Καμία άλλη χώρα στο μηχανισμό

Καμία άλλη χώρα στο μηχανισμό

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό νότο και το Βέλγιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέκλεισε την είσοδο άλλης χώρας στον Μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Προχωρά η συζήτηση για γενναία αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου

Τη διαβεβαίωση ότι καμία χώρα του νότου δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτή τη στιγμή, στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας δημιουργήθηκε από 17 χώρες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να μπορούν να ζητούν οικονομική σανίδα σωτηρίας, οι χώρες με υψηλά δημοσιονομικά χρέη.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αφορούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο που αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια, ενώ φαίνεται να δηλώνει ότι «η τακτική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης».

Και συνεχίζει ότι: «Δεν πιέζεται καμία χώρα τόσο, ώστε να προσφύγει στο ταμείο αυτό. Γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό, τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της ευρωζώνης».

Στο επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το ποσό, που συζητείται φτάνει το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, μετά την πρώτη επίσημη συζήτηση στο Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι ο ίδιος πρότεινε το διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου, από τα 750 στα 1.500 δισ. ευρώ, ενώ Γαλλία και Γερμανία, αν και εξέφρασαν μία επιφύλαξη, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη νέα προοπτική.

«Με τον τρόπο αυτό, θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει καμία χώρα να καταρρεύσει», τόνισε ο Βέλγος υπουργός.

Ο κ. Ρέιντερς πρότεινε να υπάρξουν δεσμεύσεις από τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα για επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία αποφεύγουν μεν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά με δημόσιες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα, αποδέχονται πλέον και συζητούν την αύξηση των πόρων του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, χθες Παρασκευή, Ούγγρος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι πέντε χώρες της Ε.Ε., που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία και η Δανία, έστειλαν επιστολή στην ουγγρική Προεδρία, με οποία γνωστοποιούν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων τόσο του Ταμείου, χωρίς να δεσμεύονται ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα