Ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας

Ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας

Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία ψηφιακά

Από το Γραφείο Τύπου του ΥπουργείουΠεριβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Έπειτα από 12 χρόνια καθυστερήσεων,αναβολών και δικαστικών προσφυγών, ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στονμεγαλύτερο Δήμο της χώρας, στον Δήμο της Αθήνας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στοΔημαρχείο της Αθήνας μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ΚωστήΧατζηδάκη, του αρμόδιου υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου, του ΔημάρχουΑθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της Διοίκησης του Κτηματολογίουμε θέμα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα καθώς και περαιτέρωδράσεις συνεργασίας.

Στησύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της Ανάρτησης στον ΔήμοΑθηναίων από τον Γενικό Διευθυντή του Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη μετη συμμετοχή του Προέδρου, Δημήτρη Σταθάκη.

ΗΑνάρτηση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται την 1ηΟκτωβρίου. Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία πραγματοποιείται ψηφιακά. Ήδη2 στους 3 πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά και δεν επισκέφθηκαν τογραφείο στο Γαλάτσι.

Οφέλη ολοκλήρωσης κτηματογράφησης

Ταοφέλη που αποκομίζουν οι πολίτες συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο ΔήμοςΑθηναίων αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την ολοκλήρωση τηςΚτηματογράφησης στην Αθήνα είναι πολλαπλά και οριζόντια.

· Κατοχυρώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ηιδιοκτησία.

· Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.

· Παρέχεταιένα βασικό εργαλείοστην Πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.

· Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στημεταβίβαση των ακινήτων. (Πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου ή η απαλλοτρίωσή τουθα πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία).

· Αναβαθμίζεταιη αγορά ακινήτων.

· Διασφαλίζεταικαι οριοθετείταιη δημόσια περιουσία και ο Δήμος έχει στα χέρια του πλέον ένα ισχυρό χωροταξικόεργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.

· Προστατεύεταιαποτελεσματικά ηδημόσια περιουσία.

· Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο πουδιευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αλλά και στιςκατασκευές κτηρίων και υποδομών.

Τασυνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν 1.300.000και οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο.Συγκεκριμένα, εστάλη ταχυδρομικά σε κάθε πολίτη η καταγραφή της ιδιοκτησίαςτου, ειδοποιήθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες με προσωπικό μήνυμα μέσω του TaxisNet, έγινε ολοκληρωμένη καμπάνιαεπικοινωνίας στο Διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο και τις γειτονιέςτης πόλης και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ9,84.

Επίσης,στη σύσκεψη, συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύΚτηματολογίου και Δήμου Αθηναίων σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιβεβαίωση τουΤέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η Οργανωμένηδιαχείριση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίουγια τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείρισητων κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στη πόλη.

Ο κ. Χατζηδάκηςδήλωσε χαρακτηριστικά:


«Το Κτηματολόγιο που ορισμένοι στην Ελλάδα πίστευαν ότιδεν θα τελειώσει ποτέ, στον Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι πια πράξη.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν 12 έτη, όμως τατελευταία χρόνια υπήρξε μια επιτάχυνση και τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκεη ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, κατά βάση ηλεκτρονικά, πράγμα που είναι άλλη μιαεπιτυχία.

Το γεγονός ότι η υπόθεση «Κτηματολόγιο» ουσιαστικάκλείνει στον Δήμο Αθηναίων είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώςθα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Ήδη, σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τηχώρα έχουμε φτάσει στο 65%. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.Είμαστε αποφασισμένοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, τίποτε δεν μπορεί να πετύχει το Κτηματολόγιομόνο του. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας, των πολιτών, αλλά και των Δήμων. ΟΔήμος Αθηναίων νομίζω δείχνει τον δρόμο και για τους άλλους Δήμους. Όσοστενότερη συνεργασία υπάρχει, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει η όλη προσπάθεια.Πράγμα που θα είναι καλό νέο τόσο για την περιουσία όλων των Ελλήνων όσο καιγια το περιβάλλον».

Οκ. Οικονόμου δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων,την 1η Οκτωβρίου, 12 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, θέτει τις βάσειςώστε στο τέλος του 2022 να έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία το 100% του Δήμουκαι το 95% του Νομού Αττικής.

Το αδιέξοδο που έφεραν οι συνεχείς παρατάσεις έφτασεστο τέλος. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, σεσυνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισάακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).Μόνο το 2% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτωνθα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων.

Όσοι δεν έχουν προχωρήσει στον έλεγχο της ιδιοκτησίαςτους στην κτηματογράφηση της Αθήνας έχουν ακόμη περιθώριο 7 ημερών να τοπράξουν μέσα σε μερικά λεπτά. Ήδη, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στηνπρώτη ψηφιακή ανάρτηση της χώρας, με περισσότερους από 100.000 να έχουν ελέγξειτην ιδιοκτησία τους online και το 80% των αιτήσεων διόρθωσης να έχουν υποβληθείψηφιακά. Θα παραλαμβάνονται πάντως εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις και αιτήσειςδιόρθωσης προδήλου σφάλματος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μας πήρε σχεδόν 150 χρόνια αλλά πλέονο Δήμος Αθηναίων, η πόλη της Αθήνας, αποκτά Κτηματολόγιο. Και αυτό είναιεξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο γιατί διασφαλίζεται η ατομική περιουσία, αλλάκαι γιατί θωρακίζεται η περιουσία του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειταιγια περισσότερα από 1.100 ακίνητα, ταοποία αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για εμάς. Και να σημειώσω πως αυτό τοπετύχαμε -και αυτό νομίζω είναι το μάθημα για όλους μας- αξιοποιώντας σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Να πω έναπάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χατζηδάκη και σε όλους τους συνεργάτες τουγια την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αυτό τον ένα χρόνο καιέφερε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

Οκ. Κοτσώλης δήλωσε:

«Την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση στονΔήμο της Αθήνας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός τουΔήμου δεν θα κληθούν να ξαναδηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο ή ναπροχωρήσουν σε εκ νέου έλεγχο της ιδιοκτησίας τους. Παράλληλα, απλοποιούμεδιαδικασίες που έχουν ανάγκη οι ιδιοκτήτες όπως η διαδικασία μεταβίβασηςακινήτων. Για πρώτη φορά η Ανάρτηση πραγματοποιήθηκε πλήρως ψηφιακά. Οι πολίτεςμπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να ελέγξουν τηνιδιοκτησία τους και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται εντόςχρονοδιαγραμμάτων, με την ανταπόκριση των πολιτών τον τελευταίο ένα χρόνο, παράτην πανδημία, να είναι εντυπωσιακή.

Με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, τονμετασχηματισμό των υποδομών μας και την επιτάχυνση του έργου μας, αποδεικνύουμεπως αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούταν «χαμένη υπόθεση» μπορεί να γίνει πράξη.Και η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Κτηματολόγιο».

SHARE: