Στο 4ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds συμμετείχε το Υπερταμείο

Στο 4ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds συμμετείχε το Υπερταμείο

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), που αποτελεί από τον Απρίλιο του 2021 μέλος του παγκόσμιου δικτύου One Planetfor SovereignWealth Funds (OPSWF), συμμετείχε στο 4ο ετήσιο συνέδριο του OPSFW που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής του στην προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Τη συζήτηση άνοιξε, ως οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, ενώ συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, JohnKerry.

Το One PlanetSovereign WealthFunds ιδρύθηκε το 2017, από κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Public WealthFunds) με στόχο τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Emmanuel Macron που πιστεύει ότι αν τα επενδυτικά funds θέσουν στις επενδύσεις τους ως προτεραιότητα το περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν και να συμπαρασύρουν θετικά το σύνολο της οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (WealthFunds), Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (AssetManagers) και Εταιρείες Επενδύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (PrivateEquity Funds). Oι εκπρόσωποι των μελών του OnePlanet συζήτησαν με τον Πρόεδρο Macron και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, JohnKerry, τις τελευταίες επενδυτικές τάσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάγκη στρατηγικών επενδύσεων σε ΑΠΕ σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.

Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, EmmanuelMacron, τα μέλη του One Planet συστρατεύονται και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μια παγκόσμια οικονομία που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι «γινόμαστε μάρτυρες μίας κρίσιμης μάζας επενδυτών που απαλλάσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από επενδύσεις που σχετίζονται με υψηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς παράλληλα και εταιρειών που επενδύουν στη μείωση του αποτυπώματός τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επενδυτών. Η μοναδική μας ελπίδα για να διασφαλίσουμε πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου εξαρτάται από ταχέως αναπτυσσόμενες καινοτομίες που θα επιτρέψουν τις εταιρείες να έχουν (1) αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και (2) θετικό αποτύπωμα βιοποικιλότητας, για να εξισορροπήσουμε την εξίσωση άνθρακα, και να προστατεύσουμε τις επόμενες γενεές».

Με τη σειρά του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, δήλωσε πως «Η πρωτοβουλία του OPSWF, υπό την ηγεσία του Προέδρου Macron και σε συνάρτηση με την εμπειρία των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων, των AssetManagers και των PrivateEquity Funds, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει καταλυτική δύναμη για δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και να μετατοπίσει τρισεκατομμύρια δολάρια προς βιώσιμες και έξυπνες επενδύσεις για το κλίμα».

O Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο, σχολιάζοντας την ένταξη της Ελλάδας για πρώτη φορά στο OnePlanet (OPSWF) δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι σήμερα χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Μόνο με ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες μπορούμε να απαντήσουμε πειστικά στο πρόβλημα. Το Υπερταμείο, ενώνει τις δυνάμεις του με σημαντικούς παγκόσμιους οργανισμούς για να συμβάλουν από κοινού, ενεργά, στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα