Δωρεάν το Σαββατοκύριακο: Μουσεία και party στο Ζάππειο με τις γιακαράντες

Διαβάζεται σε 11'
Δωρεάν το Σαββατοκύριακο: Μουσεία και party στο Ζάππειο με τις γιακαράντες
EUROKINISSI

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 8 με 10 Μαΐου.

Μπήκε ο πέμπτος μήνας του χρόνου και εμείς συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε δωρεάν εκδηλώσεις – συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και ενδιαφέρουσες αφορμές για έξοδο – ειδικά αν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα.

Μέσα στο μήνα προετοιμαζόμαστε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) με κάποια μουσεία να έχουν δωρεάν είσοδο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (το Σάββατο πριν από την 18η Μαΐου).

* Αναφορικά με τις παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες σε… κάτι, στις 8 Μαΐου γιορτάζουμε τα γαϊδουράκια. Η Παγκόσμια Ημέρα Γαϊδάρου (World Donkey Day) έρχεται να τιμήσει ένα από τα πιο εργατικά ζώα, που συχνά δεν λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Ο Πακιστανός εθνο-οικολόγος και ειδικός στη βιώσιμη κτηνοτροφία, Δρ. Abdul Raziq Kakar, θεωρείται ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας για τα γαΐδουράκια. Η ιδέα γεννήθηκε το 2010, όταν εργαζόταν πάνω στην έρευνα και εκτροφή καμηλών στο Πακιστάν, επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξει τον ρόλο των γαϊδουριών στις αγροτικές κοινότητες.

Χρόνια Πολλά! iStock

Επιστροφή… σε συναυλίες, εκθέσεις και μικρές πολιτιστικές αποδράσεις που δεν κοστίζουν τίποτα – μόνο λίγο χρόνο και διάθεση. Δες όσα μπορείς να απολαύσεις δωρεάν το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 8 με 10 Μαΐου στο κλεινόν άστυ.

Μπάμπης Παπαγιάννης – ils s’enfoncent dans le ciel et l’amour

Τελευταία ευκαιρία στις 9 Μαΐου για να δεις την ατομική έκθεση του Μπάμπη Παπαγιάννη με τίτλο ils s’enfoncent dans le ciel et l’amour στην αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου. Στην παρούσα ατομική έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα αποτυπώματα της εικαστικής του έρευνας πάνω στην ποίηση του Νίκου Καρούζου. Τα έργα, μικτές τεχνικές, σε  ακατέργαστο μουσαμά, και με κολάζ σε χαρτί και ύφασμα, εμφανίζονται ως θραύσματα μιας πειραματικής διαδρομής.

Η εικαστική γλώσσα είναι βαθιά βιωματική, συνομιλεί με μια μεσοπολεμική αισθητική και πλησιάζει μια αδρή, «βρώμικη» αφαίρεση, όπου η μορφή προκύπτει ως ίχνος εμπειρίας. Έντονες πινελιές, πυκνές υφές, μια σκόπιμα ανήσυχη χρωματική παλέτα και σχέδια με μολύβι και κάρβουνο συγκροτούν μια γλώσσα που διατηρεί τη χειρονομία ζωντανή και άμεση, αφήνοντας την ύλη να διατηρεί τον πρωτογενή της χαρακτήρα.

Αντλείται έμπνευση από τα ίδια τα υλικά – λινό, βαμβάκι, σκόνες, λάδι – επιμένοντας στη σωματικότητα της ύλης, ώστε το έργο να συμβαίνει και να πάλλεται, όχι απλώς να αναπαριστά. Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο πνευματικό και το βαθιά προσωπικό, αναστοχαζόμενη τη μνήμη, το συναίσθημα, την ποιητική του βλέμματος και την ανθρώπινη εμπειρία.

Αναπλάθοντας τη Μοίρα στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση Αναπλάθοντας τη Μοίρα κινείται ανάμεσα στο πνευματικό και το βαθιά προσωπικό, αναστοχαζόμενη τη μνήμη, το συναίσθημα, την ποιητική του βλέμματος και την ανθρώπινη εμπειρία και, τελικά, δεν προτείνει μόνο μια θέαση, αλλά μια εμπλοκή: μια πρόσκληση προς τον θεατή να προσεγγίσει το έργο με το σώμα και το ένστικτο, αγγίζοντας τις σπλαχνικές και συναισθηματικές διαστάσεις της ύπαρξης.

Η έκθεση αποτελεί ένα homage στο ομώνυμο ζωγραφικό έργο του Γιάννη Παππά Αναπλάθοντας τη μοίρα (ακρυλικό σε καμβά, 140 x 206εκ, 1971). Στο έργο αυτό ο Παππάς απεικονίζει μοντέλα της ΑΣΚΤ της δεκαετίας του 1970, αποδίδοντάς τα ως τις Τρεις Μοίρες της αρχαίας μυθολογίας (Κλωθώ, Λάχεσις, Άτροπος).

Η έκθεση θα αποτελείται από έργα γλυπτικής των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικότερα από τα Εργαστήρια Μαρμαροτεχνίας, Κεραμικής, Γυψοτεχνίας, Σχεδίασης 3D και ΙΓ’ Ζωγραφικής, αλλά και από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Τήνου.

Μουσείο Μπενάκη – Εργαστήριο Γιάννη Παππά, Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου. Έως 26 Ιουλίου 2026. Ελεύθερη είσοδος.

«ATHENS:AM Extended»

Η έκθεση «ATHENS:AM Extended» παρουσιάζεται από τις 5 έως τις 20 Μαΐου 2026 στον νέο χώρο METACOSMOI, στο κέντρο της Αθήνας, προσκαλώντας το κοινό σε μια σύγχρονη, πολυμεσική εμπειρία που συνδυάζει φωτογραφία, τεχνολογίες AI, AR, VR, projections και video. Πρόκειται για μια εμβυθιστική εγκατάσταση που μεταφέρει τον επισκέπτη στον παλλόμενο αλλά και ποιητικό κόσμο της αθηναϊκής νύχτας.

athens-am-extended-
Θανάσης Καρατζάς

Το «ATHENS:AM Extended» σηματοδοτεί την εξέλιξη του φωτογραφικού έργου «ATHENS:AM» με την υπογραφή του φωτογράφου Θανάση Καρατζά και υλοποιείται σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και δημιουργό πολυμεσικών εμπειριών Βύρωνα Νικολόπουλο. Η έκθεση μετασχηματίζει το αρχικό φωτογραφικό υλικό σε μια σκηνοθετημένη, διαδραστική εμπειρία που αφηγείται ιστορίες της πόλης μετά τα μεσάνυχτα. Ο πυρήνας του project βασίζεται σε 88 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μια συναρπαστική συλλογή εικόνων από την περίοδο 2008–2022, οι οποίες αποτυπώνουν την άυλη ποίηση της Αθήνας και την ιδιότυπη κοινωνικότητα που αναπτύσσεται τα βράδια της.

Το υλικό αυτό αποτέλεσε και τη βάση για το ομώνυμο λεύκωμα, που εκδόθηκε το 2024 από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο 89 books και παρουσιάστηκε σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Paris Photo Festival (2024), το Photo London (2025) και το Rotterdam Photo (2026). Στην εκθεσιακή του εκδοχή, το project «ATHENS:AM» φέρνει σε διάλογο τη φωτογραφία με AR & VR εφαρμογές, video projections και installations, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη εμπειρία, γύρω από την αθηναϊκή νύχτα. Μέσω της τεχνολογίας Augmented Reality, οι στατικές εικόνες ενεργοποιούνται, αποκτούν κίνηση, ήχο και χρώμα, μετατρέποντας την επίσκεψη σε μια συμμετοχική αφήγηση, όπου ο θεατής γίνεται μέρος του έργου.

“Ο Ήχος της Σιωπής”

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει τα νέα έργα του Τάσου Παυλόπουλου, ο οποίος επιστρέφει με την ατομική έκθεση “Ο Ήχος της Σιωπής” μετά από έντεκα χρόνια αποχής από την έκθεση σε γκαλερί. Ο καλλιτέχνης συνοδεύει την έκθεση με το ομότιτλο βιβλίο, το οποίο προλογίζει με χιουμοριστικό και αυτοσαρκαστικό ύφος. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από αλληγορία, ντανταϊστικό χιούμορ και κριτική προς τα κοινωνικά στερεότυπα, ενώ αποτελούν μια προσωπική έκφραση αντιρρήσεων και αμφιβολιών.

Open Day 2026 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Αθήνας

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας την Κυριακή 10 Μαΐου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, χορωδιακών δρώμενων, μουσικών συνόλων και δοκιμαστικών μαθημάτων. Παρουσιάζονται ερμηνείες από μαθητικά και καθηγητικά μουσικά σύνολα του Ωδείου σε ποικίλα είδη, όπως κλασική μουσική, jazz, gospel, rock, soul, blues, latin και παραδοσιακή μουσική.

Παράλληλα, η Nakas Gospel Choir υπό τη διεύθυνση της Τέρης Βακιρτζόγλου παρουσιάζει αφιέρωμα στα Freedom Songs. Επίσης, πραγματοποιούνται δοκιμαστικά μαθήματα και ενημέρωση για ένα ευρύ φάσμα οργάνων, πιάνο, βιολί, σαξόφωνο, κιθάρα, ντραμς, παραδοσιακά όργανα, καθώς και για παιδικά προγράμματα Orff, Robbie-Teddy και Junior Music Course. Διοργανώνονται, ακόμη, ανοιχτά μαθήματα για Cubase, Ableton και τη μέθοδο του Berklee College of Music.

Παρουσίαση του Μνημείου Φιλελλήνων επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας

Το Σάββατο 9 Μαΐου (11-12 στο Πολεμικό Μουσείο) τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά των Φιλελλήνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του Μνημείου Φιλελλήνων επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και την επίσημη κατάθεση στεφάνων. Το ραντεβού δίνεται στις 11:00 π.μ. στον αίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου (συμβολή Βασ. Σοφίας και Ριζάρη), σε μια σεμνή τελετή που αναδεικνύει τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και την υποστήριξη των ξένων αγωνιστών προς την Ελλάδα.

Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη κράτηση θέσης. Δήλωση συμμετοχής: στέλνετε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και email στο [email protected].

Athina Latina: Λατινοαμερικάνικο Φεστιβάλ στην Αθήνα

Το Athina Latina επιστρέφει (στις 9 Μαΐου) ως μια μεγάλη, μονοήμερη πολιτιστική γιορτή, όπου η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική «κατακλύζουν» την καρδιά της πρωτεύουσας με μουσική, γεύσεις και αστείρευτη ενέργεια. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, η πλατεία Κλαυθμώνος μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, όπου πρεσβείες, καλλιτέχνες και ζωντανές κοινότητες συναντιούνται με το κοινό σε μια μοναδική εμπειρία πολιτιστικής ανταλλαγής.

Η φετινή διοργάνωση μας προσκαλεί σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ χαράς με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που τα έχει όλα και θα παρασύρει κάθε περαστικό. Η εμπειρία απογειώνεται με γνήσιες λατινοαμερικανικές λιχουδιές, street food και παραδοσιακά προϊόντα, σε ένα περιβάλλον ανοιχτό και προσιτό σε όλες τις ηλικίες.

Yucatan pres. Sensory

9 Μαΐου 2026, 18:00 – 23:00 στο Ζάππειο Μέγαρο! Οι Yucatan συναντούν τη Sensory production σε μια ξεχωριστή βραδιά στο μονοπάτι με τις γιακαράντες στο Ζάππειο, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και κινηματογραφικά σημεία της ανοιξιάτικης Αθήνας. Κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, οι δύο ομάδες στήνουν ένα υπαίθριο club που συνδυάζει σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, ιδιαίτερη αισθητική και μια εμπειρία φτιαγμένη με έμφαση στη λεπτομέρεια. Ο χώρος, η εποχή και η μουσική δημιουργούν μαζί ένα σκηνικό που δύσκολα ξεχνιέται. Η βραδιά ισορροπεί ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τη νυχτερινή ζωή της πόλης, με μια αίσθηση κομψότητας που έχει πλέον γίνει σήμα κατατεθέν τέτοιων διοργανώσεων. Το Ζάππειο μετατρέπεται για λίγο σε τόπο συνάντησης, ρυθμού και αισθητικής εμπειρίας, αναδεικνύοντας το πιο σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Αθήνας.

Γεράσιμος Γαλιατσάτος: Φ του Φωτός

Τι συμβαίνει όταν η μαθηματική τελειότητα συναντά την εσωτερική αποκάλυψη; Στην έκθεση του Γεράσιμου Γαλιατσάτου με τίτλο «Φ του Φωτός», σε επιμέλεια του mosaico, η τέχνη παύει να είναι μια απλή αναπαράσταση και μετατρέπεται σε «αποκάλυψη νέων μορφών ύπαρξης», όπως θα έλεγε και ο ψυχολόγος και συγγραφέας Ρόλο Μέι. Ο καλλιτέχνης μάς φέρνει αντιμέτωπους με δύο θεμελιώδεις δυνάμεις:

Τη Χρυσή Τομή (Φ): Συμβολισμένη προς τιμήν του Φειδία, η Χρυσή Τομή είναι ο μαθηματικός κώδικας της απόλυτης αρμονίας στη φύση και την αρχιτεκτονική. Για τον Γαλιατσάτο, το «Φ» δεν είναι απλώς ένας κανόνας της ύλης, αλλά η αισθητική αποτύπωση της ψυχικής ισορροπίας.
Το Φως: Η δύναμη που αποκαλύπτει και εξυγιάνει. Εμπνευσμένος από τη σκέψη του Καρλ Γιουνγκ, ο δημιουργός αντιμετωπίζει το φως ως το μέσο για να γίνει το «σκοτάδι συνειδητό». Κάθε έργο της συλλογής λειτουργεί ως ένας φωτεινός διάμεσος, καλώντας τον θεατή να ανακαλύψει την εσωτερική τάξη μέσα στο χάος.
Μια έκθεση-ιεροτελεστία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, που μας προσκαλεί να δούμε πέρα από το προφανές, αναζητώντας τη δική μας πτυχή της πραγματικότητας μέσα από τη λάμψη και τη γεωμετρία.

Διάρκεια έκθεσης: 09-15/05

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 18:00 – 21:00 & Σάββατο: 12:30 – 15:00, Κυριακή: κλειστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα