Ασταμάτητοι οι κερδοσκόποι

Ασταμάτητοι οι κερδοσκόποι

Η φραστική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έθεσε και πάλι σε ανοδική τροχιά τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές

Η φραστική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έθεσε και πάλι σε ανοδική τροχιά τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η υπόσχεση, εξάλλου, της Σαουδικής Αραβίας να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, εάν αυτό απαιτηθεί, δεν κατάφερε να κερδίσει τους σκεπτικιστές στην αγορά.

Παράλληλα, η μονομερής κατάπαυση πυρός στην οποία προχώρησε σήμερα το Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα, μετά από δύο νέες επιθέσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα νέα μείωση της παραγωγής στη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής, δεν κατάφερε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά κέρδη.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,24 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή “κλεισίματος” της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 136,60 δολάρια (νωρίτερα, κινήθηκε εντός εύρους 137,50 δολαρίων και 134,10 δολαρίων).

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 136,22 δολάρια – νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 137,24 δολαρίων και 134,56 δολαρίων – κερδίζοντας 1,36 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το “κλείσιμο” της περασμένης Παρασκευής.

Το Ιράν θα δώσει “αποστομωτική” απάντηση σε κάθε επίθεση στο έδαφος του, δήλωσε αργά χθες βράδυ, ο ιρανός υπουργός Αμύνης, αναφερόμενος σε δημοσίευμα στους “Τάιμς της Ν. Υόρκης”, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε στις αρχές Ιουνίου μεγάλη στρατιωτική άσκηση, πιθανώς ως πρόβα για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ειδικοί ανησυχούν για πιθανό κλείσιμο των στενών του Χορμούζ – από τα οποία διέρχεται σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου – στην περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράν.

Στην απογοήτευση των αγορών ότι στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο για το πετρέλαιο στη Τζέντα, συγκεκριμένες προτάσεις έκανε μόνο η Σαουδική Αραβία, απάντησε έμμεσα, σήμερα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ, λέγοντας ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής χωρίς ζήτηση για τις νέες ποσότητες.

“Ξέρετε ότι η ζήτηση έχει συρρικνωθεί φέτος και συνεχίζει να συρρικνώνεται, για αυτό το λόγο δεν υπάρχει η ζήτηση που θα απορροφήσει την επιπλέον παραγωγή”, είπε ο Χελίλ στο κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ δέχεται πιέσεις, καθώς ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην ευρωζώνη υποχώρησε, τον Ιούνιο, στο 49,5, και ο δείκτης PMI μεταποίησης στο 49,1, σηματοδοτώντας συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους δύο τομείς. Παράλληλα, ο δείκτης Ifo για την εμπιστοσύνη των γερμανών επιχειρηματιών σημείωσε, τον Ιούνιο, μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση, στις 101,3 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2005.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5522 δολάρια – η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε μεταξύ 1,5634 δολαρίων και 1,5497 δολαρίων – έναντι 1,5607 δολαρίων αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα