Ιστορική συμφωνία

Ιστορική συμφωνία

Η υπογραφή της σύμβασης ΟΛΠ-COSCO σηματοδοτεί νέο σημαντικό κεφάλαιο για τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Μετά τις συνομιλίες υπεγράφη η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO για 35 χρόνια έναντι 3,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπογράφηκαν μια συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και HUAWEI, μια συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της CCTV και ένα Μνημόνιο Κατανόησης για Θέματα διαπίστευσης μεταξύ ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και CNAS (China National Accreditation Service for Assessment).

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κίνας έκαναν δηλώσεις, τονίζοντας τη συνεχή βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι γίνεται συστηματική δουλειά για την καλλιέργεια των στοιχείων που αναβαθμίζουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

“Η Κίνα είναι μία από τις πιο δυναμικές χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών” δήλωσε ο πρωθυπουργός” και συμπλήρωσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν σημειώσει μεγάλη βελτίωση από το 2006 όταν και υπεγράφη η στρατηγική-εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη σύμβαση ΟΛΠ-COSCO, λέγοντας ότι η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό πεδίο συνεργασίας και η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την οικονομική αναβάθμιση του λιμανιού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πέρα από την οικονομία, η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τη διένεξη της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο χαρακτήρισε εγκάρδιες και εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Ζιντάο τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η οικονομική και πολιτική συνεργασία είναι ο πυρήνας των σχέσεών μας. 

Τόνισε επίσης ότι από δω και στο εξής πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση οικονομικής συνεργασίας, όπου, όπως είπε, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο επεσήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο. Επιπλέον δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κίνα πρέπει να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία με επενδύσεις και υποδομές. 

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές, να ενταθεί η συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία αμφοτέρων των γλωσσών και να ενισχυθεί η προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών. 

“Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια στη νέα τάξη πραγμάτων για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας”, κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκρισή του για την υπογραφή της σύμβασης πριν δεκαπέντε ημέρες, αλλά οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και ετοιμάζονται να καταθέσουν ένσταση. Αυτό που φοβούνται οι εργαζόμενοι είναι ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ενώ κάνουν λόγο για ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών καλούν σήμερα τους συναδέλφους τους σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώστε να αποτρέψουν “τη μετατροπή του Πειραιά σε China Town” και τον μαρασμό εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη βουλή και το Μεγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της COSCO, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς η συμφωνία θα δημιουργήσει 1000 νέες θέσεις εργασίας. “Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται. Δεν πρόκειται να φέρουμε Κινέζους εργάτες, αλλά θα προσλάβουμε Έλληνες” είπε χαρακτηριστικά.

Eπίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Βουλή

Στη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας – Ελλάδας που θεσπίστηκε το 2006, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας κατά τη συνάντησή τους στο μέγαρο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Ζιντάο,”από το 2006 που θεσπίστηκε η στρατηγική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας,η διμερής συνεργασία στον τομέα της πολιτικής εντατικοποιήθηκε”,ενώ,”η πολιτική εμπιστοσύνη εδραιώνεται στον εμπορικό τομέα και διευρύνεται στον πολιτιστικό τομέα”. 

Αναφερόμενος στις συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφουν η Ελλάδα και η Κίνα,στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα,ο κ.Ζιντάο εξέφρασε την πεποίθηση ότι “με την εφαρμογή των Συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών μας, η συνολική στρατηγική και εταιρική σχέση θα σημειώσει οπωσδήποτε μεγάλη πρόοδο”.

Ο κ.Σιούφας,που τίμησε τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων,διαβεβαίωσε τον κ.Ζιντάο ότι οι ελληνοκινεζικές σχέσεις “θα γίνουν ακόμα πιο στενές,τώρα μάλιστα που η χώρα σας,με τις Συμφωνίες που θα υπογραφούν,αλλά και με τη στρατηγική εταιρική σχέση που ξεκίνησε το 2006, βρίσκεται στην πύλη εισόδου της Ευρώπης,του Ευξείνου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης και για το συμβολισμό της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και στο Πεκίνο: 

“Η Ελλάδα,η μικρότερη χώρα που ανέλαβε ποτέ να πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς Αγώνες,η χώρα που γέννησε και αναβίωσε το Ολυμπιακό Ιδεώδες, παρέδωσε τη σκυτάλη στη μεγαλύτερη χώρα του Κόσμου για να πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Και το έκαναν και οι δύο χώρες με επιτυχία και ασφάλεια.Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα”, είπε ο κ. Σιούφας.

Εξ άλλου,ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εξέφρασε την βαθιά εντύπωσή του τόσο για τον “αρχαίο πολιτισμό και τη λαμπρή ιστορία της Ελλάδας”,όσο και για την “εργατικότητα του ελληνικού λαού” ενώ διαπίστωσε και “την πραγματική και αληθινή αγάπη του ελληνικού λαού απέναντι στην Κίνα”.

Πριν την επίσκεψή του στο ελληνικό κοινοβούλιο,ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Παπαληγούρας: “Ιστορική συμφωνία”

Ιστορική για την Ελλάδα, χαρακτήρισε, με δήλωσή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας, την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΛΠ και του Κινεζικού ομίλου COSCO για την παραχώρηση για 35 χρόνια του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Λιμανιού του Πειραιά. 

«Είναι στρατηγικά και οικονομικά τα σημαντικότατα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα από την υπογραφή της Σύμβασης παραχώρησης μέρους του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Π., στην κινεζική COSCO”, δήλωσε ο κ.Παπαληγούρας και πρόσθεσε: 

“O Πειραιάς καθιερώνεται ως πύλη εμπορίου Ανατολής – Δύσης και ισχυροποιείται ο ρόλος της Ελλάδας ως οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ αναδεικνύεται ως κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ξεπερνούν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσα στα έξι πρώτα χρόνια της παραχώρησης, εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητά του κατά 250%, εκτιμάται ότι ο όγκος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραλιμενικές δραστηριότητες θα αγγίξει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, το εξασφαλισμένο εγγυημένο οικονομικό αντάλλαγμα φτάνει συνολικά σε τρέχουσες τιμές τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα οφέλη του Δημοσίου από φόρους, μερίσματα και λοιπά εκτιμώνται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και δημιουργούνται πάνω από οκτακόσιες νέες θέσεις εργασίας.

Και όλα αυτά καθώς διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού του Πειραιά, οι υποδομές παραμένουν αδιάλειπτα στην κυριότητα του Κράτους και μετά τη λήξη της παραχώρησης επιστρέφει στο Δημόσιο και η κυριότητα των αναδομών.

Πρόκειται για μία ιστορική για την Ελλάδα Συμφωνία», ανέφερε ο κ.Παπαληγούρας.

(με στοιχεία από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα