Πιερρακάκης: Μηνύσεις σε 18 influencers για παράνομο τζόγο – “Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία”
Διαβάζεται σε 5'
Πώς λειτουργεί το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για όσους τον προωθούν μέσω διαδικτύου.
- 06 Οκτωβρίου 2026 15:56
Σαφές μήνυμα προς influencers και δημιουργούς περιεχομένου που χρησιμοποιούν την απήχησή τους για να διαφημίζουν παράνομο τζόγο έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις σε 18 influencers και οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κατά την ενημέρωση για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και την πορεία των ελέγχων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι παραβάσεις στο διαδίκτυο δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων.
«Και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να είναι ένα: το διαδίκτυο δεν είναι ζούγκλα. Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη. Όποιος χρησιμοποιεί τη δύναμη και την απήχησή του για να προωθεί παράνομο τζόγο πρέπει να γνωρίζει ότι θα εντοπίζεται, θα ελέγχεται και θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος».
Μηνύσεις σε 18 influencers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στα πρώτα αποτελέσματα μετά τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο τον περασμένο Ιούνιο, γνωστοποιώντας ότι 18 influencers έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με μηνύσεις για υποθέσεις που σχετίζονται με την προώθηση παράνομου τζόγου.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα άμεσης επιβολής διοικητικών κυρώσεων για παράνομη διαδικτυακή προώθηση, με τα πρόστιμα να μπορούν να φτάσουν έως και τις 50.000 ευρώ ανά παράβαση.
Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες της ΕΕΕΠ και του Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων, ενώ προβλέφθηκαν 110 οργανικές θέσεις στην Επιτροπή, από τις οποίες οι 40 αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που, όπως είπε, αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος. Το 2025 εκτιμάται ότι περίπου 1,8 δισ. ευρώ παίχτηκαν στην παράνομη αγορά τυχερών παιχνιδιών, ενώ περίπου 900.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παράνομα παίγνια.
Την ίδια περίοδο περίπου 15.000 ιστότοποι είχαν ενταχθεί στη σχετική blacklist.
Κατά τον Κυριάκο Πιερρακάκη, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις οικονομικές απώλειες για το Δημόσιο και στον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στη νόμιμη αγορά. Αποκτά έντονη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα λόγω της έκθεσης των νεότερων ηλικιών στον διαδικτυακό τζόγο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη από τον τρόπο με τον οποίο η παράνομη δραστηριότητα μεταφέρεται πλέον στα κινητά τηλέφωνα, στα social media και στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ένα link, ένα βίντεο ή η ανάρτηση ενός influencer ή streamer μπορούν να οδηγήσουν πολύ γρήγορα ένα μεγάλο κοινό σε παράνομες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.
Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά του παράνομου τζόγου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στην αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο οι Αρχές να μπορούν να εντοπίζουν την παράνομη δραστηριότητα πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στόχος είναι να χαρτογραφούνται παράνομα δίκτυα, να εντοπίζονται ταχύτερα ιστοσελίδες που προσφέρουν παράνομα παίγνια, αλλά και τα ψηφιακά κανάλια μέσω των οποίων προωθούνται.
Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους παρόχους πρόσβασης, θα μπορεί στη συνέχεια να προχωρά ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων ιστοτόπων.
«Η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα της παρανομίας. Πρέπει να γίνει εργαλείο για την αντιμετώπισή της. Τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να κάνουμε το κράτος πιο εύκολο για τον πολίτη. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο για να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό στην προστασία του πολίτη».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το διαδίκτυο δεν αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για την εφαρμογή της νομοθεσίας, ακόμη και όταν οι παράνομες ιστοσελίδες λειτουργούν από το εξωτερικό ή η προώθησή τους πραγματοποιείται μέσω κοινωνικών δικτύων.
«Οι κανόνες ισχύουν παντού και για όλους», τόνισε.
Στο επίκεντρο η προστασία των ανηλίκων
Πέρα από την καταστολή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη και στην προστασία των ανηλίκων και των νέων από τον εθισμό στον τζόγο.
«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κανονικότητα μια νέα γενιά που συναντά τον τζόγο όλο και νωρίτερα μέσα στην καθημερινή ψηφιακή της ζωή», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕΕΠ πρέπει να έχει ενεργή παρουσία όχι μόνο στο επίπεδο των ελέγχων αλλά και της ενημέρωσης, ιδιαίτερα στις πλατφόρμες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους οι νεότερες ηλικίες.
Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συνδυασμό ελέγχων, ενημέρωσης και συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της ΕΕΕΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει ούτε στην επιλογή των προσώπων που ελέγχονται ούτε στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων.
Όπως σημείωσε, ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο, το προσωπικό και τα τεχνολογικά μέσα που χρειάζεται η ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και να παρακολουθεί κατά πόσο τα μέτρα αποδίδουν στην πράξη.
«Δεν ψηφίσαμε τον νόμο τον Ιούνιο για να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας. Τον ψηφίσαμε για να εφαρμοστεί και να φέρει πραγματική αλλαγή. Και θα είμαστε δίπλα σας να σας στηρίζουμε σε κάθε σας βήμα».