Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: “Ρώσοι όλου του κόσμου, ενωθείτε ενάντια στον πόλεμο!”

Ο κορυφαίος χορευτής είναι ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας True Russia, μέσω της οποίας παροτρύνει Ρώσους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς εν μέσω αυτής της «πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής».
- 14 Μαρτίου 2022 14:26
Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους διασημότερους εν ζωή χορευτές, χορογράφος και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας, ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 12 ετών και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα.
Ωστόσο, ενώ είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ένιωθε πως το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι, κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας των Κιροφ στον Καναδά το 1974, ο Μπαρίσνικοφ δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. Διέφυγε στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η καριέρα του ως χορευτής και ως ηθοποιός. Αρχικά, φοίτησε στο American Ballet Theater και κατόπιν από το 1978 ως το 1979 στο New York City Ballet υπό την καθοδήγηση του Τζορτζ Μπαλανσίν. Τη δεκαετία του ’80 επέστρεψε στο American Ballet Theater, όπου έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1989. Από το 2005 λειτουργεί το Baryshnikov Arts Center, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 2013 παρουσίασε μαζί με τον Γουίλεμ Νταφόε το έργο “The Old Woman” του Δανιήλ Χαρμς σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, το οποίο ανέβηκε και στην Αθήνα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
O Μπαρίσνικοφ ασχολήθηκε και με την υποκριτική και οι πιο γνωστές δουλειές του είναι η ταινία “Η Κρίσιμη Καμπή” του 1977 και ο ρόλος στην τηλεοπτική σειρά “Sex and the City”, όπου υποδύθηκε τον Αλεξάντερ Πετρόφσκι, τον σύντροφο της Κάρι Μπράντσο (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ).
Σήμερα, εν μέσω του πολέμου, είναι ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας True Russia, μέσω της οποίας παροτρύνει Ρώσους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς εν μέσω αυτής της «πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής».
Η λέξη “Ρώσος” έχει γίνει τοξική
Δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και καλεί τους ίδιους τους Ρώσους να βοηθήσουν τους πρόσφυγες των ρωσικών επιθέσεων. Πολίτες ρωσικής καταγωγής ξεκίνησαν έρανο για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες εν μέσω των επιθέσεων της Ρωσίας στη χώρα.
«Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχασαν τα σπίτια τους, τα προς το ζην, τους αγαπημένους τους, ακόμη και τη ζωή τους φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του χτυπήματος. Όμως όλοι εμείς που μιλάμε ρωσικά και ανήκουμε στον ρωσικό πολιτιστικό κόσμο νιώθουμε το πλήγμα. Η λέξη “Ρώσος” έχει γίνει τοξική. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πολύ μακριά από τη σύγκρουση και από τη Ρωσία. Μπορεί να είμαστε ανίσχυροι να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, αλλά δεν χρειάζεται να μείνουμε αδρανείς», αναφέρει ο ιστότοπος της οργάνωσης.
Με τους υπόλοιπους διοργανωτές, επικρίνει επίσης τον Πούτιν επειδή ξεκίνησε αυτή τη «φρίκη» στην Ουκρανία. «Η πραγματική Ρωσία είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τον Πούτιν. Αυτή η Ρωσία όχι μόνο θα επιζήσει, αλλά και θα τον ξεπεράσει. Γιατί αυτός ο δικτάτορας διεξάγει πόλεμο όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και ενάντια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας του. Καταπνίγει το μέλλον της Ρωσίας. Ας αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι ο Πούτιν δεν μιλά για όλους τους Ρώσους. Και ας αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ικανοί για πράξεις, όχι μόνο για λόγια. Ας βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας. Ρώσοι όλου του κόσμου, ενωθείτε ενάντια στον πόλεμο!».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις