Αλογοσκούφης για Εκοφίν και Γιούροστατ

Πλήρη κάλυψη στην ηγεσία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προσέφερε ο υπουργός Οικονομίας, παρά την τεράστια διαφορά στοιχείων με την Κομισιόν
- 10 Οκτωβρίου 2007 17:55
Στον απόηχο της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ προς τα κάτω που προχώρησε η Κομισιόν, παρά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που έδειχναν μεγάλη αύξηση την περίοδο 2000-6, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ηγεσίας της Υπηρεσίας.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας μετά τα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ, απέδωσε τη διαφοροποίηση των στοιχείων σε “κάποιο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ ΕΣΥΕ και Eurostat που προφανώς υπήρξε κάποια στιγμή”. Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι εφεξής δεν πρέπει να καθυστερείται η αναθεώρηση πέραν της πενταετίας, διότι προκύπτουν υψηλά ποσοστά. Επανέλαβε επίσης ότι ζήτησε από την ΕΣΥΕ στο μέλλον να είναι σε στενή συνεργασία, από την πρώτη στιγμή, με την Εurostat, για να αποφεύγονται αυτές οι διαφοροποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά το πότε θα υπολογιστούν και θα καταβληθούν οι πόροι από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός δήλωσε ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις 26 Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή. Τα αναδρομικά πάντως θα υπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2007.
Αναφερόμενος στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι καταγράφεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης -που προέρχεται κυρίως απο επενδύσεις και εξαγωγές- καθώς επίσης ότι αντιμετωπίζονται σημαντικά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η απασχόληση. Έθεσε όμως ως βασικές προκλήσεις για την οικονομία την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010 και την πραγματοποίηση του δεύτερου κύματος αποκρατικοποιήσεων καθώς και Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.
(Πηγή: ΑΠΕ)