Θάνατος Μαζωνάκη: Η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα νέο πλαίσιο για τα ιατρεία και φτιάχνει… app
Διαβάζεται σε 3'
Ερωτήματα για πολιτική ανοχή της κυβέρνησης σε “ιατρούς” που υπόσχονται “θαυματουργές” θεραπείες “αναζωογόνησης” και “μακροβιότητας” με αμφίβολη επιστημονική βάση, δημιουργούνται μετά τον θάνατο Μαζωνάκη.
- 14 Σεπτεμβρίου 2026 14:07
Ο θάνατος του δημοφιλούς τραγουδιστή, Γιώργου Μαζωνάκη, σε ιατρείο στο οποίο παρανόμως υποβλήθηκε σε πλασμαφαίρεση, έφερε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο το μείζον θέμα λειτουργίας “κλινικών” που υπόσχονται “θαυματουργές” θεραπείες “αναζωογόνησης” και “μακροβιότητας” με αμφίβολη επιστημονική βάση.
Τίθενται δε ερωτήματα για πολιτική ανοχή της κυβέρνησης, αλλά και των ιατρικών συλλόγων, σε τέτοιου είδους φαινόμενα “εναλλακτικής ιατρικής” με στόχο την προσέλκυση εύπορων πελατών και από το εξωτερικό στο πλαίσιο ιατρικού τουρισμού.
Δεδομένου ότι η γιατρός, Ιωάννα Γάκα, η οποία υπέβαλε τον Μαζωνάκη στη μοιραία όπως αποδείχθηκε διαδικασία, διαφήμιζε τα υποτιθέμενα οφέλη της πλασμαφαίρεσης για “αποτοξίνωση” σε συνέδριο τουρισμού υγείας τον Μάιο του 2023 υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Στο συνέδριο, στο οποίο ομιλητές ήταν νυν και πρώην υπουργοί, η κ.Γάκα δήλωνε μάλιστα ότι διέθετε στο ιατρείο της μηχάνημα πλασμαφαίρεσης και ότι το χρησιμοποιούσε για “καθάρισμα” του αίματος από “μόλυνση” και “τοξίνες”.
Αλλά και καθώς ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πριν από περίπου ένα χρόνο υπερθεμάτιζε των υπηρεσιών “μακροβιότητας” ως έναν τομέα στον οποίο η χώρα θα έπρεπε να επενδύσει, δεδομένης της κερδοφόρας παγκόσμιας αγοράς.
Ο κ.Γεωργιάδης τώρα δηλώνει ότι θα απαγορεύσει όλες τις παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας πάντως ότι: “Αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει και ο καθένας μας να προστατεύσει τον εαυτό του από τις επικίνδυνες ανοησίες, το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού”.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε (ΣΚΑΪ) νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες μακροβιότητας και θα μπουν κανόνες για να μπορούν να λειτουργήσουν. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής κάθε ιατρείο θα διαθέτει QR code και ο πολίτης θα μπορεί να σκανάρει με το κινητό του και να βλέπει «τι άδεια έχει αυτό το ιατρείο και τι μπορεί να κάνει και τι όχι».
Πάντως ο κ.Γεωργιάδης σε ανάρτηση του είχε επίσης επικαλεστεί πως: “Ο ιατρικός τουρισμός ανεβαίνει παντού. Δίπλα μας η Τουρκία κερδίζει δισεκατομμύρια από αυτό και εκεί έχουν πολλά άσχημα περιστατικά, πρόσφατα με έναν ομοεθνή μας, που μεταφέραμε στην Ελλάδα και έμεινε φυτό”.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια πολιτική ανοχή σε ιατρεία και κλινικές που εφάρμοζαν “εναλλακτικές” και “θαυματουργές” θεραπείες, καθώς και πως είναι δυνατόν ένας ιδιώτης ιατρός να προμηθεύεται μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, η οποία επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο σε νοσοκομείο παρουσία αιματολόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχάς παρέπεμψε στην έρευνα της δικαιοσύνης για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη.
“Είναι προφανής η απάντηση. Δεν επιτρέπονται όλα αυτά. Στη χώρα μας υπάρχει αυστηρό πλαίσιο. Όταν δεν εφαρμόζεται πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις”, συνέχισε. Παρέπεμψε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ως αρμόδιο για τους ελέγχους και επικαλέστηκε ότι ο κ.Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει νέο πλαίσιο το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.
Για κάποια θέματα υγείας δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή να αξιολογήσουμε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ειδικά σε θέματα υγείας το πλαίσιο πρέπει να είναι όσο πιο αυστηρό και έλεγχοι ακόμη αυστηρότεροι”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.