10 διάσημες μαμάδες που έμειναν στην ιστορία: Από την Ελληνίδα Μάνα στη Μητέρα των Δράκων

10 διάσημες μαμάδες που έμειναν στην ιστορία: Από την Ελληνίδα Μάνα στη Μητέρα των Δράκων
ΑΜΠΕ

H δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στην μητέρα και εμείς μαζέψαμε δέκα διαφορετικές μητέρες, οι οποίες κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία για ιδιαίτερους λόγους η κάθε μία. Από την Μάνα Γη μέχρι την Ελληνίδα Μάνα.

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι γιορτή εξαιρετικά αφιερωμένη στις μητέρες, αλλά και γενικότερα στη μητρότητα. Πρόκειται για μία γιορτή η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη λατρευόταν η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, η Γαία.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανή κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (10 Μαΐου το 2020).

Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα της μητέρας εμείς μαζέψαμε δέκα διαφορετικές μητέρες που κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία και μας έκαναν να τις θυμόμαστε για ιδιαίτερους λόγους.

Μάνα Γη

Γη Ap Photo

Τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε τη λίστα με με την “μητέρα” που στάθηκε η αφορμή για όλα αυτά; Οι αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν τη γη και της έδωσαν τρία ονόματα. Το πρωταρχικό όνομα της ήταν Γαία.

Αργότερα την ονόμασαν Ρέα, που ταυτίζονταν με την Φρυγική Κυβέλη. Το πιο συνηθισμένο όνομα της βέβαια ήταν Δήμητρα. Η Γαία για τους Αρχαίους Έλληνες δεν ήταν μονάχα η μητέρα όλων των όντων που γεννιόνταν από το έδαφος, αλλά και μητέρα του ίδιου του ανθρώπου.

Μητέρα Τερέζα

Μητέρα Τερέζα AP Photo/Eddie Adams

Αν υπάρχει μια γυναίκα στη σύγχρονη ιστορία που έκανε συνώνυμό της τη λέξη ‘μητέρα’, αυτή ήταν σίγουρα η Μαρία Τερέζα. Η γεννηθείσα το 1910 από μια αλβανική οικογένεια, η Μητέρα Τερέζα αναχώρησε σε ηλικία 18 ετών για ιεραποστολή στην Ινδία και αφιέρωσε τη ζωή της “στους φτωχότερους από τους φτωχούς”, στους ασθενείς και στους ετοιμοθάνατους, αρχικά στην Καλκούτα και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1950 ίδρυσε τους Ιεραποστόλους της Φιλανθρωπίας, ενώ το 1979 τής απονεμήθηκε σε αναγνώριση της προσφοράς της το Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε το 1997 στην Καλκούτα.

Μάνα του λόχου

Μπορεί με τον όρο ‘μάνα του λόχου’ να μην αναφερόμαστε σε μια πραγματική μητέρα, αλλά η φράση είναι τόσο διαδεδομένη στην ελληνική διάλεκτο. Σύμφωνα με το slang.gr, μάνα του λόχου είναι ο επιλοχίας του λόχου. Θεωρείται μητέρα του λόχου, με την έννοια πως μεριμνά για τη διευθέτηση των θεμάτων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του λόχου (άδειες, υπηρεσίες, ποινές κλπ).

Η φράση έχει τη ρίζα της από παλιά αλλά έγινε ευρέως γνωστή από ένα επεισόδιο που είχε στο στρατό ο παλιός ηθοποιός Παντόπουλος. Λέγεται πως κάποτε μιμήθηκε τον αυστηρό λοχαγό τους (ο οποίος με το παραμικρό τους έκλεινε στο πειθαρχείο). Τον μιμήθηκε λέγοντας: «Εγώ βρε γαϊδουρογουρουνοτόμαρα, σας τιμωρώ γιατί είμαι ο λοχαγός, ο πατέρας σας. Σας τιμωρώ γιατί δεν ακούτε με το πρώτο, τον επιλοχία, που σας φροντίζει σα μάνα!» Μετά το σχετικό ντόρο, η φράση απέκτησε δημοσιότητα.

Μήδεια

Από τις διάσημες μητέρες της ελληνικής μυθολογίας ήταν και η Μηδεία. Όχι βέβαια για καλό λόγο. Ήταν κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε και έθεσε στην διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου ο ήρωας να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας.

Όταν όμως ο Ιάσονας εγκατέλειψε την Μήδεια για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη, εκείνη δεν το άντεξε και πήρε τον πιο σκληρή εκδίκηση, κάτι που την έκανε και διάσημη μετέπειτα. Σκότωσε και τα δύο της παιδιά, Φέρητα και Μέρμερο, τα οποία είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα.

Μάνα Ρέιβερ

Στα μέσα της δεκαετίας των ’90s η ‘γενιά των ρέιβερς’ απασχολούσε όχι μόνο τα μμε, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Οι νεαροί από 15 μέχρι 25 ετών χόρευαν στους ρυθμούς της ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ οι Έλληνες άρχισαν να ασχολούνται έντονα και με τα ‘χάπια’ και τα ναρκωτικά που διακινούνταν σε αυτά τα πάρτι.

Αυτό έκανε τις Eλληνίδες μάνες να βγουν από τα ρούχα τους και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων να παίζουν συνεχώς το συγκεκριμένο θέμα. Τα videos από τα δελτία του Νίκου Ευαγγελάτου όπου συνομιλούσε με ‘Μάνα Ρέιβερ’ έμειναν στην ιστορία. Όπως και η συγκεκριμένη μάνα.

Mamma mia

Μια φράση ιδιαίτερα διαδεδομένη στην λαϊκή παράδοση. Το ‘Mamma mia’ το χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι Ιταλοί για να περιγράψουν μια δύσκολη κατάσταση ή κάτι που τους προκαλούσε θαυμασμό. Αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1975, οι ABBA παρουσίασαν ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια τους που είχε τη συγκεκριμένη έκφραση στον τίτλο του.

Τι ακολούθησε; H διάσημη ταινία κάποια χρόνια μετά, με την Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν που γυρίστηκε στην Ελλάδα και όλοι συνέδεσαν το ‘Mamma Mia’ με τα ελληνικά τοπία.

Ελληνίδα Μάνα

Και μιας και μιλάμε για ελληνικά τοπία και ‘Mamma Mia’, δεν μπορούμε να μη βάλουμε σε αυτήν εδώ τη λίστα την Ελληνίδα μάνα, την πιο περίεργη, αγαπημένη και μοναδική περίπτωση μάνας στον κόσμο. Η σχέση μάνας και παιδιών στην Ελλάδα είναι διαφορετική απ’ ότι σε άλλες χώρες, οι δεσμοί με την οικογένεια στα μέρη μας κόβονται δυσκολότερα, ενώ κάθε Ελληνίδα μάνα είναι λες και έχει γίνει αντιγραφή και επικόλληση σε κάθε σπίτι.

Με εκφράσεις που όλοι μας την έχουμε ακούσει να λέει όπως “ζακέτα να πάρεις”, “στα έλεγα εγώ” ή “τι το πέρασες εδώ ξενοδοχείο;” είναι λες και η Ελληνίδα μάνα γεννήθηκε για να μας βασανίζει, αλλά και να την αγαπάμε. Και φυσικά δεν υπάρχει ελληνικό σίριαλ, δίχως μία τέτοια μάνα.

Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου

Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου

Στη Μεγάλη Βρετανία, το άτομο που είχε συνδέσει το όνομά του με τον τίτλο της ‘μητέρας’ δεν ήταν άλλο από την Βασιλομήτωρ Ελισάβετ, την μητέρα της νυν αγαπημένης βασίλισσας της Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ελισάβετ Άντζελα Μαργαρίτα Μπόουζ-Λάιον υπήρξε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1936 μέχρι το θάνατο του συζύγου της το 1952, ενώ έπειτα ονομαζόταν Βασιλομήτωρ, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με την κόρη της. Πέθανε το 2002 σε ηλικία 101 ετών και όλοι τη θυμούνται και ως Μητέρα της Βασίλισσας.

Μητέρα των Δράκων

Μία από τις πιο διάσημες ‘μητέρες’ της ποπ κουλτούρας των τελευταίων ετών είναι η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, η γνωστή Μητέρα των Δράκων από το Game of Thrones.

Μπορεί να μην μπορούσε να κάνει κανονικά παιδιά η τηλεοπτική Ντάνι, όμως αγαπούσε τους τρεις δράκους της σαν να τους είχε γεννήσει. Παράλληλα, ακούσαμε εκατοντάδες φορές στο σόου να λέει πως είναι η “Μητέρα των Δράκων”, κάτι που την έβαλε αμέσως στις λίστες με τις πιο διάσημες ‘μαμάδες’ εκεί έξω.

Σούπερ μαμά

Ναι, οκ, μιλάμε για ένα καρτούν ουσιαστικά που έγινε γνωστό μέσα από την ταινία οι “Απίθανοι”, αλλά η Elastigirl ήταν η Σούπερ Μαμά που περνούσε πολλά περισσότερα μηνύματα. Στην ταινία η σύζυγος του κυρίου Απίθανου μπορούσε να αλλάξει σχήμα στο σώμα της και να μακρύνει τα άκρα της, έτσι ώστε να σώσει την οικογένειά της από κάθε δύσκολη ή προβληματική κατάσταση.

Κάτι αντίστοιχο (έστω και μεταφορικά) με όλα αυτά που κάνει κάθε μητέρα στην πραγματική ζωή. Γιατί κάθε μαμά, είναι κατά βάθος και σούπερ μαμά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα