Αφιέρωμα BBC: Η Ελλάδα δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη προεδρική της φρουρά

Αφιέρωμα BBC: Η Ελλάδα δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη προεδρική της φρουρά

Τρίλεπτο βίντεο-αφιέρωμα στη προεδρική φρουρά της Ελλάδας. Η καθημερινή τελετή και η ενδυμασία τους (Vid)

Ρεπορτάζ για τους ευζώνους και την ιστορία τους παρουσίασε το BBC, με τον ανταποκριτή του να εισχωρεί στα ενδότερα της Προεδρικής Φρουράς, να ανεβαίνει στην Ακρόπολη και να παρακολουθεί μαζί με τους τουρίστες την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στο τρίλεπτο βίντεο εμφανίζονται εύζωνες να αποτίουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κάτι που κάνουν κάθε Κυριακή πρωί από την ημέρα της ίδρυσής του, το 1868.

Αυτό το αρχαίο έθνος κρατά τις παραδόσεις ζωντανές,  σχολιάζει ο ρεπόρτερ, ο οποίος σημειώνει πως πρόκειται για μία περίτεχνη, καθημερινή τελετή που πραγματοποιείται κάθε μία ώρα.

Οι τουρίστες τους λατρεύουν, τονίζει, ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη προεδρική της φρουρά.

Μεταξύ άλλων, στο BBC μιλά ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος αναφέρει ότι «είναι τιμή να υπηρετεί κανείς στην Προεδρική Φρουρά. Αντιπροσωπεύει την Ιστορία της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο ανταποκριτής συνομιλεί με περαστικούς τουρίστες, ενώ  το ρεπορτάζ συνεχίζει με την αναφορά  στην ενδυμασία των ευζώνων, η οποία -όπως επισημαίνει- έχει τις ρίζες της στην ενδυμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Στα παπούτσια  τοποθετούνται καρφιά που προσδίδουν τον χαρακτηριστικό ήχο κατά το βηματισμό των ευζώνων, ενώ η φουστανέλα έχει 400 πιέτες, μία για κάθε χρόνο από τα 400 της υποδούλωσης της Ελλάδας στην οθωμανική κυριαρχία», αναφέρεται.

Παράλληλα,  ένας εύζωνας  εξηγεί στη κάμερα του BBC  πώς συνεννοείται με τον στρατιώτη σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

«Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα χτυπάς τη βάση του όπλου στο έδαφος. Μετά η συζήτηση γίνεται με το βλέμμα. Ενα βλεφάρισμα σημαίνει «ναι″, δύο «όχι″, «τρία δεν ξέρω». Και εκείνος καταλαβαίνει», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής ανέβηκε και στην Ακρόπολη για να παρακολουθήσει το εβδομαδιαίο τελετουργικό στην Ακρόπολη με την έπαρση της σημαίας στην ανατολή του ήλιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

αφιέρωμα BBC για προεδρική φρουρά

SHARE:

24Media Network