Κόλαση φωτιάς στη Γαλλία – Μαζική εκκένωση του θερέτρου στο Καπ Φερέ

Διαβάζεται σε 5'
MIA ΧΡΗΣΗ
Παραθεριστές από το Λεζ-Καπ Φερέ αποβιβάζονται από σκάφος κατά την άφιξή τους στο Αρκασόν, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης ολόκληρης της χερσονήσου Καπ Φερέ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, στις 24 Ιουλίου 2026, καθώς δασική πυρκαγιά εξαπλώνεται στην περιοχή. ROMAIN PERROCHEAU/AFP

Σκάφη εκκένωσης επιχειρούν από τρεις προβλήτες της χερσονήσου Καπ Φερέ – Ευρωπαϊκή συνδρομή μετά το αίτημα του Μακρόν.

Οι γαλλικές αρχές διέταξαν την πλήρη εκκένωση της χερσονήσου Καπ Φερέ την Παρασκευή, καθώς πυροσβεστικά και διασωστικά σκάφη ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ο οποίος απειλείται πλέον από τις δασικές πυρκαγιές.

Σκάφη εκκένωσης επιχειρούν από τρεις προβλήτες της χερσονήσου, η οποία βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, δήλωσε την Παρασκευή το πρωί η περιφερειακή διοικήτρια Σοφί Μπροκάς.

Μια τέτοια επιχείρηση καταδεικνύει τη σοβαρότητα των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε περιοχές της νότιας Γαλλίας, οι οποίες τροφοδοτούνται από καύσωνες-ρεκόρ που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και έχουν μετατρέψει το τοπίο σε πυριτιδαποθήκη.

40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν το Καπ Φερέ

Μόνο στο Καπ Φερέ, 40.000 άνθρωποι απομακρύνονται από την περιοχή, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNN γαλλικό δίκτυο BFMTV, αν και μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτούς απομακρύνονται διά θαλάσσης.

Μόνο ένας δρόμος συνδέει τη χερσόνησο, που θυμίζει τα Χάμπτονς, με την ηπειρωτική χώρα, γεγονός που καθιστά την εκκένωση προτεραιότητα σε περίπτωση που οι πυρκαγιές αποκόψουν την πρόσβαση σε αυτόν τον δρόμο.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψη νερού ενώ επιχειρεί στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή Λεζ-Καπ Φερέ (Lège-Cap-Ferret), στη δυτική Γαλλία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026. (Φωτογραφία: AP/Caroline Blumberg)

Δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπισκαρός

Μια ακόμη δασική πυρκαγιά μαίνεται επίσης στην περιοχή κοντά στο Μπισκαρός, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Καπ Φερέ, η οποία έχει ήδη αναγκάσει 23.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Καπνός υψώνεται πάνω από τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή Λεζ-Καπ Φερέ (Lège-Cap-Ferret), στη δυτική Γαλλία, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026. (Φωτογραφία AP/Caroline Blumberg)

Ευρωπαϊκή συνδρομή μετά το αίτημα του Μακρόν

Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, έπειτα από αίτημα συνδρομής που υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Σύντομα θα μπορούμε να υπολογίζουμε σε ενισχύσεις από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από την Κροατία, δύο αεροσκάφη Air Tractor από την Πορτογαλία, καθώς και δύο βαρέα ελικόπτερα Black Hawk από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την Παρασκευή.

Μεγάλη πίεση στις γαλλικές αρχές

Η Γαλλία έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις δυνατότητες των αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δίνουν μια πραγματική μάχη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ. «Ολόκληρο το έθνος βρίσκεται στο πλευρό σας».

Άνθρωποι παρακολουθούν τα τεράστια σύννεφα καπνού που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές στο Λε Πορζ (Le Porge), στη δυτική Γαλλία, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026. (Φωτογραφία AP/Caroline Blumberg)

Περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, φέτος η ήπειρος έχει καταγράψει πολύ μεγαλύτερη έκταση καμένης γης από τον ετήσιο μέσο όρο για την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Γαλλία, η οποία έχει ήδη καταγράψει περισσότερες από 300 δασικές πυρκαγιές φέτος, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των 93, σύμφωνα με το EFFIS.

Πυροσβέστης καταβρέχει καμένη βλάστηση και δέντρα κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε περιοχή που επλήγη από δασική πυρκαγιά στο Κοτινιάκ (Cotignac), στη Γαλλία, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας επιδεινώνονται μετά τον καύσωνα και τις ελλείψεις νερού που πλήττουν μεγάλο μέρος της Γαλλίας. (Manon Cruz/Pool Photo μέσω AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα