14 Νοεμβρίου 1854: Πώς η Μεγάλη Θύελλα έφερε τη Μετεωρολογία στη σύγχρονη εποχή

14 Νοεμβρίου 1854: Πώς η Μεγάλη Θύελλα έφερε τη Μετεωρολογία στη σύγχρονη εποχή
‘The Gale off the Port of Balaklava. 14 Nov 1854’ by R Carrick, 1855. National Army Museum Copyright / www.loc.gov

Η Μεγάλη Θύελλα που σημειώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1854 στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε η αφορμή ώστε να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Παρά τα διδάγματα της Μάχης του Βατερλό του 1815, η έκβαση της οποίας κρίθηκε σε ένα βαθμό και από τις καιρικές συνθήκες κατά την άποψη του Βίκτωρα Ουγκώ στο έργο του “Οι Άθλιοι”, μόνο τα διδάγματα της μεγάλης καταστροφής του Αγγλογαλλικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα το 1854 από τη μη πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, μπόρεσαν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ώστε τα επιτελεία να ενδιαφερθούν σοβαρά για την πρόγνωση του καιρού. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ότι έφερε στο προσκήνιο την Μετεωρολογία στην σύγχρονη εποχή.

Η Μεγάλη Θύελλα του 1854 σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Νοεμβρίου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μεγάλη αναστάτωση στις ένοπλες δυνάμεις – ιδίως τις ναυτικές δυνάμεις – στην περιοχή που συμμετείχαν στον Κριμαϊκό πόλεμο. Την ώρα της καταιγίδας, ο βρετανικός και ο συμμαχικός στόλος ανεφοδιασμού βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα με όλα τα εφόδια για τη χειμερινή εκστρατεία. Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων καταγράφουν την ισοπέδωση σκηνών και το ξερίζωμα των δέντρων, ενώ τουλάχιστον 37 πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές είτε ναυάγησαν. Οι περισσότερες από τις χειμερινές προμήθειες χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και χειμερινών στολών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνδρες πέθαναν από υποθερμία και ασθένειες.

Η καταιγίδα προκάλεσε μια σειρά από επιπτώσεις και σκάνδαλα. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν τα στρατεύματα εξαφανίστηκαν, πολλά από αυτά στις τσέπες των αξιωματικών. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι η καταιγίδα είχε εντοπιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν από την άφιξή της στα ανοιχτά της Κριμαίας, αλλά δεν εστάλη προειδοποίηση. Ως αποτέλεσμα αυτού του τελευταίου περιστατικού, πολλές χώρες εγκαινίασαν γρήγορα ανεξάρτητες μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Στη Γαλλία, ο Urbain Le Verrier, διευθυντής του Observatoire de Paris, έλαβε εντολή να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης καταιγίδας. Αυτό αργότερα εξελίχθηκε στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας που ακολούθησαν και άλλες χώρες .

Αν και είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια η ισχύς ή η ταχύτητα του ανέμου, οι εκτιμήσεις τον έχουν τοποθετήσει γύρω από τη δύναμη 11 στην κλίμακα Μποφόρ. Χρήσιμα δεδομένα βρέθηκαν στο Climates of the Soviet Union από τον Paul Lydolph (Volume 7 of World Survey of Climatology, Elsevier Scientific Publishing, 1977). Εδώ αναφέρεται ότι «στη πεδινή Κριμαία πνέουν άνεμοι 33 m/sec [74 mph, δηλαδή σχεδόν πραγματική ταχύτητα τυφώνα] μία φορά στα 20 χρόνια». Η πληροφορία αυτή σήμερα δεν θεωρείται σημαντική καθώς ήδη έχουν αναφερθεί ότι στις άκρες των ακτών σε ορισμένα σημεία στην Κριμαία καταγράφονται και 118 mph μία φορά στα 20 χρόνια. Επίσης μια βάση δεδομένων για το κλίμα της Greenpeace περιγράφει μια ασυνήθιστα σφοδρή καταιγίδα το 1993 που βύθισε επτά πλοία κοντά στο Novorossiisk και σημειώνει ότι μια τέτοια καταιγίδα σημειώθηκε για τελευταία φορά στο Novorossiisk το 1964, σχεδόν τριάντα χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα