Μονή Εσφιγμένου: Στο εδώλιο οι μοναχοί με τις μολότοφ

Μονή Εσφιγμένου: Στο εδώλιο οι μοναχοί με τις μολότοφ

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο ηγούμενος Μεθόδιος, της παλιάς αδελφότητας, που κατηγορείται ως "ηθικός αυτουργός" κι ο μοναχός που πετούσε μολότοφ από το παράθυρο

Ξεκίνησε η δίκη των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου, που το 2013 επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε δικαστικούς επιμελητές, εντός του Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται συνολικά 11 άτομα αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες, από τους οποίους οι 8 είναι μοναχοί.

Ανάμεσα σε εκείνους που έκατσαν στο εδώλιο είναι ο ηγούμενος Μεθόδιος, της παλιάς αδελφότητας, που κατηγορείται ως “ηθικός αυτουργός” κι ο μοναχός  που εντοπίστηκε να πετάει μολότοφ από το παράθυρο.

Τα επεισόδια στις Καρυές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 όταν μοναχοί της Νέας Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κάνοντας χρήση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει, επιχείρησαν με δικαστικούς επιμελητές να εισέλθουν στο κονάκι της Μονής.

Μάλιστα, είχαν χρησιμοποιήσει και… μίνι μπουλντόζα

Οι ζηλωτές μοναχοί που ήταν “ταμπουρωμένοι” στο αντιπροσωπείο στις Καρυές επιτέθηκαν στους δικαστικούς επιμελητές εκτοξεύοντας μάλιστα και βόμβες μολότοφ.

 

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε σήμερα με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται συνολικά 28 μάρτυρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Voria, ο ηγούμενος Βαρθολομαίος, της νέας- νόμιμης αδελφότητας κατέθεσε ότι “το κίνητρο δεν προέρχεται από τη δογματική διαφορά”, επισημαίνοντας ότι οι ζηλωτές θέλουν να συνεχίσουν να είναι μοναχοί της Ι.Μ Εσφιγμένου  για να έχουν προνόμια των μοναχών του Αγίου Όρους.

Η αποκοπή των ζηλωτών μοναχών- που απαρτίζουν την παλιά αδελφότητα- από την μοναστική κοινωνία, εδώ και 40 χρόνια, απασχολεί την Ιερά Κοινότητα. Το 2002 ελήφθη απόφαση “απομάκρυνσης των κατεχόντων τη μονή” και επικυρώθηκε από το ΣτΕ, το 2005. Τότε, το Άγιον Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξαν και ανέθεσαν τη μονή σε νέα αδελφότητα ενώ ακολούθησαν επεισοδιακές καταστάσεις, δικαστικές και καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού και του παλιού αντιπροσωπείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα