“Νέα σελίδα για τον ΟΤΕ”

Στις 9 Ιουνίου τίθεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, η συμφωνία Δημοσίου-Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή
- 30 Μαΐου 2008 08:31
Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ. Η συμφωνία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Κατά την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για μία νέα σελίδα που ανοίγει για τον ΟΤΕ και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Η συμφωνία υπεγράφη προς όφελος του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των πολιτών και υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών, ο ΟΤΕ ενισχύεται οικονομικά, τεχνολογικά και διοικητικά, ενώ με τη συμφωνία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για μεγάλες επενδύσεις.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η συμφωνία θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, όπως νέα καινοτομικά προϊόντα και ταχύτερη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηδη, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, είχε γίνει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του Οργανισμού με πολλαπλά οφέλη και θα προστεθούν και άλλα οφέλη απο τώρα και στο εξής.
Το ελληνικό Δημόσιο, υπογράμμισε ο υπουργός, διασφαλίζει την εθνική άμυνα και την τηλεπικοινωνιακή ασφάλεια. Η συμφωνία προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από το ελληνικό Δημόσιο και διασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου επί του Οργανισμού, ενώ ισχυροποιείται ο ρόλος του ΟΤΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επίσης, διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ η Deutsche Telekom είναι υποχρεωμένη να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ στις χώρες όπου υπάρχει ήδη παρουσία του ελληνικού Οργανισμού και επίσης δεν μπορεί να αλλάξει την επωνυμία του.
Εξάλλου, απαιτείται έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγές εμπορικών σημάτων, όπως απαιτείται και έγκριση του ελληνικού Δημοσίου για αλλαγή έδρας του ΟΤΕ και οποιαδήποτε διάλυση ή εκκαθάριση εταιρίας του Οργανισμού. Τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου επεκτείνονται σε όλες τις θυγατρικές του ΟΤΕ.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι δεν πωλείται ο ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Αντιπολίτευση, και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό δεν γίνεται για ταμειακούς λόγους.
Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή για να ισχύσει και η Deutsche Telekom θα αγοράσει το 3% του ΟΤΕ προς 29,75 ευρώ ανά μετοχή.Το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα απο 442 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ, χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη συμφωνία και προέβλεψε ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις για την ευρυζωνικότητα.
Για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί έγκριση απο τη Βουλή, έγκριση απο τις ρυθμιστικές αρχές και έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πλήρης ενεργοποίηση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για υποκλοπές στην Deutsche Telekom, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει θέμα και ότι η σημερινή διοίκηση αυτού του Οργανισμού το διερευνά. Τέτοια ζητήματα, πρόσθεσε, είναι πάντα δυσάρεστα και ακούστηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ αντίστοιχα θέματα είχαμε και στην Ελλάδα και από άλλες εταιρίες και δυστυχώς παλαιότερα και στον ΟΤΕ.
Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι για τρία χρόνια η Deutsche Telekom δεν μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ενώ μέχρι το 15% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα (του ελληνικού Δημοσίου).
(Πηγή: ΑΠΕ)