Ανάπτυξη πάση θυσία λέει ο Σουλτς

Επιβεβλημένη θεωρεί ο Μάρτιν Σουλτς την ανάγκη οικοδόμησης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε στη Βουλή
- 28 Φεβρουαρίου 2012 22:54
Πως πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα και μάλιστα βασισμένο σε ένα αποθεματικό εμπιστοσύνης”, το οποίο όμως μόνο η ίδια μπορεί να δημιουργήσει, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας στη Ελληνική Βουλή.
Ο Σουλτς μπορεί να υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εντούτοις, επιτέθηκε στην “πρωτοκαθεδρία” της λιτότητας και στην πολιτική που προωθείται στην Αθήνα.
Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητός, προειδοποίησε για τους κινδύνους της εύκολης πολιτικής ρητορείας, κάνοντας λόγο για στερεότυπα από όλες τις πλευρές.
Επέκρινε τόσο τα περί “τεμπέληδων Ελλήνων” όσο και τα περί “ναζί Γερμανών”.
Όπως ήταν επόμενο τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, εκτιμώντας πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο, αλλά καταφέρθηκε κατά των οικονομικών προσεγγίσεων που προτάσσουν την λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο κ. Σουλτς απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις πολιτικές που συνοδεύουν τα δύο Μνημόνια, ωστόσο η απάντησή του ουσιαστικά περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει κατά μία έννοια πως οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί ομόφωνα απ’ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
“Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό είναι για το συμφέρον της δικής σας της πατρίδας, αλλά και της Ευρώπης” ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την αποτυχία του ευρώ: Στον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των ηπείρων, θα επιβιώσουμε μόνο ως ισχυρή ήπειρος με σύμπνοια, ενώ ως διαιρεμένη ήπειρος θα βυθιστούμε στην ασημαντότητα” ανέφερε ο κ. Σουλτς και συνέχισε:
“Αν ακολουθήσουμε αποκλειστικά μια πολιτική λιτότητας, θα κάνουμε οικονομίες μέχρι τελικής πτώσεως. Η δημοσιονομική σύνεση, είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, αλλά η μείωση του χρέους, πρέπει να εξισορροπείται από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες:
Δεν είναι δίκαιο να καλούνται ολοένα οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας, αλλά κοινότητα αλληλεγγύης!” υπογράμμισε.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ώστε “οι υπαίτιοι για την κρίση να συμμετάσχουν στα έξοδα που έχουν προκύψει από αυτήν” – ενώ υποστήριξε πως και στην Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, μέσω πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα “HELIOS”, η ευρωμεσογειακή συνεργασία που αναβαθμίζεται μετά απ’ τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική, ή η διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό.
Είναι πάντως αξιοσημείωτη η απάντηση που έδωσε στις αναφορές-παρατηρήσεις βουλευτών για το κλίμα που δημιουργούν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για την ελληνική κρίσης αλλά και την στάση της Άγκελα Μέρκελ.
Δήλωσε διχασμένος ανάμεσα στην ιδιότητά του ως Γερμανού σοσιαλιστή και ως προέδρου της Ευρωβουλής, υποχρεωμένου να υπερασπιστεί την χριστιανοδημοκράτη Καγκελάριο της Γερμανίας.
“Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν ήσαν ποτέ εύκολες σημείωσε στην ομιλία του.
“Υπάρχουν όντως εφημερίδες που γράφουν τραγικά πράγματα για την Ελλάδα και έχω προσπαθήσει να πω πως οι ομαδοποιήσεις και τα κλισέ, δεν είναι η πολιτική που χρειαζόμαστε. Αλλά αυτό γίνεται και εδώ. Δεν το βρίσκω καλό, που η κυρία Μέρκελ παρουσιάζεται εδώ ως αξιωματικός των ναζί. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Σόιμπλε. Κι εσείς λοιπόν κάτι τέτοιο κάνετε”, αντέτεινε ο κ. Σουλτς.
“Η πολιτική της ΕΕ χαρακτηρίζεται απ’ τις πλειοψηφίες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Εγώ να υπεραμυνθώ της Άγκελα Μέρκελ, ως γερμανός σοσιαλδημοκράτης, είναι παραλογισμός. Είναι όμως ένα μόνο κομμάτι η Μέρκελ και υπάρχουν άλλοι 26 που είπαν ναι στα Μνημόνια ομόφωνα. Αν είναι σωστά ή όχι τα μέτρα, είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται”, κατέληξε.