Eurokinissi

10 ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γρήγορα, εύκολα και απλά θα βρεθείτε σε προορισμούς που θα σας δώσουν τις απαραίτητες ανάσες που χρειάζεστε.

Μια λίστα που έχει απ’ όλα. Από φακές μέχρι αρχαία θέατρα και από παραλίες μέχρι τοπικά ζυμαρικά. Κοντά στην Αθήνα, οι περισσότερες εξορμήσεις μπορεί να γίνουν και αυθημερόν.

SHUTTERSTOCK

Για να ηρεμησετε με την ατμόσφαιρα στο Ναο Αρτεμιδας Βραυρωνιας

Έχει μια γλυκια ηρεμία το μέρος. Νερά κυλούν από το υπόγειο ρεύμα του Ερασίνου ποταμού, ένα αεράκι έρχεται από τη θάλασσα, η φύση γύρω έντονη. Καταλαβαίνεις για ποιο λόγο βρήκαν οι αρχαίοι Αθηναίοι αυτό το σημείο τον 5ο αιώνα για να χτίσουν τον δωρικού ρυθμού ναό. Εκεί, πήγαιναν οι μανάδες τα κορίτσια που είχαν τάξει στην Αρτέμιδα με στόχο να γεννηθούν γερά. Στο ίδιο σημείο λάτρευαν και την Ιφιγένεια, αφού εκεί υποτίθεται μετέφερε το ξύλινο άγαλμα της θεάς από την Ταυρίδα. Αν δε σας καίγεται καρφί για όλα αυτά, έχει αρκετές ψαροταβέρνες η περιοχή που θα σας αποζημιώσουν. (51 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας)

Robert McCabe

Για την έκθεση “Η Ύδρα του Robert McCabe” στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας

Όταν ο αμερικανός φοιτητής Robert McCabe φτάνει για πρώτη φορά στην Ύδρα το 1954, οι αλλαγές στην κοινωνία του νησιού έχουν μόλις αρχίσει να διακρίνονται. Οι φωτογραφίες του McCabe από την Ύδρα παρουσιάζουν το νησί ανάμεσα σε δυο διακριτές φάσεις, της παραδοσιακής νησιωτικής κοινωνίας που επιβίωνε λιτοδίαιτα και τον κατοπινό μετασχηματισμό του νησιού σε κοσμοπολίτικο κέντρο και τουριστικό προορισμό. (1 ώρα και 40 λεπτά κάνει το πλεούμενο μέσο από το λιμάνι του Πειραιά)

Milan Gonda/SHUTTERSTOCK

Για έναν φανταστικα καλλιτεχνικο περιπατο στην Αιγινα

Είναι κοντά, έχει πολλά δρομολόγια από τον Πειραιά, έχει άπειρα μέρη ν’ ανακαλύψεις. Και να περπατήσεις. Ένα από αυτά είναι η διαδρομή από το λιμάνι ως του σπίτι του Καζαντζάκη. Θα συναντήσετε την Κολώνα που είναι η αρχαία ακρόπολη μαζί το αρχαιολογικό Μουσείο. Τα σπίτια των ζωγράφων Νικολάου και Μόραλη, το φανάρι Μπουζά, το μουσείο Καπράλου και το σπίτι Καζαντζάκη. Ε, δε τα λες και λίγα όλα αυτά. (Το πιο αργό πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά κάνει 1 ώρα και 10 λεπτά)

NEWS 24/7

Για κρεας και φακες στην κοιλαδα του Φενεου

Η ορεινή Κορινθία έχει κάτι το τραβηχτικό. Καταρχάς είναι κοντά με το αυτοκίνητο. Μετά, το μεγαλύτερο της κομμάτι δεν είναι τουριστικό, βρίσκεις κάτι το αυθεντικό σε αυτόν τον τόπο. Θα μπλεχτείτε με τη μυθολογία της λίμνης Στυμφαλίας, με την ιστορία του γραφικού χωριού Γκούρα και στη συνέχεια αφεθείτε στις γεύσεις της κοιλάδας του Φενεού. Σ’ ένα τοπίο που μοιάζει λίγο με τη “Μελωδία της Ευτυχίας”, θα σας σιγοτραγουδήσουν όλοι να πάρετε φακές για το σπίτι. Εγώ σας προτείνω να δοκιμάσετε και τις χασαποταβέρνες. (Για να φτάσετε στην κοιλάδα είναι περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Στη λίμνη Στυμφαλία θα είστε όμως σε λιγότερο από 2 ώρες.)

EUROKINISSI

Για να δεις ένα βυθισμενο χωριο στη Λιμνη Τσιβλου

Στις 24 Μαρτίου του 1914 μια κατολίσθηση στην πλαγιά του βουνού Χελμού στην ορεινή Αχαΐα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα φυσικό φράγμα στην κοίτη του ποταμού Κράθι. Στο σημείο αυτό βρισκόταν το χωριό Τσιβλός που τώρα βρίσκεται στον πάτο της ομώνυμης λίμνης σ’ ένα από τα ομορφότερα τοπία που μπορείτε να συναντήσετε στην περιοχή. Το καλοκαίρι μπορείτε να βουτήξετε και είναι ιδανικό μέρος για πικ νικ. ( Για να φτάσετε στη λίμνη είναι κοντά στις 2 ώρες και 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας)

SHUTTERSTOCK

Για μπανιο στη Μεγαλη Αμμο στο Μαρμαρι

Στην πραγματικότητα πας μέχρι τη Ραφήνα, παίρνεις το ferry boat και έφτασες στο Μαρμάρι, το οποίο έχει αρχίσει και αποκτά μια καλή δυναμική ως κοντινός προορισμός. Σίγουρα, σε αυτό βοήθησε και η Μεγάλη Άμμο, η παραλία που εμφανίστηκε στη διαφήμιση του ΕΟΤ για την Ελλάδα. Ας μη πολιτικοποιούμε και τις ακρογιαλιές, όμως. Μετά το μπάνιο σας, έχετε στο νου σας την ταβέρνα ο “Λαψάτης”. Απ’ ότι μας σφύριξαν άνθρωποι μ’ έμπειρους στοματικούς κάλυκες, η ποιότητα είναι για αστέρι μισελέν και οι τιμές καντίνας. ( Η Ραφήνα απέχει περίπου μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Από εκεί το ferry είναι 1 ώρα. Αν πάτε από Χαλκίδα είναι κοντά στις 3 ώρες.)

Στο μαγευτικό Παραδεισι στην Ευβοια για να δοκιμασεις τις γκογκλιες

Λίγα λεπτά από το Μαρμάρι, δέκα για την ακρίβεια. Καταπράσινο, ωραία αρχιτεκτονική, με βόλτες ανάμεσα σε μεγάλα δέντρα και τρεχούμενα νερά. Παράδεισος! Δοκιμάστε, οπωσδήποτε τις γκόγκλιες, το τοπικό ζυμαρικό. Παράδεισος χωρίς ζυμαρικό γίνεται; Δε γίνεται. (10 λεπτά από το Μαρμάρι. )

SHUTTERSTOCK

Για να περπατησεις το μονοπατι που σε οδηγει στον Αρχαιο ναό της Καρθαίας στην Κεα

Από το Λαύριο η Κέα η Τζια είναι μια ώρα. Η κοντινότερη Κυκλάδα στην Αττική. Μετά τη βόλτα στη χώρα, την Ιουλίδα, μπορείτε, αντί να κάνετε όλα αυτά που θα σκεφτόσασταν για ένα νησί των Κυκλάδων, να ξεκινήσετε μια πεζοπορία. Είναι πολλά τα μονοπάτια αλλά πιο ξακουστό είναι αυτό που καταλήγει στην αρχαία πόλη Καρθαία. Τα κτίσματα χρονολογούνται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα. Εκτός από τα αρκετά χαλάσματα ναών, μπορείτε να επισκεφθείτε και ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο που υπάρχει εκεί. Να τονίσουμε πως όλα αυτά αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. (Το Λαύριο είναι μια λίγο παραπάνω από 1 ώρα. Από εκεί το πλοίο χρειάζεται άλλο τόσο να φτάσει στην Κέα)

SHUTTERSTOCK

Για να νιωσεις όπως στις Άλπεις, στην Παρνηθα στη θέση Μολα

Βάλτε στο GPS θέση Μόλα, μπείτε στο όχημα και κατευθυνθείτε. Καλοκαίρι είναι, τη θέλουμε τη δροσιά μας. Προμηθευτείτε επίσης με όλα τ’ απαραίτητα (νερά, τοστ κ.τ.λ.) γιατί εκεί δε θα βρείτε τίποτα παρά ένα υπέροχο πλάτωμα ανάμεσα σε έλατα με απίστευτη θέα. Αξίζει. (Λίγο πάνω από 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας.)

Για να δεις επιτελους το Ναο του Ποσειδωνα στο Σουνιο απο κοντα

Τον βλέπουμε σε φωτογραφίες, συνήθως όταν έχει Πανσέληνο αλλά πόσοι τον έχουμε επισκεφθεί. Είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Αττικής και είναι ίσως το σημείο που πέρα απ’ όλα τ’ άλλα άξιζε να δημιουργηθεί το instagram γι’ αυτό. Οι επιλογές για μπάνιο πολλές και για φαγητό επίσης. Μιας και φτάσαμε ως εκεί, εγώ θα δοκίμαζα και τις πιο to the point ψαροταβέρνες του Λαυρίου. (1 ώρα και 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα