Χτύπησαν άγρια ένα μωρό, έναν ενήλικα και ένα κουτάβι – Ποιόν συμπονούν περισσότερο οι άνθρωποι;

Χτύπησαν άγρια ένα μωρό, έναν ενήλικα και ένα κουτάβι – Ποιόν συμπονούν περισσότερο οι άνθρωποι;
This photo provided by Gwinnett County Police Department shows two French bulldog puppies. Metro Atlanta police say they've recovered the two puppies stolen from the owner when she met with a person she thought was a prospective buyer. Investigators say they identified 18-year-old Ronald Junior Camenish as the suspect. Officers got a search warrant found the puppies unharmed in his basement and returned them to their owner. (Gwinnett County Police Department via AP) Gwinnett County Police Department via AP

Οι άνθρωποι αγαπάνε τα σκυλιά περισσότερο από ότι τους άλλους ανθρώπους; Μία πρωτότυπη έρευνα μας παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για την... ιεραρχία της ανθρώπινης συμπόνιας

Νέα επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη στενοχώρια, όταν μαθαίνουν για σκύλους να βασανίζονται, από ό,τι για ανθρώπους που παθαίνουν τα ίδια. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα μωρά, που ξεπερνούν τα σκυλιά, όσον αφορά τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Society & Animals” (Κοινωνία και Ζώα), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Independent», μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αφορούσαν την επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ είτε σε ένα μωρό ενός έτους, είτε σε έναν ενήλικα, είτε σε ένα μικρό σκυλάκι, είτε σε ένα σκύλο έξι ετών.

Σύμφωνα με τα υποτιθέμενα δημοσιεύματα (στα οποία διέφερε μόνο το θύμα), «η αστυνομία έφθασε επί τόπου μετά από λίγα λεπτά και βρήκε το θύμα με το ένα πόδι σπασμένο, πολλαπλές πληγές και χωρίς τις αισθήσεις του». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός συμπόνιας τους και ενσυναίσθησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ήσαν πολύ λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενηλίκους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο. Μόνο το μωρό «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά.

Μια έρευνα προ διετίας είχε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν ένα σκυλί,παρά έναν άνθρωπο, από έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Μια άλλη μελέτη είχε κι αυτή δείξει ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο, όταν ακούνε ιστορίες για σκυλιά που τα χτυπούν, από ό,τι για ανθρώπους που τους συμβαίνει το ίδιο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σκυλιά ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τα βλέπουν σαν ζώα, αλλά μάλλον σαν παιδάκια. Επίσης, κατά τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα τροφοδοτείται από το ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπονάνε περισσότερο ένα θύμα, αν αυτό είναι αβοήθητο και σχετικά ανίκανο να προστατευθεί.

Φωτό: Gwinnett County Police Department via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα