Ο Τραμπ έκανε επίδειξη των ανακαινίσεων στον Λευκό Οίκο – “Ξέρω να χτίζω”
Διαβάζεται σε 6'
“Ένα πράγμα που ξέρω να κάνω είναι να χτίζω” καυχήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σε ρόλο ξεναγού, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο.
- 20 Αυγούστου 2026 15:43
Καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισ. δολάρια και ο πόλεμος με το Ιράν, τον οποίο ξεκίνησε πριν από σχεδόν έξι μήνες, συνεχιζόταν, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής να πληρώνουν ακόμη περισσότερα για καύσιμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξενάγησε τους δημοσιογράφους στις εκτεταμένες εργασίες αναμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Λευκού Οίκου, τις οποίες επιβλέπει προσωπικά.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Τραμπ, ο οποίος έχει αποδώσει στον εαυτό του τον ρόλο του «αρχικατασκευαστή», παρουσίασε παρεμβάσεις όπως η νέα γρανιτένια είσοδος και οι ανακαινισμένοι κίονες, ενώ μίλησε εκτενώς για τον καινούργιο χλοοτάπητα.
Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να υπογράφει στην πίσω πλευρά μιας πέτρας, στην οποία ήταν χαραγμένο το όνομά του και η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί στο κέντρο του περίτεχνου νέου ελικοδρομίου, το οποίο ο ίδιος επιμένει ότι είναι απαραίτητο.
Συνολικά, η 40λεπτη αυτή παρέκκλιση από τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ, που κατά στιγμές θύμιζε, όπως αναφέρει ο Guardian, χαμένο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής της δεκαετίας του 1980 «Lifestyles of the Rich and Famous», ελάχιστα βοήθησε τον Τραμπ να αντικρούσει την κριτική του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Τζόρτζια Τζον Όσοφ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πρώην επιχειρηματίας ακινήτων δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Την ώρα που Αμερικανοί στρατιωτικοί «πολεμούν στον δικό του πόλεμο» με το Ιράν, είπε ο Όσοφ, «ο πρόεδρος κοιμάται στις συσκέψεις του. Παίζει γκολφ και κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές. Δεν θέλει να κάνει τη δουλειά του. Θέλει να χτίσει την αίθουσα χορού του» και να ταξιδεύει με τη στενή συνεργάτιδά του, Νάταλι Χαρπ, με το πολυτελές αεροσκάφος που του δώρισε ο εμίρης του Κατάρ.
Σε κάποιο σημείο της ξενάγησης, αφού καυχήθηκε για τον «άψογο γρανίτη» με τον οποίο αντικατέστησε την άσφαλτο στην είσοδο, είπε στους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν: «Παίρνουμε τα καλύτερα υλικά. Ένα πράγμα που ξέρω να κάνω είναι να χτίζω».
«Είναι γελοίος ο τρόπος με τον οποίο φρόντιζαν αυτό το μέρος», είπε. «Κανείς, ούτε και άλλοι πρόεδροι, δεν το έβλεπαν. Εγώ όμως το βλέπω, γιατί ήμουν πολύ καλός στα ακίνητα, ίσως ο καλύτερος από πολλές απόψεις».
Στρέφοντας στη συνέχεια την προσοχή στον νέο χλοοτάπητα γύρω από το ελικοδρόμιο, ο Τραμπ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γηπέδων γκολφ, επανέλαβε μία από τις αγαπημένες του φράσεις. «Ξέρετε, το γρασίδι έχει ζωή, όπως και οι άνθρωποι έχουν ζωή», είπε, τουλάχιστον για δέκατη φορά σε δημόσιες δηλώσεις του μέσα στον τελευταίο χρόνο.
«Έχει τοποθετηθεί παντού νέο επιφανειακό χώμα. Με άλλα λόγια, βάλαμε φρέσκο χώμα από πάνω. Πολύ, ξέρετε, πολύ… με πολλά καλά συστατικά για το γρασίδι. Αν είσαι γρασίδι, είσαι πολύ ευτυχισμένο», είπε ο πρόεδρος.
Στη συνέχεια πέρασε σε κάτι που έμοιαζε με διαφημιστική αναφορά προϊόντος. «Αυτό το γρασίδι είναι της υψηλότερης ποιότητας. Μας το έδωσε δωρεάν η Scotts Miracle-Gro. Η Scotts. Και η Scotts είναι μια εξαιρετική εταιρεία. Μάλιστα είχε συνεισφέρει και στην προεκλογική μου εκστρατεία», είπε.
«Μου είπαν: “Κύριε, θα θέλαμε να αντικαταστήσουμε το γρασίδι στον Λευκό Οίκο με το υψηλότερης ποιότητας γρασίδι και να κάνουμε μια πραγματικά καλή δουλειά”. Οπότε, Scotts, θέλω να ευχαριστήσω τη Scotts Miracle-Gro», συνέχισε ο Τραμπ. «Είναι, νομίζω, η μεγαλύτερη εταιρεία χλοοτάπητα στον κόσμο, όπως μου είπε κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ μεγάλη και πολύ καλή».
Ο πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το νέο ελικοδρόμιο θα έχει διπλή χρήση, λειτουργώντας παράλληλα και ως δεύτερος χώρος εκδηλώσεων. «Θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις εκεί. Ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει για κοκτέιλ και, όταν ολοκληρωθεί η αίθουσα χορού, να περπατά από εκεί προς αυτήν», είπε.
Πριν ολοκληρώσει την ξενάγηση, ο πρόεδρος υπενθύμισε επίσης στους δημοσιογράφους ότι είχε δωρίσει τους δύο τεράστιους ιστούς σημαίας που βρίσκονται πλέον εκατέρωθεν του Λευκού Οίκου, επιμένοντας μάλιστα να τονίσει ότι είναι κορυφαίας ποιότητας.
«Αυτός είναι ένας εξαιρετικός ιστός», είπε ο Τραμπ. «Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Είναι κωνικός. Εξαιρετικός. Είμαι πολύ καλός στους ιστούς σημαιών».