“Έλαβα μόνο ένα email, το πλήρωμα δεν έκανε τίποτα” λέει ο επιβάτης της Ryanair που σφηνώθηκε στο παράθυρο

Διαβάζεται σε 13'
Αεροπλάνο της Ryanair
Αεροπλάνο της Ryanair AP Photo/Armando Franca

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε εξιστορεί ο Λιούμπισα Κάροβιτς που βρέθηκε έξω από το παράθυρο ενώ πετούσε με αεροσκάφος της Ryanair. Η πολύτιμη συνδρομή των επιβατών και τα παράπονα από την εταιρεία.

Καθώς ο Λιούμπισα Κάροβιτς καθόταν αναπαυτικά στη θέση του δίπλα στο παράθυρο, στην πτήση FR1879 της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη προς το Μέμινγκεν, έδεσε τη ζώνη ασφαλείας του και, όπως συνήθιζε να κάνει στις πτήσεις, αποκοιμήθηκε γρήγορα.

Ύστερα από χαλαρωτικές διακοπές κάτω από τον ελληνικό ήλιο, ανυπομονούσε να φτάσει στην πόλη της νότιας Γερμανίας, όπου θα ήταν καλεσμένος σε ένα πάρτι-έκπληξη για τα γενέθλια του μικρότερου αδελφού του.

Όμως, περίπου 20 λεπτά αφότου αποκοιμήθηκε, καθώς το Boeing 737 συνέχιζε την άνοδό του και έφτανε σε ύψος 15.000 ποδών, κινούμενο με ταχύτητα εδάφους που πλησίαζε τα 500 μίλια την ώρα, ολόκληρος ο κόσμος του Λιούμπισα εξερράγη — σχεδόν κυριολεκτικά.

Η ηρεμία του ύπνου του διακόπηκε από έναν εκκωφαντικό κρότο, που, όπως θυμάται, έμοιαζε με έκρηξη βόμβας, καθώς το παράθυρο στα δεξιά του θρυμματίστηκε ξαφνικά.

Η απότομη και έντονη αποσυμπίεση της καμπίνας που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα ο Λιούμπισα να εκτιναχθεί από τη θέση 11F προς το τεράστιο άνοιγμα που είχε αφήσει πίσω του το σπασμένο παράθυρο.

Μέσα σε λίγες στιγμές, ο δεξιός ώμος, το χέρι και το κεφάλι του βρίσκονταν έξω από το αεροσκάφος, ενώ οι αισθήσεις του δοκιμάζονταν από τη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, την οποία σήμερα παρομοιάζει με αλλεπάλληλα χτυπήματα από πυγμάχο βαρέων βαρών.

Σχεδόν αμέσως έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου σε ολόκληρη την καμπίνα — μια διαδικασία που περιγράφεται τόσο συχνά στις υποχρεωτικές οδηγίες ασφαλείας, αλλά σπάνια συμβαίνει στην πράξη — ενώ οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν.

Ωστόσο, μέσα στην αναστάτωση και τον πανικό, μία επιβάτιδα αντέδρασε αποφασιστικά: η τρομοκρατημένη σύζυγος του Λιούμπισα, Σβετλάνα Γκρκόβιτς Μαξίμοβιτς.

Καθόταν στη θέση 14C, δίπλα στον διάδρομο, τρεις σειρές πίσω από τον σύζυγό της — είχαν αποφασίσει να μην πληρώσουν την επιπλέον χρέωση των 30 ευρώ που θα απαιτούνταν για να καθίσουν μαζί — και είδε τον άνδρα της να αρχίζει να χάνεται μέσα από το σπασμένο παράθυρο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Σβετλάνα πετάχτηκε από τη θέση της, όρμησε μπροστά και άρπαξε τον Λιούμπισα από τα πόδια.

Η αποφασιστικότητά της παρακίνησε και άλλους επιβάτες γύρω τους να τη βοηθήσουν, κρατώντας απεγνωσμένα τον σύζυγό της, ώστε να μην παρασυρθεί ολοκληρωτικά έξω από το αεροσκάφος και πέσει από ύψος χιλιάδων ποδιών στο κενό.

Πιστεύεται ότι η προσπάθεια να τον συγκρατήσουν διήρκεσε έως και δύο λεπτά.

Το περιστατικό, εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία των αερομεταφορών, καθώς και η σαν εκ θαύματος επιβίωση του Λιούμπισα στην πτήση της 10ης Ιουλίου, έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει τους ερευνητές σε αγώνα δρόμου για να εξακριβώσουν τι ακριβώς προκάλεσε την εκτίναξη του παραθύρου.

Ωστόσο, κυρίως χάρη στη σύζυγό του, ο Λιούμπισα επέζησε. Αφού πέρασε έξι ημέρες στο νοσοκομείο, αναρρώνει σε μια παραθαλάσσια βίλα στην Κατερίνη, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου είχε απογειωθεί η μοιραία πτήση.

Πώς περιγράφει ο Λιούμπισα τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στο αεροπλάνο της Ryanair

Έπειτα από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες προσπαθούσε να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και να συνθέσει τις σκόρπιες αναμνήσεις του, ο Λιούμπισα μίλησε στην Daily Mail, για να δώσει την πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή όσων συνέβησαν.

Μιλώντας για την τρομακτική δοκιμασία που έζησε, ο 61χρονος Λιούμπισα είπε: «Θυμάμαι μόνο ότι άκουσα την έκρηξη, όχι πολλά άλλα. Θυμάμαι ότι καθόμουν στη θέση μου και ανυπομονούσα να δω τον αδελφό μου, επειδή όλη η οικογένεια θα συγκεντρωνόταν για να του κάνει έκπληξη για τα 60ά γενέθλιά του.

Αποκοιμήθηκα αρκετά γρήγορα, όπως κάνω συνήθως στις πτήσεις. Ύστερα ακούστηκε αυτή η εκκωφαντική έκρηξη, που με έκανε να τιναχτώ».

Αυτόπτες μάρτυρες τον περιγράφουν να κρέμεται διαγώνια έξω από το αεροσκάφος, «σαν τον Σούπερμαν που πετά στον αέρα», ενώ ο άνεμος χτυπούσε με μανία το πρόσωπό του και το παραμόρφωνε, σαν να ήταν ήρωας κινουμένων σχεδίων.

Μιλώντας με αξιοσημείωτη ψυχραιμία, παραδέχθηκε ότι δεν θυμάται τίποτα από αυτό.

«Δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα, επειδή έχασα αμέσως τις αισθήσεις μου», είπε. «Όμως όλο αυτό ήταν σαν εφιάλτης. Δεν μπορώ καν να κοιμηθώ τη νύχτα. Το μόνο που ακούω όταν κλείνω τα μάτια μου είναι ο ήχος μιας έκρηξης και μετά επικρατεί χάος μέσα στο κεφάλι μου.

Έχασα τις αισθήσεις μου ενώ κρεμόμουν έξω από το αεροπλάνο και μετά μου είπαν ότι λιποθύμησα άλλες τρεις φορές, αφού με τράβηξαν ξανά μέσα. Το πρόσωπό μου είχε πρηστεί και το αυτί μου έμοιαζε με τεράστιο ντόνατ».

Ο Λιούμπισα λέει ότι πλέον υποφέρει από έντονους πόνους στον αυχένα και στον ώμο και ότι πρέπει να φορά αυχενικό κολάρο για έξι εβδομάδες. Οι γιατροί τον έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστεί επέμβαση, εάν ο πόνος επιμείνει.

Υποβλήθηκε επίσης σε θεραπεία για εγκαύματα στο πρόσωπο, στο δεξί χέρι και στο μπράτσο, τα οποία προκλήθηκαν από τον αέρα μεγάλης ταχύτητας που σάρωνε το επάνω μέρος του σώματός του.

«Είμαι τυχερός, επειδή τα τραύματά μου θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Δεν μπορώ να σας πω τι περνούσε από το μυαλό μου όταν κρεμόμουν έξω από το αεροπλάνο, όμως είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι ακόμη εδώ» υπογράμμισε ο Λιούμπισα.

«Ίσως με έσωσε η ζώνη ασφαλείας, επειδή παρέμενα δεμένος στη θέση μου και αυτό έδωσε την ευκαιρία στη σύζυγό μου και στους άλλους επιβάτες να με κρατήσουν και να με τραβήξουν ξανά μέσα. Ίσως, όμως, να ήταν γραφτό».

«Πάντα πίστευα στον Θεό, αλλά μετά από αυτό πιστεύω ακόμη περισσότερο. Μου έδωσε την ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή» πρόσθεσε.

Η εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από τα μάτια της συζύγου του

Η σύζυγός του, η 48χρονη Σβετλάνα, είναι εκείνη που διατηρεί τις πιο ζωντανές και οδυνηρές αναμνήσεις από την παρ’ ολίγον μοιραία εμπειρία του συζύγου της στον αέρα.

Τρέμοντας από τη συγκίνηση, θυμήθηκε ότι άκουσε μια δυνατή έκρηξη και στη συνέχεια τις κραυγές πανικού των επιβατών, καθώς έπεφταν οι μάσκες οξυγόνου. Τότε κοίταξε μπροστά και είδε τον Λιούμπισα «μισό μέσα και μισό έξω» από το αεροπλάνο.

«Έτρεξα προς το μέρος του και άρπαξα αμέσως το αριστερό του χέρι και τα πόδια του, ενώ με βοηθούσε και μία άλλη γυναίκα επιβάτιδα. Μαζί τον τραβήξαμε ξανά μέσα.» είπε.

«Ήταν πολύ δύσκολο, επειδή εγώ τον τραβούσα με όλη μου τη δύναμη από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη υπήρχε μια ισχυρή δύναμη που τον τραβούσε προς τα έξω. Πήγαινε μπρος-πίσω και κάποια στιγμή ένιωσα ότι θα παρασυρόταν ολοκληρωτικά έξω».

Καθώς συνεχιζόταν αυτή η «διελκυστίνδα» για τη διάσωση του Λιούμπισα, η Σβετλάνα παραδέχθηκε ότι δεν φώναζε ούτε ούρλιαζε, αλλά προσευχόταν σιωπηλά να σωθεί.

Θυμήθηκε: «Το κεφάλι του βρισκόταν έξω από το αεροπλάνο και ήξερα ότι δεν μπορούσε να με ακούσει, όμως ήμουν τόσο συγκεντρωμένη στο να τον κρατήσω, που δεν φώναξα ούτε είπα τίποτα. Μέσα μου, όμως, προσευχόμουν με όλη μου την καρδιά να επιζήσει και είμαι τόσο χαρούμενη που ο Θεός εισάκουσε την προσευχή μου».

Η Σβετλάνα αποκάλυψε ότι ένας επιβάτης, ο οποίος, όπως είπε, ήταν Αλβανός, διαδραμάτισε ιδιαίτερα ηρωικό ρόλο στην προσπάθεια να τραβήξουν τον κ. Κάροβιτς ξανά μέσα στο αεροσκάφος.

Είπε: «Υπήρχε μια γυναίκα που καθόταν δίπλα στον σύζυγό μου και βοηθούσε επίσης, όμως αυτός ο άνδρας ήταν μεγαλόσωμος και δυνατός. Αφού τον έφεραν ξανά μέσα, τοποθέτησε μια τσάντα στο παράθυρο για να κλείσει το άνοιγμα, αλλά την παρέσυρε ο αέρας προς τα έξω. Έπειτα έβαλε επάνω του μια μεγάλη βαλίτσα και αυτό λειτούργησε.

«Δεν γνωρίζω τα ονόματά τους, όμως θα τους είμαι αιώνια ευγνώμων. Ο Θεός να τους προστατεύει όπου κι αν πηγαίνουν. Χωρίς αυτούς, ο σύζυγός μου θα ήταν νεκρός».

Μετά την «έκρηξη», η οποία προκάλεσε την απότομη απώλεια πίεσης στην καμπίνα, ο πιλότος της Ryanair κατέβασε αμέσως το αεροσκάφος σε ασφαλέστερο ύψος, ενώ το πλήρωμα καμπίνας και οι επιβάτες φόρεσαν τις μάσκες οξυγόνου.

Αφού ο Λιούμπισα τραβήχτηκε ξανά μέσα και το αεροπλάνο σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, με τη Σβετλάνα να κάθεται δίπλα του.

Θυμάται ότι το πρώτο πράγμα που του είπε ήταν να τον ρωτήσει αν ήταν καλά.

«Όμως δεν είχα ούτε τη δύναμη να απαντήσω, επειδή βρισκόμουν σε τόσο έντονο σοκ. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι, αφού ανέκτησα τις αισθήσεις μου, ήταν ότι ένιωθα αίμα στο πρόσωπο και στο σώμα μου» συνέχισε.

«Δεν μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν. Ένιωθα απλώς μουδιασμένος και δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί. Ακόμη και τώρα προσπαθώ να κατανοήσω όλα όσα έγιναν».

Το Boeing 737 επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου το περίμεναν ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε αμέσως τον Λιούμπισα στο νοσοκομείο.

Το ζευγάρι έχει παράπονα από την αντίδραση του πληρώματος της Ryanair και την εταιρεία

Το ζευγάρι ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το πλήρωμα της Ryanair τη στιγμή που ο Λιούμπισα παρασύρθηκε προς τα έξω από το αεροπλάνο, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του παρέμειναν δεμένα στις θέσεις τους και δεν προσέφεραν βοήθεια, ενώ στην καμπίνα επικρατούσε πανδαιμόνιο.

Παράλληλα, επικρίνουν την αεροπορική εταιρεία και για τη στάση της μετά το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι κανένας εκπρόσωπός της δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους.

Ο Λιούμπισα είπε: «Το μόνο που λάβαμε ήταν κάποια email προς τον γιο μου, ο οποίος είχε κλείσει τα εισιτήριά μας, με ερωτήσεις για το αν θέλουμε να κάνουμε νέα κράτηση και για το πώς ήμουν. Όμως κανείς από την εταιρεία δεν επικοινώνησε απευθείας μαζί μου, ούτε καν με ένα τηλεφώνημα για να δείξει κάποιο ενδιαφέρον».

Η Σβετλάνα δήλωσε: «Όταν παλεύαμε να κρατήσουμε τον Λιούμπισα, το πλήρωμα δεν έκανε τίποτα. Έδειχναν πιο φοβισμένοι από εμάς. Μόνο οι επιβάτες βοήθησαν και επέδειξαν θάρρος.

Θα χρειαστούμε πολύ καιρό για να διαχειριστούμε τις συνέπειες αυτού που συνέβη, επειδή μας έχει προκαλέσει πολύ σοβαρή ψυχολογική βλάβη. Ωστόσο, κανείς από την αεροπορική εταιρεία δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν από τους δυο μας, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Το ζευγάρι εκπροσωπείται από τον Έλληνα δικηγόρο Βασίλη Τσιάρα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει για λογαριασμό τους «σημαντική αποζημίωση».

Ο ίδιος δήλωσε: «Ο εντολέας μου επέστρεψε από το χείλος του θανάτου και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιος ευθύνεται για αυτό θα λογοδοτήσει. Δεν πρόκειται μόνο για την αποζημίωση, αλλά και για τη διακρίβωση της αλήθειας σχετικά με το τι συνέβη και σε ποια κατάσταση βρισκόταν το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά του πληρώματος της Ryanair. Τα μέλη του κυριεύτηκαν από τον φόβο ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να συντριβεί, με αποτέλεσμα να μην κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τον κ. Κάροβιτς, ενώ εκείνος κρεμόταν έξω από το αεροσκάφος».

«Φαίνεται ότι το πλήρωμα ενδιαφερόταν περισσότερο να σώσει τη δική του ζωή. Μόνο οι ενέργειες των επιβατών έσωσαν τον εντολέα μου» πρόσθεσε.

Το περιστατικό διερευνάται από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, το οποίο έχει ήδη εξετάσει το αεροσκάφος και αναμένεται να εκδώσει ένα προκαταρκτικό σχέδιο πορίσματος σε περίπου 28 ημέρες.

Ωστόσο, τεχνικός σύμβουλος που ορίστηκε από τον Λιούμπισα και τον κ. Τσιάρα εκτιμά ότι όλα ξεκίνησαν από βλάβη στον δεξιό κινητήρα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα θραύσματα να χτυπήσουν και να διαλύσουν το παράθυρο της καμπίνας, πριν ακολουθήσει η ταχεία απώλεια πίεσης. Η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους ερευνητές.

«Χαιρετίζουμε την ανάληψη της έρευνας από το NTSB. Θα πραγματοποιήσει μια πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση. Συνεργαζόμαστε πλήρως. Έχουμε ανθρώπους στο πεδίο που συμμετέχουν ενεργά και συνδράμουν».

Η Ryanair δήλωσε στην Daily Mail ότι δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σε προηγούμενες απαντήσεις της προς τα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία επέμεινε ότι τα αεροσκάφη της είναι ασφαλή και ότι είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια.

Ο Νιλ Σόραχαν, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Ryanair, δήλωσε: «Η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας βρίσκεται σε ενεργή επικοινωνία με την οικογένεια από τη στιγμή του περιστατικού. Το πλήρωμά μας έκανε εξαιρετική δουλειά και επέστρεψε το αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη. Όλοι ανεξαιρέτως αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος. Το πλήρωμα καμπίνας και οι πιλότοι έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Χαιρετίζουμε την ανάληψη της έρευνας από το NTSB. Θα πραγματοποιήσει μια πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση. Συνεργαζόμαστε πλήρως. Έχουμε ανθρώπους στο πεδίο που συμμετέχουν ενεργά και συνδράμουν».

Ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, φέρεται να δήλωσε ότι το περιστατικό «μοιάζει να οφείλεται σε πρόσκρουση ξένου αντικειμένου στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη, αλλά… δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με βεβαιότητα».

Επέμεινε ότι ο κινητήρας του 18 ετών Boeing 737 είχε υποβληθεί σε πλήρη συντήρηση και γενική επισκευή μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η εταιρεία, απαντώντας σε προηγούμενη κριτική για τη στάση της, υποστήριξε επίσης: «Μόλις το αεροσκάφος κατέβηκε σε ασφαλές ύψος, το πλήρωμα καμπίνας προσέγγισε και βοήθησε τον κ. Κάροβιτς, μεταφέροντάς τον σε άλλες θέσεις [δίπλα στη σύζυγό του], ενώ φρόντισε ώστε ένας γιατρός που επέβαινε στο αεροσκάφος να καθίσει μαζί τους μέχρι την ασφαλή προσγείωση στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μερίμνησε ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ιατρική βοήθεια κατά την προσγείωση στη Θεσσαλονίκη».

Πριν από το περιστατικό, ο Λιούμπισα ταξίδευε κάθε χρόνο χιλιάδες μίλια μεταξύ των σπιτιών του στη Σερβία και την Ελλάδα, προκειμένου να διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του.

Τώρα, ενώ αναρρώνει στην παραθαλάσσια βίλα του και εξακολουθεί να στοιχειώνεται από τη φρίκη της παρ’ ολίγον μοιραίας εκτίναξής του έξω από το αεροπλάνο, παραδέχεται ότι δεν αντέχει ούτε να σκεφτεί πως θα επιβιβαστεί ξανά σε αεροσκάφος, ενώ ορισμένες ημέρες δυσκολεύεται ακόμη και να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ανησυχώντας για το μέλλον, ο Λιούμπισα είπε: «Αυτό το περιστατικό έχει ανατρέψει ολοκληρωτικά τη ζωή μου. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να ζήσω και να εργαστώ όπως παλιά.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πάω πουθενά και μόνο η σκέψη ότι θα μπω σε αεροπλάνο με τρομοκρατεί. Θέλω να αναρρώσω και να το ξεπεράσω, επειδή κάποτε είχα μια πολύ ευτυχισμένη και όμορφη ζωή, όμως γνωρίζω ότι θα χρειαστώ πολύ χρόνο».

Η Σβετλάνα αποκάλυψε ότι πρέπει να ταξιδέψει στη Σερβία μέσα στις επόμενες ημέρες, αφήνοντας τον σύζυγό της πίσω στην Ελλάδα.

«Θα πάω με αυτοκίνητο. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορέσω να ταξιδέψω ξανά με αεροπλάνο και δεν είμαι βέβαιη αν θα το κάνω ποτέ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, αν συμβεί κάποτε, δεν θα καθίσω ποτέ ξανά σε θέση δίπλα στο παράθυρο» είπε.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα