Προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Συνεχίζονται οι πιέσεις του Βερολίνου προς την Αθήνα, με διαρροή του υπουργείου Οικονομικών στο περιοδικό "Σπίγκελ" περί σχεδίων προετοιμασίας της Γερμανίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει η Ελλάδα να ελέγξει τη δραματική κρίση χρέους της.

“Θα ήταν άλλωστε μια φρικτή κυβέρνηση εκείνη η οποία δεν θα εξέταζε και το τι θα κάνει, αν κάτι δεν πάει καλά”, δήλωσε χθες ο Σόιμπλε σε συγκέντρωση της CDU στο Σίνγκεν της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Δεν θέλησε όμως να σχολιάσει άμεσα δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο του προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ως υπουργός οιικονομικών, που λαμβάνει υπόψη πιθανές συνέπειες για τις χρηματαγορές, δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό. “Τέτοια δημοσιεύματα έχουν πάντοτε λίγη σπέκουλα” πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι: “Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη”. Όμως η Αθήνα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

“Οι Έλληνες θα χρειαστούν δέκα χρόνια, αυτή είναι η σταθερή μου πεποίθηση” είπε. Ωστόσο, δεν αρκεί να μειώσει το χρέος της η χώρα. “Η Ελλάδα πρέπει να κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις” τόνισε.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει να το κατάλαβαν αυτό πλέον οι Έλληνες. Κάθε χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της. “Αλλά πρέπει να τους δώσουμε χρόνο” – αυτό είναι το νόημα του μηχανισμού διάσωσης, δήλωσε ο ίδιος ενώπιον ακροατηρίου 650 ατόμων.

Ο Σόιμπλε βλέπει τη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στη στενότερη συνεργασία των χωρών της ΕΕ. “Πρέπει να ενισχύσουμε την Ελλάδα, για να έχουμε λιγότερα προβλήματα” είπε. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι σαφές όμως, όπως τόνισε, ότι “ισχύει το γερμανικό μοντέλο σταθερότητας”. Η ΕΕ, κατέληξε, πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει, όταν χώρες-μέλη παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα