Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε το φως και το σκοτάδι;

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε το φως και το σκοτάδι;
Ο εικαστικός, σκηνογράφος, χορευτής και περφόρμερ Βαλεντίνο Βαλάσης σε έναν έναν θεατρικό-εικαστικό προβληματισμό που θέτει ερωτήματα προς τον θεατή στο θέατρο Eliart. GIORGOS KRIKOS

Ο εικαστικός, σκηνογράφος, χορευτής και περφόρμερ Βαλεντίνο Βαλάσης σε έναν θεατρικό-εικαστικό προβληματισμό που θέτει ερωτήματα προς τον θεατή στο θέατρο Eliart.

Ο εικαστικός, σκηνογράφος, χορευτής και περφόρμερ Βαλεντίνο Βαλάσης παρουσιάζει στην σκηνή του θεάτρου ELIART από 17 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, έναν θεατρικό-εικαστικό προβληματισμό, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα προς τον θεατή:

Πώς η ανθρωποκεντρική τέχνη μπορεί να αναγάγει το θέμα της, τον άνθρωπο, σε εργαλείο δημιουργίας; Και πώς η δημιουργία μετατρέπεται σε σύμπραξη με τους θεατές, ειδικά στην θεατρική σκηνή; Φτάνει ως τα μάτια του θεατή το εικαστικό αποτέλεσμα, ή ένας μόνο πίνακας ζωγραφικής; Τι θα συνέβαινε αν ένας θεατής έβλεπε το εικαστικό ζωγραφικό αποτέλεσμα μιας χορογραφίας; Την αποτύπωση του λόγου σε χρώμα και κίνηση. Την μουσικότητα και τον ρυθμό μιας πινελιάς, μιας κίνησης, ενός χρώματος. Δυο καλλιτέχνες επί σκηνής χορεύουν ζωγραφίζοντας ή ζωγραφίζουν χορεύοντας;

Φάος: το φως στα αρχαία ελληνικά.
Φως δεν υπάρχει χωρίς το σκοτάδι.
Ούτε σκοτάδι χωρίς την ύπαρξη του φωτός. Αλληλένδετα, ισόρροπα, διαφορετικά.
Φως – σκοτάδι.

“Αυτό που με ενέπνευσε να κάνω την παράσταση αυτή, είναι και ο βασικός και κύριος προβλήματισμός ενός εικαστικού, όλη η θεωρία κ η παιδεία, όλη η μελέτη και σπουδή του: το φως. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει όραση, δεν υπάρχει ζωγραφική. Αυτό είναι και το ζητούμενο του χαρακτήρα στην παρασταση Φάος, η ανάγκη του να κατανοήσει τι είναι φως και το σκοτάδι” αναφέρει ο Βαλεντίνο Βαλάσης στο NEWS 24/7 και συνεχίζει “το Φάος, Φως-σκοταδι, αλληλένδετα, ανύπαρκτα το ένα χωρίς το άλλο. Για μένα είναι χρώμα, ρυθμός, ροή, κίνηση, συναίσθημα, ανάσα, ο τρόπος που βλέπουμε, σκεφτόμαστε, για μένα είναι ζωή, είναι τέχνη”.

GIORGOS KRIKOS


Όσο για τη διάδραση που δημιουργείται ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους καλλιτέχνες αναφέρει: “η διάδραση δημιουργείται από την στιγμή που ο θεατής παρακολουθεί έναν καλλιτέχνη να δίνει ζωή σε έναν ρόλο, στην ερμηνεία, στην κίνηση όταν χορεύει, όταν παίζει ένα μουσικό όργανο, όταν τραγουδά. Ο θεατής συμμετέχει σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία βιώνοντάς την, κάτι που στερείται από τη ζωγραφική όπου βλέπει ένα αποτέλεσμα όχι τη στιγμή της δημιουργίας. Αυτό είναι και το δέλεαρ μου, ως εικαστικός, να μοιραστώ αυτήν τη διαδικασία. Ως χορευτής και χορογράφος να αναπτύξω την κινησιολογια της εικαστικής τελετουργίας στη σκηνή, μέχρι αυτό να μετατραπεί σε χορό… Η διάδραση για τον θεατή δεν είναι αναγκαία σωματική ή κάτι το φανερά δυναμικό ή έντονο, το σημαντικότερο είναι η εγκεφαλική διάδραση. Αυτή είναι η δυνατότερη διάδραση όλων…όταν απλά του γνέφεις την αλήθεια, αυτό αρκεί.”.

Για το πώς επικοινωνούν τα εικαστικά με τη χορογραφία στο Φάος και πώς όλο αυτό επικοινωνεί με το σήμερα, ο καλλιτέχνης αναφέρει: “Ένας εικαστικός παράγει αποτέλεσμα μέσα από την κίνηση των χεριών του, τη στάση του σώματος, τη δυναμική και την ευαισθησία της κίνησης, την επαναλαμβανόμενη κίνηση. Για να ελέγξει να δει καλύτερα αυτό που ζωγραφίζει απομακρύνεται από τον καμβά και ξανά επιστρέφει. Ανάλογως το μέγεθός της επιφάνειας που ζωγραφίζει, αλλάζει το κινησιολογικο μοτίβο σε μέγεθος και ένταση. Ρυθμό και ενέργεια. Νομίζω πως ήδη σας περιέγραψα ένα κινησιολογικο μοτίβο μιας εικαστικής χορογραφικής διαδικασίας…. Η έννοια χορογραφικου εικαστικου αποτελέσματος. Βάση και στη ζω-γραφική και τη χορο-γραφία (και όχι μόνο σε αυτές). Είναι η λέξη γραφή, γραφισμός, καταγραφή, νομίζω πως σας έχω δώσει ένα αρκετά καλό ερέθισμα σκέψεις. .Επιθυμούμε στο τέλος της παράστασης ο θεατής να φεύγει χορτασμένος κίνηση, χρώματα, ελευθερία…..”


Κείμενο, σκηνοθεσία, καλλιτεχνική επιμέλεια: Βαλεντίνο Βαλάσης/Μουσική επιμέλεια: Μελπομένη Φιλίππου, Βαλεντίνο Βαλάσης/Φωτισμός: Θανάσης Ρουμελιώτης/Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος/Παίζουν: Mario Sergio Bushi, Βαλεντίνο Βαλάσης/Παραγωγή: Ιωάννης Ρουμελιώτης – θέατρο Eliart

Info: Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677/Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο, από 17 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου/Ώρα έναρξης: 21.15/Διάρκεια δρώμενου: 60’/Τιμές εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο)/Προπώληση: www.viva.gr και στο Ταμείο του θεάτρου ELIART/*Ο χώρος κλιματίζεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα