Eurobank: Δεσμευτικές προσφορές από στρατηγικούς επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση

Eurobank: Δεσμευτικές προσφορές από στρατηγικούς επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση
EUROBANK (EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Πώς προχωράει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Άνοιξε το βιβλίο προσφορών η Eurobank. Διαβάστε τι ανακοίνωσε για τους επενδυτές και την τιμή διάθεσης

Χθες άνοιξε η Eurobank το βιβλίο προσφορών της στις διεθνείς αγορές για την άντληση έως και 2,1 δις. ευρώ με δεσμεύσεις κάλυψης κεφαλαίων από στρατηγικούς επενδυτές και συγκεκριμένα τους Fairfax, Ross, Brookfield και Highfields για 353 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ορισμένοι από αυτούς δικαιούνται να αυξήσουν μέχρι του συνολικού ποσού των 584 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα τοποθετήσει κεφάλαια ύψους έως και 80 εκατ. ευρώ στην Εurobank. 

Αυτά αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ αναλύονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εθελοντικής άσκησης διαχείρισης παθητικού που θα συμβάλουν ιδιαίτερα θετικά στην ανακεφαλαιοποίηση της κατά 720 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Οι Επενδυτές και τα ποσά

1.Η Eurobank ανακοινώνει ότι σύναψε ξεχωριστές συμφωνίες με τη Brookfield Capital Partners Limited τη Fairfax Financial Holdings Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, τη WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC. Δεσμεύονται να συμμετάσχουν ως ομάδα βασικών επενδυτών στην αύξηση. Ορισμένοι εκ των παραπάνω επενδυτών έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ποσό της δέσμευσης με εγγυημένη κατανομή

2.Οι συνολικές δεσμεύσεις των Επενδυτών δυνάμει των συμφωνιών κάλυψης ανέρχονται σε περίπου 353 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε περίπου 17% των 2,122 δισ. ευρώ, το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που επιδιώκει ηEurobank να αντλήσει μέσω της Αύξησης και ισούται με το κεφαλαιακό έλλειμμά της υπό το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Συνολικής Αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism, o «EEM»). Ορισμένοι από τους Επενδυτές έχουν το δικαίωμα, ασκούμενο κατά τη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου αυτών, να αυξήσουν το ποσό της αντίστοιχης δέσμευσής τους με εγγυημένη κατανομή, δικαιούμενοι έτσι να καλύψουν Προσφερόμενες Μετοχές μέχρι του επιπλέον ποσού των περίπου €231εκ. συνολικά. Έτσι, το ανερχόμενο κατ’ ανώτατο όριο σε συνολικά €584 εκ. άθροισμα της πιθανής κάλυψης (εξαιρουμένης της ενδεχόμενης επένδυσης της EBRD) αντιστοιχεί σε περίπου 28% του μέγιστου ποσού της Αύξησης των €2.122 εκ. 

Η τιμή διάθεσης έως και 0,04 ευρώ

3. Η τιμή στην οποία οι Επενδυτές θα καλύψουν Προσφερόμενες Μετοχές θα ισούται με την τιμή ανά Προσφερόμενη Μετοχή που θα προκύψει από την Προσφορά προς Θεσμικούς Επενδυτές (η «Τιμή Διάθεσης»). Η Τιμή Διάθεσης θα υπόκειται στην αποδοχή του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

Η δέσμευση εκάστου Επενδυτή να καλύψει Προσφερόμενες Μετοχές τελεί  υπό την προϋπόθεση ότι η Τιμή Διάθεσης δεν θα υπερβεί τα €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή (προτης προσαρμογής του αριθμού και της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Eurobank δυνάμει της προτεινόμενης συνένωσης μετοχών (reverse split)). Εάν η Τιμή Διάθεσης είναι μεγαλύτερη των €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατόπιν προσαρμογής ώστε να ληφθεί υπόψη η προτεινόμενη συνένωση μετοχών, ο οικείος Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα, ασκούμενο κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να εγγραφεί για ποσό μικρότερο εκείνου για το οποίο έχει δεσμευθεί ή να μην εγγραφεί καθόλου.

Οι προϋποθέσεις

Η δέσμευση εκάστου Επενδυτή τελεί υπό την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, όπου απαιτείται, την αίρεση της ολοκλήρωσης της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις. Ιδίως, η δέσμευση εκάστου Επενδυτή τελεί επίσης υπό την αίρεση της άντλησης από την Eurobank μέσω ιδιωτικών πηγών ποσού κοινού μετοχικού κεφαλαίου το οποίο, αθροιζόμενο με οποιοδήποτε ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης επιτύχει μέσω της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού που ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015, θα ισούται με τουλάχιστον €2.122 εκ., μείον οποιοδήποτε ποσό τυχόν καλυφθεί μέσω άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τον EEM σχετικό σχέδιο (capital plan) της Eurobank .

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης, αναμένεται ότι οι Brookfiled, Fairfax και WL Ross θα διατηρήσουν την αντίστοιχη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank στα τρέχοντα επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Επιπλέον των αναφερομένων ανωτέρω Επενδυτών, η Eurobank έλαβε επίσης επιβεβαίωση από την EBRD ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι €80 εκ. στην Eurobank.         

Το όφελος από τη Διαχείριση Παθητικού

Ολοκληρώθηκε η προαιρετική δημόσια προσφορά στους ομολογιούχους και με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, η τράπεζα εφόσον αποδεχτεί το σύνολο των προσφορών, το κεφαλαιακό της έλλειμμα θα μειωθεί κατά περίπου 720 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα