Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» 11 Ιουνίου-11 Ιουλίου

ENAΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (11-13 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951).

Mε αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στοχεύει να γίνει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 θα διεξαχθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα. H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία θα παρευρεθεί στους Δελφούς στην έναρξη των εκδηλώσεων (11-13 Ιουνίου 2021) και θα απευθύνει χαιρετισμό.

ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΚΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΑΙΓΙΝΑ, ΑΘΗΝΑ

Στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμμετέχουν η Ρούλα Πατεράκη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Nάντια Μουρούζη, ο Χριστόφορος Χριστοφής και πολλοί άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και μελετητές.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε υπαίθριους χώρους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας: από το Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος, την Αυλή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού και την Κασταλία Πηγή στους Δελφούς (11-13 Ιουνίου), μέχρι τη Βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά (17-19/6). Και από το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού – Κηποθέατρο στη Λευκάδα (25-27/6) και την Οικία Άγγελου Σικελιανού (Μοναστήρι Φανερωμένης) στη Σαλαμίνα (2-4 Ιουλίου), μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας στην Αίγινα (9-10 Ιουλίου). Αλλά και σε θέατρα, πύργους, αυλές σχολείων και παλιών ξενοδοχείων, αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθούν στην Αθήνα, στο Ζάππειο, την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Ο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ


Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο εθνικός μας ποιητής, τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας (τη δεύτερη, από κοινού με τον στενό του φίλο Νίκο Καζαντζάκη), ενώ υπήρξε χαρισματική και πληθωρική προσωπικότητα.

Αξέχαστη υπήρξε η στιγμή στην κηδεία του Κωστή Παλαμά κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που με την βροντερή φωνή του απήγγειλε το επικήδειο ποίημα «Ηχήστε οι σάλπιγγες…», πρώτη μαζική διαδήλωση κατά των κατακτητών.”

Ο Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Μάλιστα ο Άγιος Νικόλαος, στην είσοδο της Λευκάδας, λέγεται πια «Το νησάκι του Σικελιανού» καθώς στο ερημικό και πανέμορφο αυτό μέρος, σε μια σκηνή, ο ποιητής έζησε για ένα μεγάλο διάστημα με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ, μια ζωή ροβινσώνων.

Ο μεγάλος έρωτας του ζευγαριού άνθισε και στην περίφημη Βίλα τους στην Συκιά Κορινθίας, σε έναν πευκώνα δίπλα στη θάλασσα, όπου φιλοξενήθηκαν σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Καζαντζάκης, ο Παλαμάς και ο Καρυωτάκης. Εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους με τον μοναχογιό τους Γλαύκο.

Δείτε το βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα