Τουρκία: 45 συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για οικονομικό σκάνδαλο

Διαβάζεται σε 2'
Τουρκία: 45 συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για οικονομικό σκάνδαλο
iStock

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ ανακοίνωσε τη σύλληψη 45 ατόμων στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο που αφορά 131 επενδυτικά κεφάλαια επτά εταιρειών.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή (25/9) τη σύλληψη 45 ατόμων στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο που αφορά επενδυτικά κεφάλαια, με τον υπουργό Οικονομικών να διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για παραίτησή του.

«Έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον συνολικά 76 υπόπτων, εκ των οποίων οι 45 έχουν ήδη συλληφθεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ.

Πρόσθεσε επίσης πως τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ιδιοκτητών κεφαλαίων και των υπόπτων σε διευθυντικές θέσεις έχουν κατασχεθεί, ενώ έχουν παγώσει και τα περιουσιακά στοιχεία των άμεσων συγγενών τους.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο Ερκάν Κιλιμτζί, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εισαγγελείς διερευνούν δόλιες δραστηριότητες 131 επενδυτικών κεφαλαίων που ανήκουν σε επτά εταιρείες, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 826 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες — ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η τουρκική Αρχή Κεφαλαιαγοράς (SPK) έθεσε όλες τις εταιρείες σε εκκαθάριση, δηλώνοντας ότι διαχειρίζονταν περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 455.000 ιδιωτών επενδυτών.

Το προηγούμενο βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις φήμες που τον ήθελαν να αποχωρεί από τη θέση του. «Τέτοιες εικασίες, που στοχεύουν στην οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», τόνισε μέσω X.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου, όταν η SPK εξέδωσε οδηγίες που υποχρέωναν τα funds να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αντί να επενδύουν το σύνολο των κεφαλαίων τους σε μία μόνο μετοχή. Στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν, τα funds άρχισαν να πωλούν μαζικά μετοχές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Ορισμένα funds δήλωσαν στη συνέχεια αδυναμία να ρευστοποιήσουν έγκαιρα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε κατηγορίες οργανωμένου εγκλήματος, απάτης σε βάρος του κράτους, παραβιάσεων της χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας και φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες φωνές αμφισβητούν γιατί οι ρυθμιστικές αρχές δεν παρενέβησαν νωρίτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα