Ισπανία: “Όχι” και στις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για τη στέγαση

Διαβάζεται σε 2'
Ισπανία: “Όχι” και στις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για τη στέγαση
O πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ AP Photo

Απορρίφθηκαν από το ισπανικό Κοινοβούλιο σήμερα, Δευτέρα (2/10), η πρώτη και η δεύτερη νομοθετική κίνηση της αριστερής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Οι Ισπανοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα Δευτέρα (2/10) την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε η αριστερή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τους είχε προτρέψει λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία να «αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες».

«Ντροπή!» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο μόλις άκουσαν το αποτέλεσμα, καλώντας σε «γενική απεργία», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συγκεκριμένα, 178 βουλευτές ψήφισαν κατά και 172 υπέρ, χωρίς καμία αποχή.

Οι Ισπανοί βουλευτές ψήφιζαν επί δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για την στέγη που προωθούσε η κυβέρνηση αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας.

“Όχι” της Βουλής και στη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας της πρώτης πράξης οι Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν και τη δεύτερη και τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 184 ψήφους υπέρ έναντι 166 κατά. Το πρώτο με 178 ψήφους κατά και 172 υπέρ, χωρίς καμία αποχή.

Η καταψήφιση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – μιας κρίσης που έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις, οι οποίες εντάθηκαν τον περασμένο μήνα μετά την έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν Αμπασκάλ .

Οι σύνδεσμοι των ενοικιαστών πίεζαν για την υπερψήφιση των δύο νομοθετικών πράξεων που κατέθεσε η κυβέρνηση μετά την έξωση της Αμπασκάλ από το διαμέρισμα στο οποίο κατοικούσε επί εβδομήντα χρόνια, λόγω του εξωφρενικού ενοικίου που απαίτησε η εταιρεία ακινήτων που το αγόρασε.

Τα δύο κείμενα προέβλεπαν την αυτόματη ανανέωση των συμβολαίων ενοικίασης με την λήξη τους, καθώς και μέτρα περιορισμού των εξώσεων ευάλωτων ενοικιαστών. Οι ρυθμίσεις στρέφονται κατά των επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων που ονομάζονται κεφάλαια-γύπες και αγοράζουν στεγαστικά ακίνητα σε χαμηλές τιμές για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα