Κλιμακώνεται η κόντρα Τραμπ και Καναδά για τη λίμνη Οντάριο – To Google Maps άλλαξε την ονομασία
Διαβάζεται σε 6'
Σε μια νέα κλιμάκωση, ο Καναδάς ύψωσε γιγαντιαία πινακίδα που γράφει “Λίμνη Οντάριο” ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να την κλωτσά και να την αντικαθιστά με μία που γράφει “Λίμνη Αμερική”
- 30 Αυγούστου 2026 20:20
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Καναδάς συνέχισαν το Σάββατο (29/8) τη λεκτική τους αντιπαράθεση με αφορμή τη διοικητική μετονομασία της λίμνης Οντάριο από την αμερικανική κυβέρνηση, με τον Καναδά να τοποθετεί μια γιγαντιαία πινακίδα που έγραφε «Λίμνη Οντάριο. Τώρα και για πάντα» και τον Αμερικανό πρόεδρο να αναρτά βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να κατεβάζει ένα ομοίωμα της συγκεκριμένης πινακίδας, να το αντικαθιστά με μία που γράφει «Λίμνη Αμερική» και στη συνέχεια να χορεύει υπό τους ήχους του «YMCA».
Η αντιπαράθεση γύρω από την ονομασία της λίμνης Οντάριο αποτελεί τη δημόσια όψη μιας κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και του βόρειου γείτονά τους όπως σημειώνει ο Guardian, η οποία περιλαμβάνει τους αμερικανικούς δασμούς 50% στον καναδικό χάλυβα και αντίμετρα υπό τη μορφή δασμών από την Οτάβα.
Η εντολή του Τραμπ προς την αμερικανική κυβέρνηση να αναφέρεται στη λίμνη Οντάριο ως «Λίμνη Αμερική» έως την Κυριακή είχε τουλάχιστον μία αξιοσημείωτη συνέπεια. Το Google Maps είχε αλλάξει την ονομασία της λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη Αμερική» για τους χρήστες στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντανακλά την εκτελεστική εντολή του προέδρου για τη μετονομασία της.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη μετονομασία, εξηγώντας ότι το όνομα «Οντάριο» προέρχεται από μια λέξη της γλώσσας των ιθαγενών Γουέντατ, που σημαίνει «η λίμνη είναι όμορφη, η λίμνη είναι μεγάλη» και χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια.
Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Τραμπ εξέδωσε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να αναφέρονται πλέον στη λίμνη ως «Λίμνη Αμερική».
Η εξέλιξη αυτή ξύπνησε μνήμες από μια προηγούμενη αντιπαράθεση, στις αρχές της δεύτερης προεδρικής θητείας του Τραμπ, με το Μεξικό, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να αναφέρονται στον Κόλπο του Μεξικού ως «Κόλπο της Αμερικής».
«Θα αλλάξουμε την ονομασία της λίμνης Οντάριο, με άμεση ισχύ, σε “Λίμνη Αμερική”», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, προτού υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τη μετονομασία της λίμνης από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Τι αναφέρει η Google για την αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Οντάριο
Σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας γιατί συμμορφώθηκε με την ονομασία που επιθυμούσε ο Τραμπ για τη λίμνη Οντάριο, η Google ανέφερε ότι πάγια πρακτική της είναι να «αντανακλά τις αλλαγές ονομασίας που καταγράφονται σε επίσημες κυβερνητικές πηγές».
Η εντολή του Τραμπ επηρεάζει το ομοσπονδιακό Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Ονομασιών των ΗΠΑ (Geographic Names Information System – GNIS), «το οποίο καθορίζει το πρότυπο για τους επίσημους χάρτες των ΗΠΑ», ανέφερε η τεχνολογική εταιρεία.
Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Οντάριο «δεν επηρεάζει τις καναδικές συμβάσεις ονοματοδοσίας ούτε τον τρόπο με τον οποίο ο υπόλοιπος κόσμος αναφέρεται στη λίμνη», ανέφερε η Google σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε επίσης ότι «όσοι βρίσκονται στον Καναδά θα συνεχίσουν να βλέπουν την ονομασία “Lake Ontario”» στο Google Maps, ενώ «όσοι βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και Καναδά θα βλέπουν και τις δύο ονομασίες».
Η Google είχε ακολουθήσει αντίστοιχη πρακτική και μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κλήθηκε να αναφέρεται στον Κόλπο του Μεξικού ως «Κόλπο της Αμερικής». Οι χρήστες του Google Maps στις ΗΠΑ βλέπουν προς το παρόν αυτή την υδάτινη περιοχή να εμφανίζεται ως «Gulf of America».
Τραμπ και Καναδάς ανταλλάσσουν απαντήσεις με χήνες, πινακίδες και… “φιλοφρονήσεις”
Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, καταφεύγοντας στο είδος των εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, για τις οποίες έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση.
Σε ένα τέτοιο βίντεο που ανάρτησε, εμφανίζεται ένας «στρατός» από καναδικές χήνες με ξανθά μαλλιά που παραπέμπουν στον Τραμπ, να πυροβολούν με όπλα για την προστασία της «Λίμνης Αμερική». Σε άλλο βίντεο, ο ίδιος εμφανίζεται να κλωτσά και να ρίχνει μια πινακίδα που γράφει «Lake Ontario» και να την αντικαθιστά με μία που γράφει «Lake America», ενώ χορεύει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο υπό τους ήχους της επιτυχίας «YMCA» των Village People, την οποία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Στην άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, απάντησε με μια τεράστια πινακίδα ύψους δύο ορόφων κοντά στο Γκρίμσμπι του Οντάριο, με το μήνυμα «Lake Ontario. Now and Always» («Λίμνη Οντάριο. Τώρα και για πάντα»).
Ο Φορντ δήλωσε ότι ο Τραμπ επιχειρεί να μετονομάσει τη λίμνη επειδή το Οντάριο και ο Καναδάς «υπερασπίζονται τον εαυτό τους», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ονομασία της λίμνης θα επιβιώσει της προεδρίας του.
«Πολύ μετά την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ, θα εξακολουθεί να ονομάζεται Λίμνη Οντάριο», δήλωσε ο Φορντ σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε προηγούμενη συνέντευξή του στο Associated Press, ο Φορντ είχε δηλώσει ότι ο εκλιπών Ρόναλντ Ρίγκαν θα «έκανε εμετό» αν έβλεπε τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Μανιτόμπα, Γουάμπ Κινιού, παρομοίασε την πρόκληση του Τραμπ με τη «Λίμνη Αμερική» με ένα γερασμένο ροκ συγκρότημα που προσπαθεί να αναβιώσει μια παλιά του επιτυχία.
«Ξέρετε, όταν ένα ροκ συγκρότημα έχει πραγματικά ξεπεράσει την ακμή του και το βλέπεις, ας πούμε, σε ένα καζίνο να παίζει κάποιο τραγούδι από πριν 50 χρόνια, νομίζω ότι σε αυτό το σημείο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε ο Κινιού.
«Πίστευε ότι είχε μια πραγματική επιτυχία, ένα πραγματικό “χρυσό παλιό τραγούδι”, με τον Κόλπο του Μεξικού. Προσπαθεί να το επαναφέρει και να παίξει ξανά τις επιτυχίες για τη βάση των υποστηρικτών του. Νομίζω όμως ότι όλοι εδώ το βρίσκουν λίγο θλιβερό και ότι δεν είναι η καλύτερη δουλειά του».
Ο μεγάλος αρχηγός του Έθνους των Γουέντατ, Πιερ Πικάρ, χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ απόπειρα διαγραφής της ιστορίας των αυτόχθονων πληθυσμών.
«Θέλω να του πω ότι είναι απαράδεκτο για εμάς, ως έθνος, να έχουμε έναν πρόεδρο που μπορεί να διαγράψει την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας», δήλωσε ο Πικάρ.
Η λίμνη Οντάριο είναι μία από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, μαζί με τις Σουπίριορ, Μίσιγκαν, Χιούρον και Ίρι. Με έκταση 7.340 τετραγωνικά μίλια, η λίμνη Οντάριο είναι η μικρότερη από τις πέντε ως προς την επιφάνειά της.