Απαισιόδοξες προβλέψεις

Απαισιόδοξες προβλέψεις

Αρνητική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2009 προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Βαθιά ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ, με συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ

“Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009”, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκούρια.

“Βλέπουμε πιθανότατα έναν κόσμο που θα βαδίζει προς αρνητικά νούμερα, διότι ακόμη και η θετική ανάπτυξη της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την αρνητική ανάπτυξη (στις βιομηχανοποιημένες χώρες)”, δήλωσε ο κ. Γκούρια προσθέτοντας ότι “το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας είναι πιθανόν να αυξηθεί κατά 6% έως 7% φέτος” κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεκίνο

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι τοποθετεί την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,5% κατά το 2009, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση που την τοποθετούσε στο 7,5%. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο, ότι ολόκληρος ο κόσμος θα βρίσκεται σε ύφεση το 2009 “για πρώτη φορά από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης “Η παγκοσμιοποίηση και οι αναδυόμενες οικονομίες”, ο ΟΟΣΑ τάχθηκε χθες υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων στις εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα επέτρεπε τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον οικονομικό προστατευτισμό και την έξοδο από τη σημερινή κρίση σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ.

Βαθιά ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ

Απαισιόδοξες προβλέψεις εκφράζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που συνέταξε για την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20, Συγκεκριμένα προβλέπει βαθιά ύφεση στην οικονομία διεθνώς με μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1%.

Θα πρέπει να σημειωθει ότι εάν γίνει αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 1940. Παράλληλα, το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ κατηγορώντας για την απουσία “σημαντικών λεπτομερειών” που θα καθησύχαζαν τις αγορές.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα