10 μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία

10 μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία

Δέκα μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Δέκα συγκεκριμένα «μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία» κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΒ με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ζητώντας να συμπεριληφθούν στις εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική, που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Στην ίδια συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα χρόνια και δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που η παγκόσμια κρίση ανέδειξε με ιδιαίτερη οξύτητα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΕΒ ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: «Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών επανέλαβε τη διαπίστωσή του ότι η κρίση ανέδειξε τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών -θέση που ο ΣΕΒ μονότονα επαναλαμβάνει τουλάχιστον από το 2007.

Ο ΣΕΒ ελπίζει ότι τούτη τη φορά θα υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Αντίθετα, θεωρούμε ότι τα ασύνταχτα εισπρακτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και καταδικάζουν την αγορά σε παρατεινόμενη ύφεση.

Αλλά, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα, σε ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που μας απασχολεί κατά προτεραιότητα. Η διόγκωση της ανεργίας είναι μία από τις πιο άμεσες και κοινωνικά οξύτερες επιπτώσεις της κρίσης. Οι απολύσεις αποτυπώνουν το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων και χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας.

Στη βάση αυτή, για τον ΣΕΒ, αποτελεί ζωτική προτεραιότητα η άμεση προώθηση μέτρων θωράκισης της απασχόλησης. Καταθέτουμε, σήμερα, δέκα συγκεκριμένα μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία, τα οποία ο ΣΕΒ έχει, ήδη, συζητήσει με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τα μέτρα αυτά στην οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, και την Αντιπολίτευση να τα στηρίξει. Είναι χρέος μας να θωρακίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των δυνάμεων της εργασίας, στην εργασία».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Β.Α. Αττική, τονίζοντας: «Ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα συντελέστηκε τούτες τις μέρες σε βάρος της Αττικής, σε βάρος της χώρας. Πρέπει επιτέλους να δούμε το πρόβλημα αυτό ως ένα μείζον εθνικό θέμα, που το Κράτος, ο πολιτικός κόσμος, η ίδια η κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουν με συλλογικότητα και υπευθυνότητα».

Τα δέκα μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία

1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση.  

2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. 

3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση στη διετία 2009 – 2010.  

4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 – 2010.

5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση. 

6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

7. Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων.

8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις. 

9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα