Εργασιακό νομοσχέδιο: Διθύραμβοι από τον ΣΕΒ, απόσυρση ζητούν τα συνδικάτα

Εργασιακό νομοσχέδιο: Διθύραμβοι από τον ΣΕΒ, απόσυρση ζητούν τα συνδικάτα
Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Τι δήλωσαν στην Βουλή οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν να μιλήσουν για το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Διθυραμβικά σχόλια από τον ΣΕΒ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, καταγγελίες και απαίτηση απόσυρσης από την πλευρά των οργανώσεων των εργαζομένων. Αυτή ήταν η εικόνα που καταγράφθηκε σήμερα στην Βουλή, κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων θυμίζουμε προβλέπει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας για τον συνδικαλισμό ενώ καταργεί ως δημόσια υπηρεσία το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και το μετατρέπει σε ανεξάρτητη αρχη.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κατερίνα Δασκαλάκη αναφερόμενη στο νομοσχέδιο «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν μέσα από την ευθυγράμμιση της εθνικής εργασιακής πραγματικότητας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω της υπερβάσής τους, να προωθήσουν την ισότητα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας». Συνέχισε λέγοντας πως «το νομοσχέδιο προτείνει διατάξεις εκσυγχρονισμού του Ατομικού και Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, όπως η εκλογίκευση του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών σε όλες τις επιχειρήσεις, η απαλλαγή του εργαζομένου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την Προμήνυση καταγγελίας, η ενίσχυση της νομιμοποιητικής βάσης για απεργιακές κινητοποιήσεις και αντίστοιχα η προστασία του δικαιώματος στην εργασία από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τις προκηρύσσουν». Η μόνη ένσταση του ΣΕΒ αφορούσε την απάλειψη γραφειοκρατικών προβλημάτων, ενώ η Κ.Δασκαλάνη αναφορικά με την διευθέτηση εργασίας ζήτησε να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταθέσουν επισήμως το δικό τους πρόγραμμα. Όπως δήλωσε «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζομένούς τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης, την εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, την πρόσφατη συμφωνία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Νίκος Ζωητός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Επισήμανε πως «το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με ιδιαίτερα θετικά σημεία την ενσωμάτωση σύμβασης εργασίας της 190 και της 187 και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 11 58 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής» δηλαδή την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Αντίθετα των νομοσχέδιο συνάντησε την κατηγορηματική αντίθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα και είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα». Πρόσθεσε ότι «αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, προκρίνει την απεργοσπασία. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω, γιατί προστατεύουμε, τόσο πολύ, τους ανθρώπους που δεν θέλουν να απεργήσουν. Δεν τους ενόχλησε ποτέ κανένας. Πάντα υπήρχε αυτό το δικαίωμα. Εδώ, καταργείται κάθε δυνατότητα απεργίας». Τόνισε επίσης ότι  αντιμετωπίζετε ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να είναι ισοδύναμοι; Από πού προκύπτει, ότι είναι ισοδύναμοι;». Αναρωτήθηκε επίσης γιατί «σε μια Ευρώπη που συζητά το 35ωρο και το θεσμοθετεί, εμείς μιλάμε για 50ωρο». Επισημαίνοντς ότι «στην Ελλάδα, ποτέ το μεγάλο πρόβλημα της εργοδοσίας δεν ήταν το μισθολογικό κόστος.θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Σπρώχνουμε, μία ακόμη γενιά, στην ανεργία. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται».

Ζήτημα ελλειπούς ενημέρωσης για το νομοσχέδιο έθεσε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. Μίλησε για «σύστημα σιγής των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχω πει χαρακτηριστικά ότι ο Υπουργός Εργασίας έχει δική του εκπομπή στα ιδιωτικά κανάλια, όπου παρουσιάζει ένα μήνα τώρα τις θέσεις του. Είναι ντροπή για την ίδια μας τη δημοκρατία όπου, ότι η κρατική, θα πω, τηλεόραση, το κρατικό ραδιόφωνο, είμαι Προεδρεύων στην ΑΔΕΔΥ, δεν δέχτηκα ούτε μία κλίση να παραστώ, ναπαρουσιάσω τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ υπέρ των εργαζομένων στο δημόσιο για το νομοσχέδιο. Αν αυτό λέγεται δημοκρατία και πλουραλισμός, πραγματικά, ας το κρίνει ο κάθε Βουλευτής, ας το κρίνει η ελληνική κοινωνία».

Στην κατάργηση του δημόσιου ΣΕΠΕ αναφέρθηκε ο Κλεάνδης Χατζηνικολαϊδης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΣΕΠΕ.. Τόνισε πως σήμερα «υπάρχει αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης  στρατηγικής για την προληπτική και κατασταλτική παρέμβαση του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας. Αδυναμία άμεσης χάραξης  και εφαρμογής προγραμματικών δράσεων, έλλειψη οικονομικής αυτονομίας, μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του  πόρων και σταθερή αποψίλωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών και του προσωπικού του». Τόνισε παράλληλα ότι «πρόσφατη έρευνα της ΓΕΣΕΕ μας λέει ότι ένα μεγάλο ποσοστό επάνω από το 50%- 60% των εργαζομένων δηλώνει ότι  ενώ κάνει υπερωρίες δεν τις πληρώνετε ποτέ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα