H FIA βάζει stop στον ανεφοδιασμό

H FIA βάζει stop στον ανεφοδιασμό
f1_refueling_sd

Το AUTO 24 αναλύει την απόφαση της FIA να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των μονοθεσίων

Το 1993 είχε γίνει η πρώτη συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου αθλητισμού, με σκοπό να επιστρέψει ο ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια των pit stop. Μετά από από ένα χρόνο (σ.σ 1994), η σκέψη αυτή πήρε σάρκα και οστά.



Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, το τελευταίο meeting της FIA είχε ως αποτέλεσμα την οριστικοποίηση της απόφασης περί απαγόρευσης του ανεφοδιασμού των μονοθεσίων, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στον κόσμο.




Η αρχή της… επιστροφής



Στις αρχές του 1994 η επιστροφή του ανεφοδιασμού αποτελεί γεγονός, στην προσπάθεια που έκαναν οι ιθύνοντες του αθλήματος να το κάνουν να μοιάζει με ένα… θεαματικό σόου, καθώς οι απογοητευτικές κούρσες κατά την περίοδο 1992 και στις αρχές του 1993, αποτέλεσαν απλά το «καμπανάκι», για την ανάγκη της αλλαγής.




Ο λόγος της αλλαγής



Η Williams είχε δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που ήταν ολοκληρωτικά καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα που υπήρχαν στις πίστες εκείνη την εποχή. Σε μια κούρσα το 1992 ο Νάιτζελ Μάνσελ με το FW14B της Williams απόλαυσε μια άνετη νίκη μιας και ο πλησιέστερος αντίπαλός του ήταν αργότερος κατά 2.7 δευτερόλεπτα. Παρόλο τις προσπάθειες των McLaren και Benetton για να μικρύνουν το χάσμα, η Williams Renault είχε την υπεροχή.



Η απόφαση της επαναφοράς του ανεφοδιασμού δεν πάρθηκε με σκοπό να γίνει πιο διασκεδαστικό το άθλημα, αλλά η FIA είχε την ελπίδα πως θα με αυτή την τροποποίηση θα υπάρχουν και αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα.




Θα πεθάνει η στρατηγική;



Υπάρχουν αρκετοί φίλοι της Formula 1 που απολαμβάνουν την στρατηγική που ακολουθούν οι ομάδες, δίνοντας μάχη με το ποια θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να ανεφοδιάσει το μονοθέσιο της. Στην ερώτηση τους για το αν θα πεθάνει το… σκάκι στους κατασκευαστές, η απάντηση είναι όχι, μιας και οι οδηγοί θα μπαίνουν στα pit stops για αλλαγές ελαστικών και διορθώσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Στους οδηγούς προκαλείται η εύλογη ανησυχία για τον ανεφοδιασμό των μονοθεσίων τους, αυτό όμως αυτόματα σημαίνει και μεγαλύτερη στρατηγική ελευθερία μιας και η σημασία των ελαστικών, της αεροδυναμικής και η εξοικονόμηση καυσίμων θα οδηγούν τους πιλότους σε συχνότερη χρήση των pit stops, έτσι διατηρούν τη θέση τους στον αγώνα.




Ποιός θα σπάσει το ρεκόρ;



Λαμβάνοντας υπόψη ότι το όχημα τους δεν θα ανεφοδιαστεί ξανά, οι οδηγοί θα μπαίνουν στα pit stops πυκνά συχνά για να αλλάζουν τα ελαστικά τους. Ένα άλλο ερώτημα που ακολουθεί είναι για το ποια ομάδα σήμερα μπορεί να ξεπεράσει το ήδη υπάρχον ρεκόρ αλλαγής ελαστικών μέσα σε 3.2 δευτερόλεπτα (σ.σ ανήκει στον Ρικάρντο Πατρέζε, ο οποίος το έκανε στο Grand Prix του Βελγίου με την Benetton).




Είναι πολλά τα… κιλά



Τώρα τα μονοθέσια είναι προσαρμοσμένα να λειτουργούν σε βάρος των 610 κιλών (μίνιμουμ τιμή καυσίμων) και 680 κιλά (μέγιστη τιμή καυσίμων).



Τον επόμενο χρόνο αυτές οι τιμές θα μπορέσουν να υπερβούν ακόμα και το διπλάσιο αυτών των τιμών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δούμε καλές επιδόσεις σε διάφορες φάσεις του αγώνα από τους οδηγούς. Λογικά θα δούμε και κάποιο σύστημα το οποίο θα περιορίζει την κατανάλωση καυσίμων.




Στροφή στο θέαμα



Η απαγόρευση του ανεφοδιασμού δημιουργεί στους πιλότους το αίσθημα να γίνουν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, καθώς δεν θα σκέφτονται και πολύ αν θέλουν να κάνουν κάποια προσπέραση, επαναφέροντας στο άθλημα της Formula 1 τις εντυπωσιακές κούρσες που έχουμε καιρό να δούμε, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η έλλειψη ξεχωριστών προσωπικοτήτων έχει κάνει το άθλημα να μειώνει το ενδιαφέρον του υπάρχον κοινού του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα