Βρετανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ΕΕ αφήνει ο Μπέρναμ
Διαβάζεται σε 3'
Παράθυρο για ένα μελλοντικό δημοψήφισμα σχετικά με την επιστροφή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Άντι Μπέρναμ.
- 30 Σεπτεμβρίου 2026 21:01
Σε μια τοποθέτηση που προκαλεί ισχυρούς πολιτικούς τριγμούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθεί σε μελλοντικό μανιφέστο των Εργατικών ένα νέο δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως το σημερινό καθεστώς «δεν είναι πια αρκετό».
Δεν πρόκειται για μια απόφαση της στιγμής, αλλά για ένα παράθυρο που ανοίγει αθόρυβα στον ορίζοντα. Ο Άντι Μπέρναμ ξεκαθάρισε πως ένα δημοψήφισμα «δεν θα ήταν το σωστό βήμα αυτή τη στιγμή», υπενθύμισε όμως με νόημα πως το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να «εξετάσει τις επιλογές του».
Πιεζόμενος από τον πολιτικό συντάκτη του BBC, Κρις Μέισον, για το αν ξανανοίγει διχαστικές συζητήσεις -παρά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει τον Μάιο κατά την εκλογική περιφέρεια του Μέικερφιλντ πως δεν θα ανακινήσει τα επιχειρήματα του Brexit- ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι, δεν προτείνω αυτό. Αυτό που λέω είναι πως, στο πλαίσιο ενός δεκαετούς πλάνου για τη Βρετανία, η χώρα πρέπει να ζυγίσει τις επιλογές της για το πού θα βρίσκεται. Αυτό προηγείται κατά πολύ από οτιδήποτε τεθεί ενώπιον του λαού».
Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν ένα μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο δημοψήφισμα, η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: «Ναι, τα πάντα είναι πιθανά. Πιστεύω ότι εκεί που βρισκόμαστε σήμερα, απλώς δεν είναι αρκετό».
Παράλληλα, μιλώντας στο Radio 4, παραδέχθηκε πως αν και στο παρελθόν είχε υποστηρίξει μια τέτοια προοπτική εντός της ζωής του, «αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα».
Πολιτική θύελλα στο Λονδίνο και χαμόγελα στην Ευρώπη
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες ακολούθησαν την ομιλία του στο συνέδριο των Εργατικών όπου κατηγόρησε το Brexit για την απώλεια ελέγχου στην οικονομία και τη μετατανάστευση, πυροδότησαν άμεσες αντιδράσεις. Οι Συντηρητικοί, δια στόματος του αναπληρωτή ηγέτη Άλεξ Μπεργκχάρτ, τον κατηγόρησαν πως επιχειρεί να «ανοίξει ξανά παλιές πληγές», προσθέτοντας πως «οι Εργατικοί δεν μπορούν να φορτώνουν τα δικά τους καταστροφικά οικονομικά λάθη σε μια ψηφοφορία που έγινε πριν από μία δεκαετία».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ηγέτης του Reform UK, Ρίτσαρντ Τάις, έκανε λόγο για προσπάθεια «επιστροφής στις Βρυξέλλες από την πίσω πόρτα», διαμηνύοντας πως το κόμμα του δεν θα αφήσει αυτή την «προδοσία» ανεπάντητη. Στον αντίποδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστο νέο» μια πιθανή επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η χώρα του θα υποδεχόταν τη Βρετανία «με ανοιχτές αγκάλες».
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, κάλεσε τον Μπέρναμ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις για την προσχώρηση στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, σημειώνοντας πως «τα λόγια είναι φτηνά». Πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος για ευρωπαϊκά θέματα, Αλ Πίνκερτον, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στο τραπέζι, καθώς η Βρετανία θα αντιμετωπιζόταν ως «νέο αιτούν κράτος».
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Πρασίνων, Ζακ Πολάνσκι, ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για ημιτελείς υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας πως η πλήρης επανένταξη στην ΕΕ παραμένει η μόνη ουσιαστική διέξοδος για την επούλωση των οικονομικών τραυμάτων. Ο Μπέρναμ, πάντως, επιμένει να αναζητά «συναίνεση» στο επικείμενο ευρωπαϊκό σύνοδο κορυφής, αφήνοντας το μεγάλο κεφάλαιο του Brexit ξανά ανοιχτό στον χρόνο.