Καθησυχαστικός ο Αλμούνια

Καθησυχαστικός ο Αλμούνια

Η αμερικανική οικονομία "εισέρχεται μάλλον σε περίοδο ύφεσης" όμως η Ευρώπη θα πρέπει να γλιτώσει, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών

Η αμερικανική οικονομία “επιβραδύνει και εισέρχεται μάλλον σε περίοδο ύφεσης” όμως η Ευρώπη θα πρέπει να γλιτώσει, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, σε ομιλία του στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Οικονομική Ανάπτυξη.

“Η αβεβαιότητα αυξάνεται ενώ οι αναταράξεις στις χρηματαγορές συνεχίζουν να καθιστούν πιο εύθραυστο το σύστημα”, πρόσθεσε ο Αλμούνια μιλώντας στο δείπνο στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού με θέμα της μεταρρυθμίσεις των δομών της Ευρώπης.

“Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ρεκόρ και ακολουθούν οι άλλες πρώτες ύλες”, υπενθύμισε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία “αντιστάθηκε μάλλον καλά στις συνθήκες” που επικρατούν στις αγορές και, μολονότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τον περασμένο μήνα πέφτοντας στο 2%, η ΕΕ παραμένει “σαφώς μακριά από τον κίνδυνο ύφεσης”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση χειροτερεύει και είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλες τις αγορές.

Χθες, το Λονδίνο έκλεισε  με πτώση 4,01%, η Φρανκφούρτη στο μείον 4,36% και το Παρίσι στο μείον 3,63%. Η Τράπεζα της Αγγλίας έθεσε στη διάθεση των βρετανικών τραπεζών για δανεισμό επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες, σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά.

Στον αντίποδα των αγορών, η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε και πάλι -αυτή τη φορά πάνω από τα 111,8 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ-στα 1.030,08 δολάρια η ουγκιά και η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,576 σεντ.


 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC)


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα