «Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πριν από έναν μήνα, πήραμε μια απόφαση, σχεδόν με ομοφωνία, γιατί ήταν πάνω από 5000 σύνεδροι. Για τους βουλευτές 5 θητείες, για τους ευρωβουλευτές 3 θητείες, για τους προέδρους τριτοβάθμιων οργανώσεων 3 θητείες. Και το κάναμε αυτό και για τον κ. Καστανίδη. Και αφορά πάρα πολλούς, αφορά κι εμένα που ήμουν ευρωβουλευτής, αφορά πάρα πολλά στελέχη».
Και συνέχισε: «Προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η πολιτική δεν είναι μόνο η Βουλή, η Ευρωβουλή και τα προεδριλίκια».
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης διαχώρισε τη θέση του, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι προσωπικό.
«Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Δεν είναι δική μου απόφαση, είναι απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Ο κ. Καστανίδης, ήρθε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να διαφωνήσει; Δεν ήρθε καν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Χάρης Καστανίδης κατά την παραίτησή του (ανιστόρητος, υστερόβουλος και προσβλητικός), ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε εξίσου επικριτικά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι συνεπής. Με τα ίδια λόγια είχε επιτεθεί και στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κώστα Σημίτη, γι αυτό τον διέγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον απέπεμψε ο Σημίτης και διέσπασε το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου. Σε αυτή τη στάση προς το ΠΑΣΟΚ και τις ηγεσίες του νομίζω είναι συνεπής», είπε καταλήγοντας.
Καστανίδης: “Ντροπή να λέει ότι με απέμπεψε ο Σημίτης”
Μόλις λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Καστανίδης, μάλιστα, εστίασε σε μια συγκεκριμένη αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, περί αποπομπής από τον Κώστα Σημίτη.
“Θα πρέπει να υπάρχει λίγη ντροπή και λίγη τσίπα στους ανθρώπους, διότι αν τα λέει όταν δεν γνωρίζει, θα ήταν χρήσιμο να μάθει. Αν τα λέει ενώ γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, ντροπή του.
Πρώτα από όλα, δεν με απέπεμψε ο Σημίτης. Το 1997 παραιτήθηκα από υπουργός Μεταφορών με σκληρή δήλωση στον πρωθυπουργό τότε διότι, ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να υπάρξουν κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων προμηθειών και έργων, με τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν πίσω και υπέβαλα την παραίτησή μου.
Δεν ντρέπονται να λένε ότι με απέπεμψε ο Σημίτης; Δεν ντρέπονται να λένε ότι διέσπασα το 2012 όταν διαγράφηκα; 31 βουλευτές διαγράφηκαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Καστανίδης.