Επίκειται αύξηση επιτοκίων

Επίκειται αύξηση επιτοκίων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, τον επόμενο μήνα, άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, τον επόμενο μήνα, άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι ενδεχομένως η τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 0,25%, στο 4,25% καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τις τιμές και οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν μεγαλύτερους μισθούς σε αντιστάθμισμα για το υψηλό κόστος ζωής.

Εν τω μεταξύ, στη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται κατ΄ αρχήν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2007 στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ στόχος για το 2008 είναι η μείωσή του στο 1,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να είναι 2% για το 2008. Η Επιτροπή αποδίδει αυτή τη διαφορά – σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών που προβλέπουν έλλειμμα 1,6%- σε ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο όσον αφορά το ύψος της ανάπτυξης, αλλά και στην αξιολόγηση που γίνεται για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την πορεία των εσόδων.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι το 2006 τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,25%, καθώς η έμμεση φορολογία και οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας θα αντισταθμίσουν επαρκώς τη μείωση των εσόδων από τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, αλλά και τις περικοπές στους φόρους ατομικών εισοδημάτων. Παράλληλα εκτιμά ότι οι δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,75% του ΑΕΠ, καθώς δεν αναμένεται να επαναληφθούν οι σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην ενδιάμεση κατανάλωση και σε άλλες τρέχουσες δαπάνες. Το δημόσιο χρέος, τέλος, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 92,5% του ΑΕΠ το 2008 ή κατά 1,25% υψηλότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, κυρίως λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων που γίνονται για το ύψος της ανάπτυξης και της εξέλιξης του ελλείμματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Bloomberg)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα