Ο μύθος καταρρίπτεται: Τα ψάρια νιώθουν πόνο με τον ίδιο τρόπο με τους ανθρώπους

Ο μύθος καταρρίπτεται: Τα ψάρια νιώθουν πόνο με τον ίδιο τρόπο με τους ανθρώπους
Χρυσόψαρο 123RF

Έρευνα κορυφαίας βιολόγου ανατρέπει όσα νομίζαμε σχετικά με τα ψάρια και τον πόνο. Διαπιστώθηκε ότι διάφορα είδη αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μετά από μια οδυνηρή εμπειρία.

Είθισται να λέγεται ότι τα ψάρια δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο, ωστόσο μια νέα μελέτη καταρρίπτει αυτό τον μύθο. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα ψάρια όχι μόνο πονάνε αλλά τον αισθάνονται και με τον ίδιο τρόπο με τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έρευνα μιας εκ των κορυφαίων στον τομέα της, βιολόγων από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Λιν Σνέντον, που δημοσιεύτηκε στο  Philosophical Transactions of the Royal Society B, διάφορα είδη ψαριών παρατηρήθηκαν ότι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μετά από μια οδυνηρή εμπειρία. Μπορεί να γίνουν λιγότερο δραστήρια, να σταματήσουν να τρώνε, να ανασαίνουν πολύ γρήγορα ή ακόμα και να τρίψουν την πληγείσα περιοχή σε κάτι. Αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζουν βελτίωση όταν τους χορηγηθεί παυσίπονο, κάτι που δείχνει ότι ο πόνος μπορεί να αποτελεί την αιτία ιδιαιτεροτήτων της συμπεριφοράς.

“Εάν δεχτούμε ότι τα ψάρια πονάνε, τότε αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πώς τα αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να δίνεται προσοχή στον χειρισμό τους ώστε να αποφεύγονται βλάβες στο ευαίσθητο δέρμα τους και θα πρέπει να πιάνονται και να θανατώνονται με ανθρώπινο τρόπο” δήλωσε η Σνέντον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα