Εξακολουθεί να διχάζει η ψήφιση του ασφαλιστικού

Εξακολουθεί να διχάζει η ψήφιση του ασφαλιστικού
ΑΘΗΝΑ - ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓ. ΜΑΞΙΜΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Αναζητώντας τον εθνικό διάλογο η κυβέρνηση "τρέχει", προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα με το ασφαλιστικό να εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" για το Μέγαρο Μαξίμου

Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον τρόπο που αυτό θα κατατεθεί, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος να έχει εκφράσει την επιθυμία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να περάσει ολόκληρη από τη Βουλή, όμως από την πλευρά της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης φέρεται να υπάρχουν ενστάσεις κατά πόσο αυτό θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Και στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως γνωρίζοντας καλά πως οι ρυθμίσεις θα συναντήσουν τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των βουλευτών, ψάχνουν ακόμα την λύση προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Αυτό το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Έχοντας ως βασικό γνώμονα την μη μείωση των κύριων συντάξεων η κυβέρνηση προχωρά στον βασικό της σχεδιασμό για μια εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης και ανταποδοτικές παροχές και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

Η συνολική σύνταξη αναμένεται να αποτελείται από:

– Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από την φορολογία.

– Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

Ο υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει δεσμευτεί για την διαφύλαξη των χαμηλών συντάξεων και πως ακόμα και αν ο επαναυπολογισμός με τον χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης οδηγήσει σε μειώσεις τους αυτές θα διατηρηθούν στα προηγούμενα επίπεδα.

Το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις είναι ένα στοιχείο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με τον κοινωνικό διάλογο να είναι το επόμενο στάδιο πριν το νομοσχέδιο περάσει από το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να πάρει την τελική του έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση οι εντολές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό είναι η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου να ξεκινήσει από την Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και την 15η Δεκεμβρίου με στόχο η αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Προσπαθώντας να ξεπεραστούν οι όποιες παραφωνίες στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση του κόμματος με την κυβέρνηση με την Κουμουνδούρου να ενημερώνεται για κάθε βήμα που γίνεται και όσον αφορά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτουμένων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακόμα περιμένουν τη ΝΔ προκειμένου να καταλήξουν ποια μορφή θα έχει ο διάλογος που θέλουν να πραγματοποιηθεί και ποιές πρωτοβουλίες θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και από αύριο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και οι επικρίσεις προς τη ΝΔ την οποία κατηγορούν πως κρύβεται πίσω από την εσωκομματική της κρίση προκειμένου να μην παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις σε μείζονα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό.

Εχθρός της κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που και με τη νέα 24ωρη απεργία που ετοιμάζουν για την 3η Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και στο ασφαλιστικό «δείχνουν τα δόντια τους» για τους νέους όρους που θέλει να εισάγει το υπουργείο Εργασίας στην κοινωνική ασφάλιση.

Η παιδεία στο προσκήνιο

Πρωταγωνιστής το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι και η εκπαίδευση, καθώς σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τεθεί το χρονοδιάγραμμα του εθνικού διαλόγου και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ορίζοντα του διαλόγου η κυβέρνηση θέτει την Άνοιξη προκειμένου όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.

Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης

Προκειμένου  να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία την αξιολόγηση των υπηρεσιών και των φορέων του κράτους το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στην επανασύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο θα προΐσταται ο πρωθυπουργός.

Στις συνεδριάσεις θα μετέχουν  οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας, Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα