Ν. Βούτσης: “Δεν γνωρίζω να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών”

Ν. Βούτσης: “Δεν γνωρίζω να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών”
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης eurokinissi

"Απολύτως αποσαφηνισμένο" από την πλευρά της Βουλής το ζήτημα της ενημέρωσης για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών - Όλα τα κόμματα λαμβάνουν γνώση μέσω των αντιπροέδρων της Βουλής για ποσά άνω των 25.000 ευρώ.

“Δεν γνωρίζω να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες σε άλλα υπουργεία πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών” τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την διαδικασία με την οποία η Βουλή, αλλά εμμέσως και τα πολιτικά κόμματα, λαμβάνουν γνώση για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών άνω των 25.000 ευρώ. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι το θέμα είναι “απολύτως αποσαφηνισμένο” από την πλευρά της Βουλής μέσα από την εδώ κι ένα χρόνο νομοθετημένη διαδικασία ενημέρωσης, για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία του κράτους.

Ο Ν. Βούτσης δεν θέλησε να σχολιάσει διαρροές σχετικά με τα όσα φέρονται να είπαν υπουργοί για τις απόρρητες δαπάνες και σημείωσε ότι “η συζήτηση αφορά αυτούς που την κάνουν” προτρέποντας τους δημοσιογράφους να τους ρωτήσουν “τι εννοούν κι αν ήταν μία κουβέντα παραπάνω”.

Σχετικά με την διαδικασία με την οποία η Βουλή λαμβάνει γνώση των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών άνω των 25.000 ευρώ, ο Ν. Βούτσης θύμισε ότι κάτι τέτοιο προβλέφθηκε για πρώτη φορά με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2017. Οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος ενημερώνει τους αντιπροέδρους της Βουλής. Δεν τηρούνται πρακτικά, ούτε κρατιούνται αντίγραφα, οι αντιπρόεδροι όμως μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις για να ενημερώσουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Έξι φορές τον τελευταίο χρόνο ενημέρωση της Βουλής για απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι η σχετική ενημέρωση έχει λάβει χώρα έξι φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ εκκρεμεί ακόμα μία ενημέρωση. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι η Βουλή δεν ελέγχει, ούτε εγκρίνει τις απόρρητες δαπάνες, ενώ υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2013 είχε ζητήσει την ενημέρωση της Βουλής για ένα θέμα που είχε προκαλέσει “εντάσεις κι ερωτηματικά” στην κοινή γνώμη για χρόνια.

Σταθερά προσηλωμένοι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ίχνος αποσταθεροποίησης

Σχετικά με την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι αν υπάρχει ένα καλό από την ιστορία αυτή είναι ότι για ακόμη μία φορά “σε όλους τους τόνους και στο ανώτερο επίπεδο” υπογραμμίστηκε ότι “είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην Συμφωνία των Πρεσπών”. Σημείωσε μάλιστα την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι “δεν υπάρχει ούτε ίχνος διαμφισβήτησης ή αποσταθεροποίησης” της κυβέρνησης από την μεριά του Ν. Κοτζιά και της κίνησης “Πράττω”. “Δεν θα υπάρξει θέμα” σχολίασε ο Ν. Βούτσης παρατηρώντας ότι ο Ν. Κοτζιάς είναι “πρωταγωνιστής” της διαδικασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα