ΣτΕ: Αναστέλλεται προσωρινά η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά

ΣτΕ: Αναστέλλεται προσωρινά η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά
Εξωτερική άποψη από το κτίριο που στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε το προσωρινό "πάγωμα" του διαγωνισμού και τη επέκτασης του επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ.

Την προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού για την κατασκευή της επέκτασης του επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, το ανώτατο δικαστήριο συνεχίζει το «πάγωμα» της επέκτασης, το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο με αντίστοιχες προσωρινές διαταγές.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται: 1) η εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και 2) η πρόοδος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων επέκτασης του λιμανιού, προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί πάντως μετά τη συζήτηση των κύριων προσφυγών, που αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.

Στις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν πως το «πάγωμα» είναι απαραίτητο, αφού δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco). Τέλος, υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν η κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα