Συνταγές – σοκ προτείνει ο ΟΟΣΑ

Mέχρι και δίδακτρα στα ΑΕΙ περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
- 31 Ιουλίου 2009 11:10
“Συνταγή” μείωσης δαπανών και παγώματος μισθών προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα στο Παρίσι, κρούοντας για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα δε θεωρεί ότι η επιβολή νέων φόρων θα ωφελούσε την οικονομία, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Η έκθεση, μεγέθους 150 σελίδων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δίνει 51 μέτρα-κατευθύνσεις προς τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος.
Τονίζει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμος των δημοσίων υπαλλήλων, να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, να περιοριστεί ο αριθμός φοροαπαλλαγών, μεταξύ άλλων. Παράλληλα προτείνεται η μείωση των επιχορηγήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω μείωσης συντάξεων (με υπολογισμό του ύψους της σύνταξης με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει σήμερα), αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Για τον τομέα της Υγείας, ο ΟΟΣΑ συνεχίζει τις προτάσεις-σοκ, με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, προτείνει τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών για την υγεία και ζητά μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες όσο και στη διοίκηση των νοσοκομείων όσο και στον αυστηρό έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών.
Για τον τομέα της Εκπαίδευσης συστήνει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την επιβολή διδάκτρων για τη φοίτηση ακόμα και στα κρατικά πανεπιστήμια (παράλληλα με την καθιέρωση προγραμμάτων δανειοδότησης των φοιτητών).
Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης, θεωρώντας ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1,3%, ενώ το 2010 ουσιαστικά θα παραμείνει στάσιμη με ρυθμό ανάπτυξης που θα διαμορφωθεί στο 0,3%.
Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου της κυβέρνησης για 3,7%) και θα αυξηθεί επιπλέον το 2010 φθάνοντας το 6,7% του ΑΕΠ.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, (στους τομείς του τουρισμού, των εξαγωγών και της εγχώριας ζήτησης κυρίως) θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανόδου της ανεργίας. Συγκεκριμένα, από 7,7% το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί σε 9,5% φέτος και να ξεπεράσει το 10% το 2010, φθάνοντας στο 10,3%.
Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ και τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών, για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2010, με αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 10% την ίδια περίοδο, αύξηση του ελλείμματος στο 7,5% και αύξηση του δημοσίου χρέους στο 115% του ΑΕΠ το 2010, σε συνδυασμό με την επισήμανση ότι η κρίση ανταγωνιστικότητας θα διατηρηθεί και μετά το 2014, δεν αφήνουν πλέον περιθώρια περαιτέρω ωραιοποίησης της κατάστασης και παρερμηνειών.
Για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδιασμού και οικονομικής πολιτικής, ικανής να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, αυτά που από την αρχή του έτους τονίζαμε και συνεχίζουμε να τονίζουμε:
– Τα μέτρα για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βρίσκονται σε απόγνωση.
– Οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται.
– Η ανυπαρξία ρυθμιστικού πλαισίου, ικανού να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να εγγυηθεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακυρώνει εκατοντάδες νέες παραγωγικές δραστηριότητες.
– Η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ και η επιδοματική λογική που διέπει τη διαχείρισή του, ακυρώνουν τις απαραίτητες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.
– Η συνεχής φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την ώρα που οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα και τους ΄΄ημετέρους΄΄, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης και σημαντική υστέρηση των εσόδων.
– Η διόγκωση των δημοσίων δαπανών σε διψήφιους ρυθμούς, παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο, συμβάλλουν στον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος.
Ο ελληνικός λαός απαιτεί πλέον υπεύθυνη διακυβέρνηση. Ζητά να ληφθούν, γρήγορα, τα απαραίτητα μέτρα για δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε βιώσιμη βάση και να προωθηθούν οι απαραίτητες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις. Να ληφθούν, άμεσα, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Να συνεισφέρουν όλοι ισότιμα στην κοινή προσπάθεια, με βάση την φοροδοτική τους ικανότητα. Ο ελληνικός λαός ζητά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς”.
ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για την έκθεση του ΟΟΣΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ κ. Μάκης Μαϊλλης αναφέρει: ” Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
O γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Δ.Βίτσας, σχετικά με τις πληροφορίες για την έκθεση του ΟΟΣΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Ο ΟΟΣΑ προτείνει να διαλύσουμε την κοινωνία. Γυρίζουμε την πλάτη στις προτάσεις του. Εμείς εργαζόμαστε για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική και το δικομματικό τοπίο.
Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα. Σήμερα χρειάζεται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και στήριξη της απασχόλησης, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις, να ενισχυθεί το εισόδημα του λαού και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να αυξηθούν και όχι να μειωθούν οι συντάξεις, να στηριχθούν οι μικροί δανειολήπτες, να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, να μπει νέο πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α. Αυτός είναι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ”.
ΛΑ.Ο.Σ
Αναφορικά με τις προτροπές του ΟΟΣΑ, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: “Κάθε μέρα που περνάει οι προτροπές, οι οδηγίες και οι εντολές διεθνών φορέων όπως του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα έχουν το ίδιο μονότονο περιεχόμενο: όλο και σκληρότερα μέτρα. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, συνεχίζοντας την πολιτική του κ. Σημίτη, ενταφιάζει κάθε ελπίδα για έξοδο απ’ την κρίση”.